Vágólapra másolva!
Az aquaplaning lett a veszte, miután az elsők közt kezdte használni az intermediate gumikat a száradó pályán. Bottas úgy érzi, jobbat érdemelt a 10. rajthelynél a hungaroringi kvalifikáción.

A Williamsnek nem jött ki a lépés a Magyar Nagydíj időmérőjén, és a szerelőknek ráadásul jelentős többletmunkát adott Felipe Massa, aki összetörte autóját. A brazil az elsők között cserélte le az extrém esőgumikat a Q1-ben, de a domb tetején lévő 4-es kanyarnál, a Mansellben elvesztette az irányítást, és a kijáratnál megpördülve nekiütközött a szemközti falnak.

"Nagyon csalódott vagyok a történtek miatt. Kockáztattunk az interekkel, de sajnos nem jött be" - nyilatkozta. "Felúszott az autó a vízen, olyan volt, mintha egy folyó keresztezte volna a pályát. Az előtte lévő kanyarokban úgy éreztem, hogy az intermediate gumik a leggyorsabbak, de egyszerűen elvesztettem az autót abban a kanyarban."

"Épphogy csak hozzáértem a vonalhoz, és rögtön elvesztettem az autó hátulját. Nem hajtottam keményen, hiszen kivezető körön mentem." Pat Symonds technikai igazgató szerint lehet, hogy ez volt a veszte. "Valószínűleg jobban járt volna, ha keményebben hajt, mert akkor jobban felkészült volna (a csúszásra)" - vélekedett.

A hiba miatt csak a 18. helyről rajtolhat vasárnap.

Massa összetörte a Williamst a Q1-ben. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A csapat állva maradt autójával az új padlólemezt használó Valtteri Bottas bejutott a Q3-ba, de ott végül senkit sem tudott megelőzni. Elmondása szerint többet érdemelt volna, csak neki is keresztbe tettek a Fernando Alonso megpörgése miatt lengetett sárga zászlók.

"Úgy gondolom, helyes stratégiai döntéseket hoztunk. Kár, hogy nem a nekünk járó pozícióban végeztünk, mert az utolsó próbálkozásomat sárga zászlók szakították meg. Sokat javíthattam volna a köridőmön, de nyilván lassítanom kellett" - mondta. "Holnap ugyanakkor jót harcolhatunk a Force Indiával. A küldetésem az, hogy legyőzzük őket."

Bottas vélhetően inkább az előle induló Nico Hülkenbergre utalt, mivel a másik Force Indiát vezető Sergio Pérez csak a 13. helyről rajtolhat. Az istálló teljesítményért felelős mérnöke, Rob Smedley azt mondta, hogy mindkét autójukkal megpróbáljanak minél több pontot szerezni.

"A rajtpozícióink korántsem ideálisak, de tegnap bíztató volt az autó tempója a hosszú etapokon. Pénteken két jó szabadedzést teljesítettünk, nem látok olyasmit, ami miatt ne tudnánk átmenteni azt a tempót holnapra" - bizakodott.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!