Räikkönen nyerte az első edzést Szocsiban

Események

auto-prix auto Horizontal panoramic Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen sits in his car during the first practice session of the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on April 28, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen sits in his car during the first practice session of the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on April 28, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Vágólapra másolva!
A Ferrari versenyzője volt a leggyorsabb az Orosz Nagydíj péntek délelőtti szabadedzésén, amelyen sokan lesodródtak a még nyers pályáról, köztük Vettel és Hamilton is. Räikkönen csak 4 századot vert Bottasra, a McLarennél ismét motorhiba lépett fel.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül40 bejegyzés

Kimi Räikkönen volt a leggyorsabb az Orosz Nagydíj pénteki szabadedzésén, miután a 90 perces tréning derekán 45 ezredmásodperccel jobb kört futott, mint honfitársa, a Mercedesnél versenyző Valtteri Bottas. Ketten kiemelkedtek a mezőnyből, hiszen a 3. helyezett Lewis Hamilton már több, mint fél másodperces hátrányban van hozzájuk képest.

A két finn már korábban is megvívott Szocsiban, dobogóért is küzdöttek, és össze is ütköztek, ezúttal viszont egyelőre csak a pénteki edzéselsőségért küzdöttek egymással. Sokáig úgy tűnt, hogy Bottas tempójára nem lesz ellenszer, főleg akkor, amikor a többieknél korábban feltették az Ezüstnyílra a piros jelzésű szuperlágy abroncsokat, amikkel egy ideig faképnél hagyta a mezőnyt.

Räikkönen volt a leggyorsabb - galériával! Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Az edzés korai szakaszában Bottas mindhárom szektorban a leggyorsabb volt, és egyelőre magabiztosabban szerepel, mint a kétszeres oroszországi győztes csapattársa, Hamilton. A brit pilóta többször is elfékezte magát, levágta a pályát és egyszer a bukótérben meg is pördült, de az autója nem volt veszélyben. Bottas is kicsúszott, közel került a falhoz is, de szintén megúszta baj nélkül.

A Mercedes a többiektől eltérő taktikát követett, először lágy gumikkal kezdtek, majd gyorsan szuperlágyakra váltottak, az edzés végén viszont ismét lágy gumikkal próbálkoztak.

A Ferrari, és a mezőny többi része ezzel szemben viszonylag sokáig kitartott a lágyak mellett, elsősorban azért, mert a pálya eleinte még nagyon poros volt, és egészen vasárnapig várható, hogy folyamatosan javul majd az állapota. Amikor viszont felkerült a szuperlágy gumi, Räikkönen is felgyorsult, és az általa elért 1:36.074-es körre egyelőre nem volt válasza a Mercedesnek.

Hamilton egyelőre nem volt olyan gyors, mint Bottas - még több kép a galériában! Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A 2007-es világbajnok az edzés elején vibrációra panaszkodott, majd a szuperlággyal időmérőt szimulált, és egy rövid etap alkalmával érte el a legjobbját. 20 perccel a vége előtt kiszállt a Ferrariból, és bár később visszatért, a csúcsdöntés már elmaradt, sőt Carlos Sainzot is feltartotta, aki ezt káromkodva nyugtázta a rádión.

Vettelnek közben nem jött ki a lépés a szuperlágyakkal, és alaposan elmaradt csapattársa tempójától, sőt az első és a hátsó gumik hőmérsékletével küszködő Max Verstappen is megelőzte őt,

így végül csak az 5. helyet érte el Daniel Ricciardo előtt, akinek autóján szintén sokáig dolgoztak a szerelők, a Sky Sports szerint az első futómű átállítása miatt.

A négyszeres világbajnok autója láthatóan idegesen viselkedett a csúszós pályán.

Vettel többször is megcsúszott a kanyarokban, egyszer meg is pördült, és bár a legjobb körét – a mezőny többi tagjához hasonlóan – szuperlágyakkal érte el, teljesítményében mindenképpen van még tartalék, de ez valószínűleg igaz a Mercedesekre is, mert ők még az edzés elején érték el a legjobb eredményeiket.

Verstappen autója még nem az igazi, de megelőzte Vettelt - kattintásra galéria nyílik! Forrás: 2017 Getty Images/Mark Thompson

Két váratlan esemény zavarta meg kissé az egyébként ragyogó időjárás közepette megrendezett tréninget: a Renault-nál Nico Hülkenberg helyén vendégeskedő Szergej Szirotkin alig néhány kör után kénytelen volt félreállni az autójával, és bár a motorja járt, a sportbírók nem tudták kivárni, hogy honfitársuk ismét el tudjon indulni, és letolták az autót a pályáról.

