A Ferraritól a vezéregyéniségek hiányoznak

Forma-1, Maurizio Arrivabene, Sebastian Vettel, Ferrari
Ferrari's German driver Sebastian Vettel (R) shakes hands with team principal of the Scuderia Ferrari Formula One team Maurizio Arrivabene (C) in the pit lane ahead of the Bahrain Formula One Grand Prix at the Sakhir circuit in Manama on April 3, 2016. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel úgy érzi, kedvező változások zajlanak a csapatnál, csak ezt nehéz elhinni kívülről. Korábbi pilótájuk, Gerhard Berger szerint azonban a mérnöki gárda és a menedzsment is frissítésre szorul, hogy felvehessék a versenyt a Mercedesszel és a Red Bull-lal.

A Ferrari az utóbbi években hol közelebb került a világbajnoki címhez, hol eltávolodott tőle, de lassan egy évtizede nem tudták megnyerni egyik pontversenyt sem. A csapathoz tavaly csatlakozó Sebastian Vettel mindazonáltal kedvező változásokról számol be, bár tudja, hogy ezt nehéz elhinni.

"Az utóbbi hónapokban sok változás történt a Ferrarinál. Bár nem én vezetem a csapatot, teljes meggyőződésem, hogy akiket sok éles kritika ért, mint például Maurizio Arrivabene csapatfőnök, jól végzik a munkájukat" - nyilatkozta a Welt am Sonntagnak.

Az olasz istálló a tavalyi 2. hely után idén 3. lett a konstruktőrök között, Vettel a 4., Kimi Räikkönen a 6. helyen végzett az egyéni tabellán. Jövőre az adhat reményt a Ferrarinak, hogy a technikai szabályok jelentősen megváltoznak, így hatékony felkészüléssel könnyebben lehet nagyot ugrani az erősorrendben egyik szezonról a másikra, mint az elmúlt években.

A Ferrarinál nincs elég erős vezéregyéniség Berger szerint Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A csapatnál 1987 és 1989, valamint 1993 és 1995 között versenyző Gerhard Berger azonban úgy véli, ehhez hiányzik a megfelelő szakembergárda. "A Mercedesnél ott van Toto Wolff, Niki Lauda, (Paddy) Lowe, (Andy) Cowell, (Aldo) Costa. A Red Bullnál (Christian) Horner, (Helmut) Marko, (Adrian) Newey és (Dietrich) Mateschitz" - mondta a Speed Weeknek.

"Amikor Sebastian a Ferrarihoz igazolt, valószínűleg tudta, hogy csapatot kell maga köré építenie. Michael Schumachert annak idején ragyogó gárda vette körül, mint amilyen most a Mercedesnél és a Red Bullnál van. A sikerhez arra van szükség, hogy első osztályú szakemberek egy irányba húzzanak viaskodás nélkül, és Sebnek ezt még nem sikerült elérnie."

Néhány hete Bernie Ecclestone Bergeréhez hasonló véleményt fogalmazott meg, amikor azt mondta, Arrivabene nem kap megfelelő támogatást a háttérből. Ahogy megszokhattuk, a mérnöki stáb felső szintjén idén is voltak változások, sőt a csapatfőnök leváltásról is szárnyra kaptak pletykák.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!