Rekordtempóban olvad a jég; pingvinfiókák ezrei pusztultak el az Antarktiszon

Vágólapra másolva!
Az antarktiszi tengerjég rekordtempójú olvadása miatt tavaly sok ezer császárpingvin-fióka pusztult el, ami a kontinens császárpingvin-kolóniáinak ötödét érintette - állapította meg a brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) tanulmánya.
Vágólapra másolva!

Az Antarctic Science folyóiratban csütörtökön, a pingvinek világnapján publikált tanulmány kutatói a térségről készült műholdas felvételek elemzésével állapították meg az olvadó jég pingvinszaporulatra gyakorolt hatását.
   

Ha a tengerjég, amelyen a kolónia neveli fiókáit, még az előtt széttöredezik, mielőtt a fiókáknak az úszáshoz nélkülözhetetlen, vízlepergető tollazata kinőne, kevés az esélyük az életben maradásra. 

Még ha képesek is fennmaradni az úszó jégtáblákon, a szüleik nem találják meg őket, és nem tudnak gondoskodni a táplálásukról

 - írja a BAS.

2023-ban a tanulmány szerint 66 császárpingvin-kolóniából 14-et érintett a probléma, előző évben pedig 19-et. A szaporulatok pusztulását az utóbbi években a tengerjégnek a klímaváltozás miatti példátlan mértékű olvadásával magyarázták a kutatók.

A nyári tengerjég mennyiségének drasztikus csökkenését 2022-ben és 2023-ban is tapasztalták a kutatók.
   

Jelenleg még a becslések szerint több százezerre tehető a legnagyobb testű pingvinfaj, a császárpingvin populációjának létszáma, de a tudósok arra figyelmeztettek, hogy amennyiben az üvegházhatású gázkibocsátás a jelenlegi ütemben folytatódik, az évszázad végére a kihalás várhat rájuk.

Az Origo már tavaly nyáron is beszámolt arról, hogy a pingvin költőhelyek eltűnése fenyeget az Antarktiszon. A császárpingvinek 2022-es költési időszakában bekövetkezett tengeri jégveszteség drámai következményekkel járt. A Bellingshausen-tengeren található öt költőkolóniából négy teljesen eltűnt. A műholdfelvételek alapján láthatóvá vált, hogy az említett telepek fiókái közül egy sem maradt életben.