Olasz fiatal lesz Räikkönen csapattársa a Saubernél

Forma-1, Kínai Nagydíj 2017, Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi
Finnish F1 driver Kimi Raikkonen of Ferrari, right, and Italian F1 driver Antonio Giovinazzi of Sauber attend a press conference ahead of the 2017 Formula One Chinese Grand Prix at the Shanghai International Circuit in Shanghai, China, 6 April 2017.
Vágólapra másolva!
Antonio Giovinazzi jelenleg a Ferrari harmadik számú pilótája, jövőre azonban élete első Forma-1-es idényét kezdheti a 2007-es világbajnok mellett.

A Sauber hivatalosan bejelentette, hogy Antonio Giovinazzi lesz Kimi Räikkönen csapattársa a 2019-es szezonban. A 24 éves olasz korábban is esélyesnek számított a Sauber fennmaradó versenyzői ülésére, amelyet többen már előre odaadtak a jelenleg is a csapatnál versenyző Marcus Ericssonnak, mivel a svéd jelentős szponzori háttérrel rendelkezik. A Ferrarinak a svájciakkal fennálló szoros kapcsolata miatt azonban lehetőségük volt beleszólni az egyik versenyző kilétébe, és miután Räikkönen szerződése tőlük függetlenül köttetett, jelenlegi tesztpilótájuknak adták meg az esélyt a bizonyításra.

Giovinazzi 2 futamot már teljesített a Sauberrel 2017-ben Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Giovinazzi a 2017-es szezon elején két versenyen már indult a Sauber színeiben, Ausztráliában a 12. helyen végzett, Kínában kiesett.

A 24 éves olasz pilótának ez lesz az első főállású versenyzői szerződése két évvel ezelőtti GP2-es szezonja óta, amelyben Pierre Gasly mögött a második helyen végzett.

Azóta a Ferrarinak és a Haasnak is tesztelt, valamint a Sauber színeiben több pénteki első szabadedzésen is részt vett, ahogyan az idei szezon hátralevő részében, leghamarabb a soron következő Orosz Nagydíjon is fog.

A Sauber közleménye szerint az, hogy Giovinazzit választották, illeszkedik a csapat hagyományaihoz a fiatal pilóták felfedezésének és gondozásának terén, valamint

különösen jelentős a főszponzor Alfa Romeóval közös projektet figyelembe véve.

Utóbbi mondat diplomatikus megfogalmazása annak, hogy Giovinazzit a Ferrari javaslatára ültetik a Sauberbe.

Giovinazzi a Magyar Nagydíj első szabadedzésén Forrás: DPPI/Dppi

„Az álmom vált valóra, nagy öröm számomra, hogy ennél a csapatnál versenyezhetek. Olaszként nagy kitüntetés, hogy egy olyan patinás és sikeres márkát képviselhetek, mint az Alfa Romeo. Egyúttal szeretnék köszönetet mondani a Scuderia Ferrarinak és a Saubernek is” – olvashatóak Giovinazzi szavai a közleményben.

Frédéric Vasseur, a Sauber csapatfőnöke is arra utalt, hogy Giovinazzi a Ferrari és a Sauber közötti technikai együttműködés, valamint az Alfa Romeo pénzügyi támogatása miatt meglévő választását használta ki, úgy, ahogy az idei szezonra ülést biztosított Charles Leclerc-nek.

„Elsőként szerződtettük Kimi Räikkönent, egy nagyon tapasztalt versenyzőt, aki hozzájárul az autónk fejlesztéséhez, és gyorsítani fogja a fejlődésünket,

„Korábban már volt lehetőségünk együtt dolgozni Antonióval, aki bebizonyította, hogy nagy potenciál rejlik benne. Nagyon elszántak és motiváltak vagyunk. A célunk, hogy folytassuk a fejlődést és olyan helyezésekért harcoljunk, amelyek számítanak” – mondta Vasseur.

Ericsson marad a csapatnál

A Saubernél a mostanival együtt négy szezont lehúzó svéd pilóta marad a svájciak kötelékében, ugyanis mint az a csapat közleményéből kiderül, harmadik számú pilótaként és az Alfa Romeo nagyköveteként folytatja 2019-től.

Ericsson búcsúzik, de nem teljesen Forrás: AFP/Miguel Medina

„Köszönettel tartozom a karrierem elmúlt öt évéért, amelyet a Forma-1-ben töltöttem. Büszke vagyok arra, hogy ezekből négyben a Saubert képviselhettem.

A továbbiakban teljes elkötelezettséggel veszek részt az istálló fejlődésében.”

„Meg szeretnénk köszönni Marcusnak a remek munkát, amit az utóbbi négy évben végzett – mondta Vasseur. – Nagyon örülünk, hogy továbbra is a Sauber-család része marad. Az idén a csapat nagy fejlődésen ment keresztül, Marcus munkája pedig elengedhetetlen volt ehhez.”

Az eddig bejelentett 2019-es csapatfelállások

Csapat Versenyző 1 Versenyző 2
Mercedes Lewis Hamilton Valtteri Bottas
Ferrari Sebastian Vettel Charles Leclerc
Red Bull Max Verstappen Pierre Gasly
Force India*
Williams
Renault Daniel Ricciardo Nico Hülkenberg
Toro Rosso
Haas
McLaren Carlos Sainz Lando Norris
Sauber Kimi Räikkönen Antonio Giovinazzi

* Várhatóan más néven