Az edzés második felében pár percig a piros zászlók is előkerültek,

mert Esteban Ocon autójáról leszakadt a motort eltakaró karosszériaelem a cápauszonnyal együtt, és látványosan kirepült a pályáról, szerencsére pont nem a nézőtér felé. Egy kisebb darab az aszfalton maradt, Vettel ezt észre is vette, és gyorsan lefújták az edzést, de így is csak pár perces kiesés történt.

Alonso sokáig kitartott a lágy gumiknál, de végül ő is szuperlágyakkal volt a leggyorsabb - galéria! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az élmezőny mögött ezúttal a Force India és a Williams pilótái osztoztak a képzeletbeli pontszerző helyeken, Sergio Pérez rutinos ellenfelét, Felipe Massát előzte meg, a fiatalabb csapattársaik küzdelmében viszont ezúttal Lance Stroll állt jobban Oconnál.

Komolyabb műszaki hiba sem hátráltatta az edzést, így a McLaren folytathatta a tesztelést, a Haas pedig próbálgathatta a hétvégére beszerelt Carbone Industries fékeket, amelyek lassításkor látványosan ontják magukból a fékport, ellentétben az összes többi autóval.

A mezőny az idei trendeket folytatva már most sokkal gyorsabb volt a tavalyi állapotnál, hiszen a 2016-os első szabadedzésen Nico Rosberg 1:38.127-et ért el a Mercedesszel, Räikkönen ennél bő 2 másodperccel már most jobbat futott.

11:20
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Ez eddig a Mercedes pályája

Köszöntjük olvasóinkat az Orosz Nagydíj első szabadedzésének élő közvetítésében! Szocsiba érkezett a mezőny, ahol eddig kétszer Lewis Hamilton, tavaly pedig Nico Rosberg nyert.

Dűlőre jutott-e a gumikkal, visszavág-e a Mercedes a Ferrarinak?http://www.gphirek.hu/f1/20170427-f1-meg-tud-e-logni-a-ferrari-ot-kerdes-az-orosz-nagydij-elott.html
11:22
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso az elhunyt gokartos kisfiúra emlékezik

Alonso sisakján a hétvégén Gonzalo Basurto Movilla sisakjának képe is látható a hétvégén. Ő az a kisfiú, aki sajnos halálos kimenetelű balesetet szenvedett Alonso gokartpályáján.

11:50
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Kvjat torpedóra ült

Danyiil Kvjat újabb bőrt húzott le Sebastian Vettel tavalyi kifakadásáról, és karikatúrát rajzoltatott a sisakjára, amin éppen a torpedóra ülve száguld. A 2016-os Kínai Nagydíj rajtjánál Kvjat még a Red Bull versenyzőjeként beszúrt Vettel mellé, aki nekiment Kimi Räikkönennek, és Vettel azzal vádolta Kvjatot, hogy úgy jött, mint egy torpedó. A következő, Orosz Nagydíjon Kvjat kétszer is nekiment Vettelnek, aki a falnak ütközve fejezte be a versenyt. A futam után Kvjatot lefokozták a Toro Rossóhoz.

11:53
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

A sérült F4-es tininek is üzennek

A mezőny több tagja és csapata is üzen Billy Mongernek, aki a brit F4-ben életveszélyes sérülést szenvedett, és sajnos az orvosok a lábait nem tudták megmenteni. Az interneten több, mint 260 ezer font gyűlt össze a kezelésének támogatására, és most feltűntek a sisakokon, a McLareneken és a Haasokon is a hashtagek.

11:55
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Kellemes idő van Szocsiban

Üdülőövezethez illő, kellemes időjárás fogadja a mezőnyt.

11:58
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

A Renault és a McLaren tesztre készülhet

Az Auto Motor und Sport helyszíni fotóin aero-mérőkeretek láthatók az autókon. Stoffel Vandoorne Szocsiban azt mondta, a McLaren a múlt héten, Bahreinben még olyan dolgokkal foglalkozott, amivel az előszezoni teszteken kellett volna.

12:01
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vendégpilóta csatlakozott a mezőnyhöz

Az orosz Szergej Szirotkin vezethet Nico Hülkenberg helyén az első szabadedzés alkalmával a Renault-nál. A mezőny egy része kihajtott az installációs körre.

