Vágólapra másolva!
A Q1-ben a mezőny fele, köztük a két Red Bull olyan lassú kört futott, hogy a 107 százalékos szabály értelmében el sem rajtolhattak volna. Az FIA külön engedélyével mégis indulhatnak, a rajtrács kivételesen változatlan marad.

A Red Bullok a 3. és 4. helyen végeztek a Magyar Nagydíj időmérő edzésén, de szombaton este egy ideig úgy tűnt, egy bonyolult szabály miatt csak a mezőny második feléből kezdhetik meg a versenyt. Az előírások szerint ugyanis azok a versenyzők, akiknek a Q1-ben 107 százalékon kívül esik az időeredményük az etap legjobb idejéhez képest, nem rajtolhatnak el a versenyen. A gyorsan változó időjárási körülmények és a vizes pálya miatt ez a Hungaroringen a mezőny felét, köztük Daniel Ricciardót és Max Verstappent is érintette, hiába jutottak be így is a Q2-be, majd a Q3-ba.

A Sportszabályzat 35.1-es cikkelye szerint

ebben az esetben csak az FIA külön engedélyével állhatnak rajthoz a pilóták,

viszont nem az időmérőn megszerzett pozíciójukból kezdik meg a versenyt, hanem a mezőny végére sorolják őket. Ha több versenyzőről van szó, ilyenkor nem a Q1, a Q2 vagy a Q3, hanem a harmadik szabadedzés eredménye dönt a sorrendjükről. A Q1-ben túl lassú 11 versenyző közül így Verstappen indulhatott volna a legelőrébbről, a 12. helyről, hiába győzte le őt Ricciardo az időmérőn. A Q2-be továbbjutott versenyzők közül pórul járt volna Sergio Pérez, Nico Hülkenberg és Valtteri Bottas is.

A Red Bullok a második sorból indulhatnak Forrás: Farkas Péter - Origo

Az FIA azonban a "kivételes időjárási körülményekre" hivatkozva úgy határozott, felülírják ezt a szabályt,

és a Sportszabályzat 35.2 a) pontját veszik elsődlegesen figyelembe. Eszerint a rajtfelállás úgy alakul, hogy a Q3 első tíz helyezettje indul az első tíz helyről, majd a Q2 eredménye dönt a következő hat rajthelyről. Ricciardo és Verstappen így megtarthatja a 3. és 4. helyét, valamint Pérez, Hülkenberg és Bottas is marad az eredeti rajtpozíciójában.

Semmi nem változik

A sportfelügyelők azonban csak hosszas mérlegelés után, este 9 körül hozták meg ezt a döntést. Azokra viszont, akik tovább sem jutottak az időmérő második szakaszába, az eredeti szabályértelmezásnek megfelelően a 35.1-es cikkelyt tekintették érvényesnek, vagyis úgy határoztak, nekik a harmadik szabadedzésen elért eredményüket veszik figyelembe. Véletlen egybeesés, hogy ennek ezúttal nem volt jelentősége, mert a hat érintett (Jolyon Palmer, Felipe Massa, Kevin Magnussen, Marcus Ericsson, Pascal Wehrlein és Rio Haryanto) azt az edzést is pontosan ugyanabban a sorrendben fejezte be, mint a Q1-et.

Az időmérő eredménye tehát egyáltalán nem változik, de több órába telt, míg ez végleg eldőlt.

Korábban Nico Rosberg is megúszott egy lehetséges büntetést. Őt azért vizsgálták a sportfelügyelők, mert a Q3 végén a lengetett sárga zászlók ellenére abszolút legjobb időt futott a második szektorban, végül azonban úgy ítélték, kellő mértékben lelassított.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!