Rosberg: Az élet több annál, hogy körbe-körbe autózzunk

Forma-1, Nico Rosberg, Vivian Rosberg
German Formula 1 world champion Nico Rosberg and his wife Vivian pose on the red carpet at the arrival for the awarding of Germany's Athlete of the Year 2016 in Baden-Baden, southwestern Germany, on December 18, 2016. / AFP PHOTO / THOMAS KIENZLE
Vágólapra másolva!
A tavalyi F1-es világbajnok szerint filozófiai tanulmányai is segítettek a kudarcai kezelésében. Úgy érzi, hogy van fontosabb dolga is az életben, mint az F1-ben való versenyzés.

Sokakat, köztük a Mercedes-csapatot is meglepetésként érte, hogy Nico Rosberg a tavalyi F1-es világbajnoki cím megnyerése után azonnal visszavonult a versenyzéstől, de Rosberg a davosi Világgazdasági Fórumon is azt mondta, hogy jó döntést hozott, amikor hátat fordított a sportnak.

„Ahhoz, hogy az ember a legmagasabb szinten teljesítsen, 110%-os összpontosítás kell, és semmilyen kompromisszumra nincs lehetőség, legalábbis úgy, ahogy én csináltam – jelentette ki. – Minden egyéb csak másodlagos lehet, beleértve a családot is. Van már egy másfél éves kislányom, a barátaim, mindenféle érdekes teendő, de ezek a háttérbe szorultak” – ismert el.

Rosberg a családját választotta Forrás: AFP/Thomas Kienzle

„Most mindenre lesz időm, és úgy érzem, az élet több annál, hogy körbe-körbe autózzunk, szóval nekem ez tűnt a megfelelő pillanatnak. Új kihívásokat keresek, többet akarok a családommal és a barátaimmal lenni, valamint teljesen irányítani a saját életemet. Tízéves korom óta az egész szezont mások szervezték meg nekem, és mindig megmondták, hol kell lennem. Ez különösen az F1-ben nagyon szigorú,

Rosberg elárulta, hogy 11 éve síelt utoljára, mert a szerződései ezt folyamatosan megtiltották neki, és hozzátette, nem tudja, Lewis Hamilton hogy bírja a folyamatos bulizást a versenyzés mellett. A világbajnok is megerősítette, hogy a Mercedes specialistákat alkalmaz a repülések miatti jetlagek hatásának csökkentésére, de ő maga is készült az edzés mellett, főleg pszichológiai módszerekkel.

Rosberg a Mercedes márkanagykövete marad Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

„A koncentrációt fejlesztettem, és megtanultam jobban uralkodni magamon. Jobban megismertem a saját érzelmeimet és gondolataimat, mert ez által pozitívabb szemléletet lehet kialakítani. Ez az egyik fontos és hasznos lépés volt ahhoz, hogy erősebbé váljak” – mondta Rosberg, és hozzátette,

az is sokat segített neki, hogy 10 évig tanult filozófiát, mert rájött, az ő problémáival valaki már sokkal korábban is találkozott, és a leírtak segítették a nehéz helyzetek megoldásában.

A német pilóta elmondta, hamarosan beteg gyermekeket fog meglátogatni a kórházban, „különösen olyan korúakat, akik már örülni fognak, ha láthatnak”, és az új technológiákat jelölte meg érdeklődési köreként.

„A megújuló energiaforrások nagyon érdekesek lehetnek, de rengeteg egyéb lehetőség is van. Például az elektromos autók. A minap itt, Svájcban egy elektromos Tesla volt a taxim, lenyűgöző, hogy milyen szintre jutottunk már.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!