Vágólapra másolva!
Egy interjúból kiderül, hogy Stefano Domenicalival 2008-ban beszélgettek először a közös folytatás lehetőségéről, aztán 2012 telén egy konkrét terv is körvonalazódni kezdett. Vettel bizakodva várja az idény nyitányát új csapatával.

Sebastian Vettel a Gazzetta dello Sportnak adott interjújában elárulta, hogy ő és a Ferrari már évekkel ezelőtt felvették egymással a kapcsolatot. Még a Toro Rossónál versenyzett, amikor 2008-ban először beszélgetett az akkori csapatfőnökkel, Stefano Domenicalival arról, hogy egyszer majd a maranellói istállóhoz szerződhetne. 2012/2013 telén, már háromszoros világbajnokként titokban meglátogatta a Ferrari elnökét, Luca di Montezemolót, és a közös folytatásra vonatkozó konkrét terv is elkezdett körvonalazódni.

„Azután is kapcsolatban maradtunk, hogy a tavalyi szezon közepén Domenicali távozott. Találkoztam (Marco) Mattiaccival, majd újra beszéltem Montezemolóval" – mondta Vettel. „Sikerült megállapodnunk, de ehhez kikértem Schumacher menedzsere, Sabine Kehm véleményét is. Sajnos Michaellel nem beszélhettem..."

Vettel ugyanakkor hozzátette, hogy még a síbalesete előtt a Ferrarival öt vb-címet szerző Schumacher is tudomást szerzett a tervről. „Elmeséltem neki, hogy Domenicali milyen lehetőséget ajánlott. Mondtam, hogy megtisztelve érzem magam, ő pedig azt felelte, ha mellettük döntött, kellemes hangulatot és nagy-nagy lelkesedést fogok találni Maranellóban" – nyilatkozta.

Vettel régóta vágyott a Ferrarihoz Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

Vettel útját egyengethette Domenicali utódja, az azóta már menesztett Marco Mattiacci is, aki tavalyi kinevezése után állítólag hamar eldöntötte, hogy Fernando Alonso nélkül képzeli el a Ferrari jövőjét. A cég későbbi elnöke, Sergio Marchionne is arra biztatta a német pilótát, hogy igazoljon hozzájuk. Vettel egyébként az interjúban azt állította, már 2003-ban arról kezdett álmodni, hogy egyszer majd a Ferrarinál versenyezhet, miután a Nürburgringen bejutott a csapat garázsába.

Szerinte az alapító, Enzo Ferrari azért volt különleges, mert „volt egy víziója, amit meg is valósított. Azt hiszem, kemény ember lehetett, a vállalat vezetőjeként akár félelmetes is, de sikerült szenvedélyt szítania a cég és a versenyzés iránt. Más volt, mint a többiek. Olaszországban Enzo Ferrari a kultúra része."

A Mercedes a favorit

Az előszezonban látottak alapján a legtöbb szakértő és a riválisok is meg vannak győződve róla, hogy a Ferrari tavalyhoz képest nagyot lépett előre. Mind a motorjuk, mind az autójuk sokat fejlődött, és Vettel is bizakodó. „Nehéz megítélni, hogy pontosan mennyire vagyunk erősek. Türelmesnek kell lennünk" – figyelmeztetett. „Az autónk azonban tényleg jó. Kimi ugyanúgy elégedett vele, mint én. A Ferraritól sokan elmentek, és sokan vissza is jöttek. Az összecsiszolódáshoz időre lesz szükségünk, de előbb-utóbb eljutunk oda, ahová szeretnénk."

Vettel ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az idén újra a Mercedes párosát, Lewis Hamiltont és Nico Rosberget tartja a favoritnak. „Azt gondolom, 50-50 százalék esélyük van" – mondta. „Tavaly nem számítottam rá, hogy Nico ennyire erős lesz, különösen az időmérőkön. A versenyek többségén is tartani tudta a lépést Lewisszal. Megint őket kell majd legyőzni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!