Elájulhatott egy F1-es versenyző Malajziában

Jenson Button
Jenson Button
Vágólapra másolva!
Egyre több versenyző kezdett komoly fogyókúrába, hogy így javítson az autója tempóján, de valaki állítólag túl messzire ment.

Sokan kezdtek a 2014-es szezon elején erős fogyókúrába a mezőny tagjai közül, ami azzal is összefügg, hogy több csapat nem tudja leszorítani az autója tömegét a megengedett, versenyzővel együtt mért 692 kilogrammos minimumra.

„Ezt kellett tennem: elmentem a szaunába, a gőzkabinba, nem ittam és ettem semmit sem az időmérő végéig. Szégyen, hogy erre vagyunk kényszerítve” – utalt a fogyókúrájára Jenson Button a Malajziai Nagydíj hétvégéjén. Button személyi trénere, Mike Collier is elárulta a Twitteren, hogy a hidratálási stratégiával a végsőkig elmentek.

Lewis Hamilton is úgy tudja, hogy egyes versenyzők túlzásba esnek a diétájukkal. „Hallottam, hogy valaki ezt tette, és teljesen kimerítette magát” – nyilatkozta. A The Times pedig arról számolt be, hogy az egyik versenyző elájult Malajziában, amiről értesült Martin Brundle, a Sky televízió kommentátora is.

Sokan azt hitték, hogy talán Nico Hülkenbergről lehetett szó, mivel 183 centiméteres magasságával ő a mezőny egyik legmagasabb versenyzője. A német azonban tagadta ezt, sőt bevallotta, hogy Kuala Lumpurban egyszer kivételesen még egy McDonald’s-ba is betért, amely a versenyzőknek egyébként tiltott terület. „Ez inkább ’a kivétel erősíti a szabályt’ esete volt” – nyilatkozta Hülkenberg mosolyogva a német Sky-nak. „Vészhelyzet volt – nagyon éhes voltam, ennem kellett valamit. Ott amúgy is szinte minden sarkon van egy McDonald’s” – tette hozzá.

Button vékony, mégis vigyáznia kell a súlyára Forrás: McLaren

A Force India versenyzője elmondta, hogy őt nem érinti a többi pilóta fogyókúrája, mert egész karrierje során sokat tett azért, hogy minél kisebb legyen a testtömege, így már nem tud többet veszíteni a súlyából. „Szerintem pár versenyzőnek több feleslege volt, amit le kellett adniuk, de én többé-kevésbé annyit nyomok a mérlegen, mint tavaly év végén. Többet nem tudok leadni” – tette hozzá.

Nico Rosberg 6 centiméterrel alacsonyabb Hülkenbergnél, neki viszont állítólag le kellett adnia pár kilót. „Áldozatokat kell hoznom, ha tökéletesíteni szeretném az autó balanszát” – nyilatkozta a Mercedes versenyzője. „Diétázni nem nehéz, de kevés étel mellett edzeni, na, az pokoli” – mondta Rosberg a Bild am Sonntagnak. „December eleje óta nem eszem semmi cukrosat – úgy élek, mint egy szerzetes, hogy megvalósíthassam az álmomat.”

A mezőny legnehezebb versenyzője állítólag Adrian Sutil, aki 12 kilogrammal nyom többet sauberes csapattársánál, Esteban Gutiérreznél. Rontja a svájci csapat helyzetét, hogy a Ferrari-motoros C33 egyébként is jóval nehezebb a 692 kilogrammos minimum tömegnél. A hinwilli istálló ezért egy, a jelenleginél 20 kg-mal könnyebb kasztnit készít a májusi Spanyol Nagydíjra. Egy ekkora tömegcsökkenés már önmagában 6-7 tizedmásodpercet farag a köridőből.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!