Schumacher továbbra is életveszélyben van

Események

Michael Schumacher
Michael Schumacher Sao Paolóban, 2012. november.
Vágólapra másolva!
A grenoble-i kórház orvosai hétfőn délelőtt 11-kor megerősítették, hogy a 24 órával korábban síbalesetet szenvedő sportolót továbbra is mesterséges kómában tartják, az állapota kritikus maradt. Egyelőre korai lenne megítélni a túlélési esélyeit, de azt hangsúlyozták, hogy sisak nélkül szinte biztosan belehalt volna az esésbe.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül1 bejegyzés
11:48
december 30, 2013
Vágólapra másolva!

A grenoble-i kórház orvosai hétfőn délelőtt 11-kor tartott sajtótájékoztatójukon megerősítették, hogy a 24 órával korábban síbalesetet szenvedő Michael Schumacher továbbra is az életéért küzd, az állapota kritikus, és egyelőre lehetetlen megítélni, hogy mennyi esélye van a túlélésre.

A franciaországi Méribel síterepén, két pálya között eleső Schumacher magánál volt, amikor a mentők néhány perccel a balesete után megérkeztek hozzá, de később elveszítette az eszméletét. „Azonnal meg kellett operálnunk, hogy csökkentsük a nyomást a koponyájában. Kétoldali agysérülése volt" – árulta el a kórház vezető aneszteziológusa, Jean-Francois Payen. „Most olyan kezelés alatt áll, amellyel igyekszünk korlátozni az agykárosodást. A koponyaűri nyomást próbáljuk csökkenteni."

Schumachert mesterséges kómában tartják, hogy mérsékeljék a külső ingerek hatásait, és az életfunkciói normális határok között maradjanak a gyógyulás érdekében. Az altatás közben a testhőmérsékletét is a szokásosnál alacsonyabbra csökkentik. „Óráról órára dolgozunk, többet nem áll módunkban mondani, találgatni pedig nem lenne érdemes" – hangsúlyozták. „Azt mindenképpen kijelenthetjük, hogy az életéért küzd. Rendkívül súlyos az állapota. Prognózis még nem adható."

Schumacher állapota továbbra is kritikus Forrás: AFP/David Ebener

Dr. Marc Penaud szerint „ez a baleset a lehető legjobb helyen történt, mert olyan hamar sikerült ellátni (Schumachert), amennyire csak lehetett. Az állapota kritikus, és még mindig kómában van, sőt abban is fogjuk tartani, de mindent megtettünk, ami szükséges volt. Pillanatnyilag nem tudjuk megmondani, hogy mi fog történni vele, és mikorra épülhet fel. Ez túl korai."

Az orvosok hozzátették, hogy Schumachernek kétoldali, „diffúz" agysérülései vannak, cáfolták viszont azt a korábbi sajtóértesülést, hogy a németet az éjszaka másodszor is meg kellett műteni. „Pillanatnyilag nem is számítunk rá, hogy szüksége lesz egy második operációra" – állították. Megjegyezték azt is, hogy „úgy véljük, a sisak segített megvédeni a fejét az erős ütéstől. A nélkül most már nem lehetne velünk."

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a fejét így is „nagy trauma" érte a jobb oldalon. „Zavart volt, amikor behozták. Spontán mozgásokat produkált, nem volt normálisnak tekinthető állapotban" – ismerte el Payen. „Pillanatnyilag csak arról tudunk nyilatkozni, hogy milyen az állapota most. A kilátásairól semmit nem mondhatunk." Hozzátette, hogy a helyzet bármikor megváltozhat.

A grenoble-i egyetemi kórház, ahol Schumachert ápolják Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Schumachernek háza is van Méribelben, és családjával, többek között 14 éves fiával, Mickkel síelt, amikor elszenvedte a balesetet. A hozzátartozóin túl a kórházba sietett két barátja, az FIA-elnök Jean Todt és a Mercedes távozó csapatfőnöke, Ross Brawn is.

A sajtótájékoztatón nem hivatalos minőségében, hanem Schumacher barátjaként részt vett dr. Gérard Saillant, aki már 1999-es, silverstone-i lábtörése után is kezelte a német versenyzőt. „Én is ugyanúgy aggódom érte, mint a családja, vagy önök. Jó kezekben van" – jelentette ki.

A lehetséges sérülés fiziológiai hátteréről itt olvashatnak.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!