12:05
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrari nem aggódik az erőforrások miatt

Bahreinben több erőforrás-alkotóelemből is újabb példányokat építettek be, és papíron nem állnak jól az újonnan bevethető alkatrészek terén, de a Sky Sportsnak azt mondták, hogy ezt így tervezték, és a már használt elemeket is újra be fogják építeni.

12:08
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo mért kört kezdett

De nem fejezte be. Lágy gumikkal küldték ki, az autón flow-viz festéket is használtak, de a mérnöke már a kör közben mondta, hogy térjen vissza a bokszba, és megtiltotta neki azt is, hogy használja a kerékvetőket.

12:10
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Bottasé a nap első mért köre

A Mercedes pilótája 1:39.871-gyel kezdett, de egy ennél gyorsabb 1-es szektorral folytatta az útját. Hamilton is a pályán van, de egyelőre nem siet.

12:12
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Eddig jutott az orosz újonc

Szirotkin félreállt az 1-es szektorban, sárga zászló van érvényben. Az autó egyben van, üzemeltetési probléma lehet, mert a pilóta a kormányán lévő gombokat nyomkodja, és elzavarja a sportbírókat is.

12:14
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Megunták a sportbírók, letolják a Renault-t

Többször is jelezték már, hogy lejárt az idő, jár még a Renault motorja, de letolják az orosz pilóta autóját a pályáról.

12:16
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton átvette a vezetést

1:39.558 az aktuális legjobb idő, Bottas továbbra is 1:39.871-nél tart, mögöttük Péreznek van még mért köre, 1:43.795-tel.

A Renault elnézést kért Szirotkintól. Értékes tesztlehetőségtől esnek el, több szenzort is felszereltek az autóra.

12:20
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Egyelőre fékezett habzású az edzés

Ez nem csoda, Szocsiban a szokásosnál is jelentősebb a pálya állapotának javulása, hiszen az aszfaltcsíkot csak ritkán használják. Mindenki a másikra vár, hogy takarítsa le a poros pályát.

12:22
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel is előkerült

A négyszeres világbajnok még kivezető körön van, közben Massa és Stroll is futott mért kört kört, de csak a 4-5. helyen állnak, Pérez is előttük jár.

12:24
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel átvette a vezetést

Csúszkált még a pályán, de a Ferrari az élre állt, miközben Massa elrontotta a körét, és elhagyta a pályát. Vettel lágy gumikkal 1:38.709-et futott, de most jön Bottas, szuperlágyakkal.

12:26
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas szuperlágy gumikkal az élen

Kicsit korainak tűnik, hogy a Mercedesek ellopják a show-t, de úgy döntöttek, hogy szuperlágy gumikat szerelnek Bottas autójára, aki 1:36.998-at ért el, és az élre állt. Räikkönen lágyakkal a 4. helyezett.

12:29
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Szirotkin már aligha ül vissza a Renault-ba

Ez gyors volt, kiállása után már interjúkat ad, ez aligha tesz jót a Renault népszerűségének. Hamilton közben 1:37.607-re javított, Vettel 1:37.726-nál tart, Räikkönen 1:37.754-nél.

12:31
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Fontos megjegyezni, hogy

Hamilton is szuperlággyal megy már, ezzel futotta a 2. leggyorsabb kört is. Bottas tempójára viszont egyelőre nincs válasza, 1:36.119-cel száguld a finn pilóta.

12:33
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen panaszkodik

A vibráció miatt elégedetlen, közben Magnussen autójából árad a fékpor lassításkor. Ez lehet, hogy az új, Carbone Industries fékek miatt van.

12:36
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas besokallt

Elhagyta a pályát, és alig kerülte el a falat, de megúszta. Utána inkább lassított, és araszolva folytatta az útját. Hamilton fél másodpercre megközelítette, de ez még mindig elég nagy különbség, ráadásul a Ferrarinál csak 1 másodperccel gyorsabb, pedig ők még a lágy gumikkal futnak. Sainz követi a Mercedes példáját, és szuperlágyakkal jött fel a 9. helyre.

12:38
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton átugratott a kerékvetőn

Új rázóköveket helyeztek el az 1-es és 2-es kanyarnál, hogy a pilótákat elrettentsék a pálya levágásától. Néha ezt nem lehet elkerülni, ezért is történt meg, hogy Hamilton átugratott rajta. A belső kamerából nem tűnt vészesnek az eset, de kívülről úgy tűnt, az új tereptárgy elég nagyot dobott a Mercedesen.

