Vágólapra másolva!
A Williams vezető tesztmérnöke, Rod Nelson legalábbis arra számít, hogy a szezon elején a maranellói istálló lesz a közvetlen ellenfelük. A Mercedest nem érhetik utol.

A Forma-1 idei előszezonját lezáró barcelonai teszten a Williams volt a Mercedes fő kihívója: Valtteri Bottas legjobb, 1:23.063-as ideje csak 0,271 másodperccel maradt el Nico Rosbergétől. A Ferrari további 2 tizeddel lassabb volt, a Williams vezető tesztmérnöke szerint azonban a maranellói istálló erősebb, mint amilyennek mutatta magát.

Az utolsó napon, amikor Bottas beállította az eredményét, Sebastian Vettel 4 tizedes hátrányba került hozzá képest, de Rod Nelson úgy véli, ez a különbség a német versenyző hibájának tudható be. „Szerintem túlságosan megerőltette a gumikat a köre elején, ezért a feléhez érve el is fogyasztotta őket" – utalt arra, hogy a pálya első szektorában Vettel a pályához egyébként sem igazán alkalmas szuperlágy Pirelliken abszolút legjobb részidőt ért el, az utolsóban viszont aránytalanul lassúnak bizonyult.

„Ezért én arra számítok, hogy a Ferrari kicsit közelebb lesz hozzánk, mint a tesztek alapján hinnénk. Keményen kell majd harcolnunk velük, a szezon elején legalábbis biztosan."

A Mercedes ijesztően erős

A legtöbben a Williams és a Ferrari szintjére sorolják a Red Bullt is, a Mercedes azonban elérhetetlenül messze van tőlük. Rosberg úgy volt gyorsabb Bottasnál, hogy vele – és a többséggel – ellentétben nem a szuperlágy, hanem a durván egy másodperccel lassabb lágy gumikkal érte el a köridejét, ami a riválisokra nyomasztóan hatott.

„A Mercedes hihetetlenül erősnek tűnik. Biztos vagyok benne, hogy a tempójukat látva páran gondolkodóba estek" – mondta Nelson. „Nekünk is önvizsgálatot kellett tartanunk miatta, de a dobogós helyezésekért mindenképpen képesnek kell lennünk harcolni."

Vettel és Bottas múlt vasárnap: a valós különbség kisebb 4 tizednél? Forrás: AFP/Quique Garcia

A Williams tavaly szerzett ugyan kilencet ezekből, nagydíjgyőzelmet viszont egyet sem aratott, amiben közrejátszott, hogy általában óvatos, a többiekére reagáló bokszstratégiát választottak. Nelson azt ígéri, most – miután megszilárdították a helyüket az élvonalban – több kockázatot fognak vállalni.

„A 2013-as szezon után tavaly érthető módon a rendszeres pontgyűjtésre koncentráltunk, úgyhogy valószínűleg igaz, hogy kerültük a kockázatokat" – ismerte el Nelson. „Először fel kellett halmoznunk egy jó adag pontot, mielőtt továbbléptünk, és célba vettük a dobogót. Aztán, ha kedvezett volna nekünk a csillagok állása, összejöhetett volna egy-két győzelem is. Azt hiszem, az idén talán többet fogunk kockáztatni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!