Vágólapra másolva!
Fernando Alonsót kellemes meglepetésként érte a Ferrari tempója a monzai időmérőn, holnap azonban a győzelem helyett a dobogót tartja reális célkitűzésnek. Felipe Massa hibázott utolsó gyors körében.

Bár a ferrarisok a hazai versenyükön nem örülhetnek nyugodt szívvel a 4. és 6. rajtpozíciónak, Fernando Alonso a monzai időmérő után elárulta, hogy a szabadedzések alapján sokkal rosszabb eredményre számítottak.

"Nem volt egyszerű megtalálni a megfelelő balanszot ezen a hétvégén. Minden edzés után sokat módosítottunk a beállításokon, és ma reggel sem voltunk elégedettek. Aztán váratlan módon az időmérőre javult az autónk, stabilabbnak bizonyult a féktávokon, és könnyebb volt vezetni, olyannyira, hogy minden etapban az első 4-5 helyen végeztünk" - fogalmazott.

"Egyértelmű, hogy a magasabb hőmérséklet a segítségünkre volt, enélkül nem csak néhány század lenne a hátrányunk a McLarenekhez képest, miután a spái időmérőn több mint két másodperccel kaptunk ki tőlük."

Bár a csapatnál tisztában vannak vele, hogy a meleg időjárás a kezükre játszott, joggal reménykednek abban, hogy az eddigi futamokhoz hasonlóan a versenyen ismét erősebb tempót diktálhatnak majd, mint az időmérőn.

A versenyzők és a csapat vezetése egyetért abban, hogy vasárnap a dobogó a reális célkitűzés, a győzelemre nem sok esélyt látnak. "Természetesen mindent megteszünk, hogy jól teljesítsünk a hazai versenyünkön, a tervünk, hogy támadó harcmodorban vágunk neki a futamnak" - szögezte le Stefano Domenicali csapatfőnök.

"A versenyen általában jobban megyünk, mint az időmérőn, így ez a rajthely megfelelő alapot biztosíthat egy dobogós helyezéshez, amely a reális célkitűzés számunkra holnap délután. Hogy harcolhatunk-e a győzelemért? Szerintem nagyon nehéz lesz, még akkor is, ha az idei versenyeken számos meglepő fordulatot láthattunk már" - mutatott rá Alonso.

A hétvége korábbi részében bíztató formát mutató Felipe Massa sokadszorra is elmaradt csapattársától, ami részben az utolsó mért körében elkövetett hibájának köszönhető.

"A Q3-ban az utolsó etapomon jó kis szélárnyékot fogtam ki Michael (Schumacher) mögött, azonban egy kicsit túl keményen nyomtam a gázt, és értékes időt veszítettem a második sikánban, majd a Lesmóban. Talán egy-két hellyel előrébb is végezhettem volna, de többel semmiképp sem" - mondta a brazil, aki úgy véli, holnap a stratégia mellett a hátsó gumik kopása lehet a döntő tényező. "Ez nagyon fontos esemény a Ferrari számára, és mindent megteszünk, hogy okot adjunk a szurkolóinknak az ünneplésre."