Vágólapra másolva!
Valós fenyegetésnek tartja a Ferrari tempóját a pontversenyt vezető Lewis Hamilton, de a Mercedes nem feszült az olaszok feljavulása miatt. Nico Rosberg visszautasította, hogy lefokozzák másodhegedűsnek, és Sebastian Vettel mellett Kimi Räikkönent sem írja le.

Képesek lehetnek-e a Ferrari versenyzői arra, hogy ismét borsot törjenek a Mercedes versenyzőinek orra alá – ez a fő kérdés a hétvégi, Kínai Nagydíj előtt. A malajziai futamon meglepetés győzelmet arató Sebastian Vettel óvatosan nyilatkozott az esélyeikről, Lewis Hamilton viszont kijelentette, számolnak a Scuderia további sikeres szereplésével.

„Őszintén úgy gondolom, hogy a Ferrari fenyegetést jelent” – jelentette ki a pontverseny éllovasa a Sky Sportsnak. „A tempójuk valós volt (Malajziában), érzésem szerint a futamra jelentősen előreléptek. Nem tudom, hogy (Kínában) mennyire lesznek közel, és meg kell-e küzdenünk velük, ugyanúgy tippelek, ahogy önök.”

Hamiltonnak a sanghaji rajongók is örültek Forrás: Mercedes AMG Petronas

A Ferrari esélyeivel kapcsolatban hozzátette: „jelenleg mi is csupán tippelni tudunk, nem igazán tudjuk ezt felmérni” – mondta. „Nagyon gyorsak voltak, jó munkát végeztek, de mi is lehettünk volna jobbak a gumik megóvása terén. Mehettünk volna gyorsabbak, de az ő tempójuk is valós. Meglátjuk, mi lesz itt, de nem vagyunk feszültek vagy ilyesmi, szerintem itt jobban fogunk szerepelni.”

A Mercedest meglepte, hogy Malajziában Vettel jobbnak bizonyult náluk, ez már a futamon is kisebb zavart okozott. Hamilton csütörtökön elismerte, hogy nem kellett volna nyers stílusban beszélnie mérnökével a csapatrádión, és úgy vélte, hogy a Malajziai Nagydíj pénteki szabadedzésén felmerült motorhiba nélkül több információjuk lett volna a gumik hosszú távú teljesítményéről.

Rosberg nem lesz másodhegedűs

Mivel Rosberg az idén mindkét futamon alulmaradt Hamiltonnal szemben, és a taktikáját Malajziában látványosan alárendelték Hamiltonénak, felmerült annak lehetősége, hogy a német pilóta Vettel további sikerei esetén tartósan a világbajnoki címvédő mögé szorulhat a Mercedes ranglétráján. Rosberg viszont tagadta, hogy másodhegedűs lehet a csapatnál.

„Bizonyosan nem ez lesz a helyzet, minden úgy marad, ahogy volt” – jelentette ki. „Továbbra is felfokozott küzdelmet vívunk (Hamiltonnal), a rivalizálás folytatódik. Az én szezonom nem kezdődött 100 százalékosan, de nem is maradtam le olyan nagyon. A (sanghaji) pálya fekszik nekem, csodás autónk van, úgyhogy remek hétvége előtt állunk, és a győzelem is lehetséges.”

Hamilton vezet, Vettel itt még második Malajziában: ezt kellene Rosbergnek elkerülnie Forrás: REUTERS/Olivia Harris

Rosberg szerint Vettel esetlegesen tartós felemelkedése az ő esélyeit is javíthatja, sőt rámutatott, hogy áttételesen már Malajziában is profitált a Ferrari győzelméből. A pályafutása első győzelmét pont Kínában arató Rosberg a Scuderia másik pilótáját, Kimi Räikkönent sem írja le.

„Vettel valóban segíthet” – jelentette ki. „Bizonyos szempontból már Malajziában is így volt, mert Lewis csak 3 ponttal növelte az előnyét velem szemben, és nem héttel. Ha viszont továbbra is nyerni tud, az nagy probléma lehet. Én is győzni akarok, úgyhogy nem örültem Sebastian sikerének Malajziában, de remélem, (Kínában) megverhetem őt is, és Lewist is.”

Räikkönen: A Ferrari eddig mindenhol bevált

Az elmúlt hetek során a figyelem középpontját Sebastian Vettel érdemelte ki, de Kimi Räikkönent sem érdemes leírni, hiszen a finn pilóta is remek tempóra volt képes az edzéseken, de mindkét futamon balszerencsés volt, így eddig csupán egy 4. helyet tudott szerezni. Ő maga viszont optimistán tekint előre.

„Nyilvánvalóan egy hibamentes hétvégét kell összehoznunk, problémák nélkül. Ha ez sikerül, biztos vagyok abban, hogy igen versenyképesek leszünk” – jelentette ki. „Az autó eddig mindenhol elég jól működött, úgyhogy nem látom okát annak, hogy itt ne így lenne. A pálya és a körülmények nagyon hasonlítanak Barcelonához, így nem várok meglepetéseket. A Mercedes nagyon gyors lesz az időmérőn, a futamon viszont közelebb kerülhetünk. Akad még teendőnk” – közölte a 2007-es világbajnok.

Räikkönen kijelentette, hogy a Ferrari még nem ért el arra a szintre, ahova szeretnének, de „ha összehasonlítjuk, hogy tavaly hol tartottunk, akkor a jelenlegi helyzetünk elégedettségre adhat okot.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!