Vágólapra másolva!
Button úgy érzi, idén még egy időmérőn sem szerepelt olyan jól, mint Szocsiban, ahol a McLaren kísérletezett a beállításokkal. Alonso pozitívumot is talált a korai kiesésben.

Fernando Alonso már a Q1-ben kiesett az Orosz Nagydíj időmérőjén, Jenson Button azonban könnyedén továbbjutott, és az idei második legjobb időmérős eredményével a 13. rajtkockát szerezte meg. Az egyenesekkel teli szocsi pálya elméletileg nem fekszik a motorerővel küszködő McLaren-Hondának, de Button szerint a csapat kockáztatott a beállítások kiválasztásánál, és a szokatlan döntések pozitív eredményt hoztak.

„A normálistól kicsit eltérően állítottuk be az autónkat, mert már a következő idényre tesztelünk. Egyelőre biztató jeleket látunk" – nyilatkozta Button. „Amikor tudjuk, hogy nincs igazi esélyünk a pontszerzésre, több kockázatot vállalunk, és különböző megoldásokat próbálunk ki. Ezen a hétvégén is így tettünk, és a szezon hátralévő részében is folytatjuk a kísérletezést."

„Tudtuk, hogy ezen a pályán nehéz dolgunk lesz, ezért szokatlan beállításokkal próbálkoztunk, és úgy tűnik, ezek beváltak" – mondta a brit, aki annak ellenére nevezte az idei legjobb időmérős teljesítményének a szombatit, hogy Monacóban a 10. helyről indulhatott.

Button szerint a McLaren jó munkát végzett - katt a galériához! Forrás: AFP

„A Q1-ben csak másfél tizeddel maradtam le a 10. helyről, ez meglepő volt" – ismerte el. „A Q2-ben már ismerősebb volt a helyzet, 4-5 tizeddel maradtunk le a továbbjutásról. Az utolsó körömben nem volt tapadás az új gumikon, de szerintem mindenki hasonló problémákkal küzdött."

„Mindkét etapot a 13. helyen zártam, szerintem jelenleg ez nem olyan rossz eredmény" – tette hozzá. „Ezen a pályán sokat számít a motorerő, ezért jobban szerepeltünk, mint amire számítottunk. Jó munkát végeztünk."

Alonso nem bánkódik

Noha Alonso csak a 16. helyet tudta megszerezni a Q1-ben, nem tulajdonít nagy jelentőséget az eredményének. „Persze jobban örülnék, ha előrébb végeztem volna, de igazából nem vagyok csalódott az időmérő miatt" – mondta a spanyol, akinek az új hajtáslánc-elemek beszerelése miatt 35 rajthelyes büntetést osztottak ki. „Tudtam, hogy a büntetések miatt úgyis az utolsó helyről fogok indulni."

A spanyol szerint még előnye is van annak, hogy korán kiesett az időmérőről. „A büntetés miatt arra törekedtünk, hogy kíméljük az autót és a gumikat, és minél kevesebb kört teljesítsünk. A Q1-es kiesés azt jelenti, hogy nem használtam túl sokat az autómat" – magyarázta.

Buttonhoz hasonlóan Alonso is elmondta, hogy a McLaren már a 2016-os javulás érdekében kísérletezik a versenyeken. „Fontos lesz ez a futam, mert kipróbálunk néhány kísérleti elemet, amelyeket a jövő évi autónkra szánunk" – nyilatkozta. „A célom annyi, hogy élvezzem a versenyt, és néhány pozíciót javítsak."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!