Verstappen: Az ilyen ostoba döntések megölik az F1-et

Forma-1, USA Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull
AUSTIN, TX - OCTOBER 22: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing in parc ferme during the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 22, 2017 in Austin, Texas. Will Taylor-Medhurst/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A verseny után 5 másodperces büntetést kapott, amiért a pálya elhagyásával előzte meg Kimi Räikkönent, de szerinte az ehhez hasonló döntésekkel tönkreteszik a Forma-1-et. Nem érti, másokat miért nem büntettek ugyanilyen vétségért.

Max Verstappen már másodjára élte át azt a kellemetlenséget, hogy a 3. helyen ért célba egy versenyen, de miközben a dobogós ceremóniára készülődött, szóltak neki, hogy utólagos időbüntetése miatt mégsem kap serleget. A tavalyi mexikói eset után ezúttal a vasárnapi USA Nagydíjon járt pórul.

Itt az utolsó körben egy szép manőverrel megelőzte Kimi Räikkönent, de közben a nyújtott jobbosban mind a négy kerekével elhagyta a pályát, és a levágásért utólag 5 másodperces időbüntetést kapott. Ezzel a 3. helyről a 4.-re esett vissza.

Verstappen a 16. pozícióból indulva kapaszkodott fel idáig, és a rádión azt mondta a Red Bullnak, amikor még nem tudott a büntetéséről, hogy nagyon élvezte a futamot.

Most már nem elégedett, és elég kemény szavakkal minősítette a sportfelügyelők ítéletét.

"Kiváló versenyünk volt, de az ilyen ostoba döntésekkel megölik a sportot. Remélem, a szurkolóknak nem tetszik a döntés, és remélem, jövőre nem jönnek el" - nyilatkozta. A kijelentésért bizonyára kell még magyarázkodnia.

Nem sokáig tartozott össze Verstappen és a 3. hely Forrás: AFP/2017 Getty Images/Will Taylor-Medhurst

Leginkább a következetlenséget hiányolja, mert amikor pár körrel korábban Valtteri Bottasszal csatázott, a finn megúszta az ugyanilyen vétséget. "Mindenki mindenhol kiszélesíti a pályát, beleértve engem is. A 9-es és a 19-es kanyart nyugodtan szélesen lehet venni, senki sem szól érte" - mondta.

"Ugyanez volt, amikor Bottast előztem. Megtámadtam, de a pályán kívülre hajtott, onnan jött vissza, mégsem kapott semmit azért, hogy így szerzett előnyt.

Räikkönen nem tudja, mi történt

Räikkönen nem látta, hogy Verstappen milyen szabálytalanságot követett el. "Fogalmam sincs, mi történt, miért kapta a büntetést - nyilatkozta. - Csak annyit tudok, hogy az utolsó kanyarok egyikében megelőzött."

Újabb vitatott büntetés pályalevágásért Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

"Ez részben meglepett. Láttam a tükörben, próbáltam visszafogni az előző kanyarokban, és azt hittem, jól levédekeztem, hirtelen mellettem termett."

Verstappen apja, Jos Twitteren azt írta, "az FIA szégyellheti magát", és a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner sem érti, miért kapott büntetést a pilótája.

"Egész nap kiszélesítették a pályát az autók, következmények nélkül. Hihetetlenül kemény döntés büntetést adni Maxnak - jelentette ki a Sky Sportsnak. - Ez helytelen. Még meg kell néznünk, de nekem ez tisztességes, kemény csata volt."

A Red Bull másik pilótája, Daniel Ricciardo a 4. helyen haladt a verseny első szakaszában, de műszaki hiba miatt kiesett. "Úgy éreztem, gyorsabb vagyok Valtterinél, de nem lett volna könnyű megelőzni. Többször megpróbáltam, ám egyszer sem sikerült. Nem akartam egész hétvégén a nyomában lenni, azon töprengve, mi lett volna, ha, ezért nem bánom a manővereimet - nyilatkozta az ausztrál. - Minden alkalommal, amikor próbálkoztam, és bevágott elém, azt gondoltam: próbáljuk meg újra!"