A Mercedes tagadja a hátsó szándékot a szerelőcsere mögött

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton returns to the pits during the second practice session as part of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina circuit on November 25, 2016. / AFP PHOTO / Karim Sahib
Vágólapra másolva!
Toto Wolff csapatfőnök leszögezte, hogy az egész csapat érdekét helyezték előtérbe, amikor a szezon előtt megcserélték a versenyzők szerelői gárdáját. Figyelembe vették a pilóták igényeit, de nem azok voltak az elsődleges szempontok.

Az idény előtt a Mercedes megcserélte Lewis Hamilton és Nico Rosberg szerelői gárdáját, akikkel a versenyzők addig három éven át dolgoztak. A frissítést azzal indokolták, hogy a csapaton belüli versengés ne vezessen széthúzáshoz, és az Abu-dzabi Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján Rosberg azt mondta a lépésről, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

"A csapaton belüli hangulat még sohasem volt ennél jobb, mostanában több közös bulit is csaptunk - nyilatkozta. - Mindenki összetart, lenyűgözőnek érzem a csapat hangulatát. Úgy tűnik, ez helyes intézkedés volt, noha eleinte nem teljesen éreztem kényelmesnek, hiszen közel álltak hozzám a (korábbi) szerelőim, és időbe telik, mire megszokjuk a változást."

Hamilton azonban kissé borzolta a kedélyeket, amikor lazán ezt mondta a szerelői gárda átmozgatásáról: "Vegyék meg a könyvemet 10 év múlva, abban majd elmesélem, mi is történt pontosan. Érdekes olvasmány lesz."

Toto Wolff azonban le akarja szögezni egyszer s mindenkorra, hogy a Mercedes döntését a csapat érdeke diktálta, s nem érdemes összeesküvés-elméleteket gyártani.

Szerinte Hamilton véleményét kiragadták a szövegkörnyezetből.

"Lelkileg is hathat egy versenyzőre, ha lecserélik a személyzet egyik olyan tagját, akivel közvetlenül együtt dolgozik, például a szerelőket vagy az első számú szerelőjét, akit mindig lát, amikor kihajt a garázsból - jelentette ki a csapatfőnök. - Ezzel tisztában voltunk, és figyelembe vettük, amikor végrehajtottuk az átrendezést. Ugyanakkor 1500 emberünk dolgozik Brixworth-ben és Brackley-ban, és a teljes személyzetet képeznünk kell."

Hamiltont és Rosberget új személyzet szolgálja ki az idei évtől Forrás: AFP/Karim Sahib

"Van, aki most még csak az autó egyik részével foglalkozik, de lehet, hogy jövőre ő lesz az egyik pilóta első számú szerelője, később pedig a csapat vezető szerelője. Utána meg talán még nagyobb szerepet is vállalhat a szervezetben."

"Felelősségünk és kötelezettségünk van 1500 ember és a vállalat felé, hogy a megfelelő döntéseket hozzuk meg, és ne csupán egyetlen személyre koncentráljunk. De természetesen azt is figyelembe vesszük, hogy mi fontos a versenyzőknek."

"Amit a versenypályán látunk, az csak a jéghegy csúcsa. A háttérben rengetegen dolgoznak, hogy jól teljesítsünk, és ez juttatta a csapatot idáig."

A Mercedesnek idén nem csak a szerelői gárda megcserélése miatt kellett tagadnia a konspirációkat, hanem Hamilton sorozatos műszaki problémái miatt is.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!