Vágólapra másolva!
A német pilóta kemény feltételeket állíthatott jelenlegi csapatának, de egyelőre nem akarják megadni neki, amit kér. Gerhard Berger közvetít a felek között, szerinte a megegyezés a cél.

A szezon végén lejár az egyéni pontversenyt jelenleg vezető Nico Rosberg szerződése a Mercedesszel, és a felek egyelőre csak szóban nyilvánították ki, hogy közösen képzelik el a jövőt. Az Auto Bild értesülése szerint Rosberg és a Mercedes elképzelése a szerződés részleteivel kapcsolatban egyelőre messze áll egymástól, ezért közvetítőként a korábbi versenyző és csapattulajdonos, Gerhard Berger is részt vesz a tárgyalásokban Keke Rosberg felkérésére.

„Keke megkért, hogy vegyem át az egyeztetések vezetését, de ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy a jövőben együttműködünk-e, csupán baráti szívességről van szó” – mondta Berger, aki még 2002-ben, a BMW Motorsport főnökeként Nico Rosberg első F1-es tesztjét is megszervezte a Williamsnél. Akkor még édesapja, Keke intézte Nico ügyeit, de a világbajnok apuka 2009-ben levette a kezét a Mercedeshez igazoló fiáról.

Rosberg bekeményített? Forrás: AFP/Jean-Christophe Magnenet

Bergernél rutinosabb tanácsadót keresve sem találhattak volna, hiszen az osztrák expilóta már versenyzőként is dörzsölt volt, majd a BMW-nél és a Toro Rossónál csapatfőnöki feladatok terén is helytállt. „Beszéltem már vele” – erősítette meg Niki Lauda, a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli elnöke, Berger honfitársa.

Az együttműködést maga Rosberg is üdvözölte, és megerősítette, hogy Berger ajánlotta fel a segítségét. Az osztrák mindkét félnek a szerződés meghosszabbítását javasolja, mert úgy véli, Rosberg a pályafutását kockáztatja, a Mercedes pedig a német versenyző nélkül lecsúszhat a konstruktőri világbajnokság megnyeréséről.

„Meg akarjuk tartani Nicót, és ő is maradni akar” – mondta Lauda a Sky Sportsnak. „Én semmi problémát nem látok, és ezt az ügyet hamarosan megoldjuk. A következő három hét során döntést kell hoznunk, és tudomására adnunk, hogy a következő évek során is összetartunk” – tette hozzá.

Berger nemrég Budapesten, a Nagy futamon járt, interjút is készítettünk vele Forrás: Farkas Péter - Origo

A német lap úgy tudja, Rosberg több évre szeretne elköteleződni, de a Mercedes csak egy szezonra ajánl szerződést, és nem hajlandók annyit fizetni a világbajnoki pontverseny jelenlegi éllovasának, mint Lewis Hamiltonnak, mert a brit pilóta reklámértékét nagyobbra tartják. A Mercedes Pascal Wehrlein előléptetésével fenyegetve sakkban tarthatja Rosberget. Ezt Berger annak ellenére kockázatosnak tartja, hogy szerinte Wehrlein tehetséges, de úgy véli, a Williams jövőre kedvezőbb lenne neki.

Rosberg Monacóban elmondta, nem foglalkozik egyelőre a szerződéshosszabbítás kérdésével, de a barcelonai teszten nem zárta ki, hogy távozik a Mercedestől. Az olasz lapok szerint már tárgyal is a Ferrarival, de az Auto Bild úgy tudja, Maranellóban Sebastian Vettel elsősorban Kimi Räikkönen megtartása mellett kampányol. A német szaklap viszont úgy értesült, a McLaren érdeklődik Rosberg iránt, de Ron Dennis leszögezte, eszük ágában sincs lemondani tehetségükről, Stoffel Vandoorne-ról.

Rosberg akár Räikkönen (balra) helyére is érkezhetne, a McLaren üdvöskéje Vandoorne (középen), de állítólag így is érdeklődnek a Mercedes pilótája iránt Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

„Stoffel egy hihetetlenül tehetséges, intelligens, és keményen dolgozó fiatal pilóta, akiben hatalmas lehetőségek rejlenek, és mindennél fontosabb, hogy tudja, hogyan kell nyerni” – mondta a McLaren csoport elnöke. „Ő szerves része a McLaren-Honda jövőjének, és nagyon tévednek azok a csapatok, amelyek azt hiszik, hogy elcsábíthatják őt tőlünk. A 2017-es versenyzői felállásunkkal kapcsolatban még nem köteleződtünk el, és nem kommunikálhatunk, de azt

A McLarennél Jenson Button szerződése lejár a szezon végén, Fernando Alonso hároméves megállapodása viszont csak 2017-ben ér véget. Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója korábban azt mondta, a prioritás számukra Rosberg megtartása, de ha a német elhagyná őket, Alonsóval próbálnák meg pótolni őt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!