12:43
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Sorrend féltávnál

Elcsendesedett a pálya, van egy kis idő áttekinteni az állást.

12:47
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Egyelőre Bottas mindenhol a leggyorsabb

Szocsi mindig is feküdt Bottasnak, jól szerepelt eddig az edzéseken, és a dobogóra is felállhatott már.

12:51
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel, Bottas és Alonso is kiszállt az autóból

Megpihen a mezőny, de van még 40 percük az első szabadedzésből. Az időjárás miatt nem kell aggódniuk, Szocsiban kitűnően jó az idő.

12:54
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Ecclestone névre szóló kabátot kapott

A másik karján orosz zászló van Forrás: Sputnik/Alexey Kudenko

Hátha valaki nem tudja Szocsiban, hogy ki ő.

12:55
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

A Haas is beveti a szuperlágy gumikat

Kevin Magnussen törte meg a csendet, és Esteban Ocon is pályára lépett a Force Indiával. Magnussen egyelőre a 15. helyezett, Ocon a 9. helyen áll.

12:57
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Még több részlet az időkről

13:00
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen is szuperlágyakra váltott, de nem javított

Elvette a lábát a pedálról a mért kör során, ezért egyelőre nem tudott javítani az idején. Most Stoffel Vandoorne-on a sor, hogy elmozduljon a 16. helyről, szintén szuperlágyakkal.

13:02
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen a leggyorsabb

Rákapcsolt a finn pilóta, és átvette a vezetést honfitársától, Valtteri Bottasszal. Az új mérce 1:36.074, ez 45 ezredmásodperccel gyorsabb a Mercedesnél.

13:07
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Piros zászló!

Ocon autójáról leszakadt egy nagy karosszériaelem a cápauszonnyal együtt. Egy kisebb darabja az 1-es szektorban van, a többi kirepült a pályáról, de szerencsére nem a nézőtér felé. Nagy mázli, hogy az Ocon mögött érkező Sauber távolabb volt tőle.

13:10
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Újraindult az edzés, Vettel a pályán

Räikkönen viszont kiszállt az autójából. Bő 20 perc maradt, kérdés, hogy visszaér-e még a pályára a szabadedzés során. Ricciardo és Hamilton is kilátogatott.

13:13
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel elrontotta az első mért körét

Keresztbe csúszott a Ferrarival, sok időt vesztett, ezért újra kell próbálkoznia. Ez nemrég Räikkönennek bevált. Ricciardo is mért kört kezdett a szuperlágyakkal.

13:16
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Teret nyertek a szuperlágy gumik

Szép lassan már az első 13 pilóta szuperlágy gumival szerepel a tabellán, mindössze a 14-15. helyen lévő Kvjat és Alonso autóján volt lágy, amikor az eddigi legjobb körüket érték el. Érdekesség, hogy Bottasnál a Mercedes most visszatért a sárga jelzésű lágy abroncsokra.

13:19
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel tovább küszködik a Ferrarival

A bokszbejárat előtt megcsúszott, majd egy rövid kiállásra visszatért a bokszutcába, de nem csináltak semmit az autójával, és ismét kihajtott. Ez az etap nem alakul jól a számára, javított ugyan, de még mindig csak 1:37.230-nál tart, miközben Räikkönen 36.074-et is tudott.

13:21
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton is besokallt

Elfékezte magát, és esélye sem volt befordulni, inkább kiengedte az autót a bukótérbe, és ott megpördülve visszatért a pályára. Räikkönen ismét kihajtott a bokszból.

13:25
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen a gumikkal küzd

A rádión azt mondta, hogy a hátsó gumik túl magas hőmérsékletűek, az elsők pedig túl hidegek. Ezen változtatniuk kell.

13:27
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Sainznak útban van az egyik Ferrari

Ez a Ferrari nem lehet más, mint Kimi Räikkönené. A rádión káromkodva morgott, valószínűleg beragadt mögé.

13:30
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen megelőzte Vettelt

Feljött a 4. helyre, miközben a Sky Sports szerint Ricciardo autóján átalakították az első futóművet. Most kezdődik a hajrá, Vettel is javítani próbál, miközben Hamilton megint kicsúszott, lágy gumikkal.

13:32
április 28, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen zárta az élen az első szabadedzést

A finn pilóta 45 ezredet vert honfitársára, Valtteri Bottasra, akit Lewis Hamilton, Max Verstappen, Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo követett. Hamarosan jövünk a részletes összefoglalóval és az eredményekkel!