Hamilton kicsúszott, Rosberg nyerte az edzést a Hungaroringen

Események

Forma-1, Magyar Nagydíj, Nico Rosberg, Mercedes
BUDAPEST, HUNGARY - JULY 22: Nico Rosberg of Germany driving the Mercedes AMG Petronas on track during practice for the Formula One Grand Prix of Hungary at Hungaroring on July 22, 2016 in Budapest, Hungary. Arpad Kurucz / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Hamilton edzése mindössze negyedóráig tartott, mert falhoz csapta autóját az egyik gyors kanyarnál. Ricciardo megelőzte Vettelt, Verstappen Räikkönent, és a McLaren is jól szerepelt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés

A Mercedes végzett az élen a Magyar Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén is, ám ezúttal csak egyetlen autóval, ugyanis Lewis Hamilton megrongálta a futóművét egy balesetben, és

számára negyedóra és 4 kör után véget ért a gyakorlás.

A brit versenyző a 11-es kanyarba befordulva érintette a külső kerékvetőt, amitől keresztbe állt a Mercedese, és bal oldalával párhuzamosan nekiütközött a gumibáláknak. Bár a becsapódás szerencsés szögének köszönhetően vissza tudott poroszkálni a garázsba, a futóműve túlságosan megsérült ahhoz, hogy folytatni tudja a vezetést. Hamiltonnak át kellett esnie egy orvosi vizsgálaton is, de ez csupán formalitás volt, szemmel láthatóan nem lett baja.

Rosberg az élen tartotta a Mercedest Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Arpad Kurucz

Rosberg így a szuperlágy gumikon kényelmesen megkaparintotta az 1. helyet. Mögé 6 tized hátránnyal Daniel Ricciardo zárkózott fel – aki mindenkinél gyorsabb volt a kanyargós középső szektorban –, és

Max Verstappen is beférkőzhetett volna Sebastian Vettel elé, ha nem követ el hibát az egyik kanyarnál.

A Ricciardónál több mint 7 tizeddel lassabb holland így csak az egyik Ferrarit, a 6. helyen végző Kimi Räikkönenét utasította maga mögé. Vettel az edzés elején arra panaszkodott, hogy nem működik rendesen a váltója.

A pénteki eredményeket illik fenntartásokkal kezelni, de a McLaren a várakozásoknak megfelelően relatíve erősen szerepelt, a három élcsapat autói mögött egymáshoz képest kis különbséggel Fernando Alonso és Jenson Button végzett, megelőzve a Force Indiákat. Alonso azután ugrott a 7. helyre, hogy hosszabb ideig szerelték autóját a megsérült padlólemez miatt.

Rosszabbul járt nála Jolyon Palmer: a brit csupán az edzés legelején, valamint körülbelül az utolsó 10 percben tudott pályára hajtani. Ezzel nem ért véget a műszaki hibát szenvedett pilóták névsora, Felipe Nasr és Carlos Sainz autója sem húzta ki a tréning végéig, bár ők nem vesztettek sok időt.

A középmezőnyben jól szerepelt Esteban Gutiérrez, aki a 11. helyre hozta be a Haast, megelőzve a Williamseket és a Toro Rossókat. Az edzésen Hamilton hibáján kívül Magnussennek és Haryantónak volt egy-egy megforgása, illetve elvétve láthattunk egy-két kicsúszást az 1-es kanyarnál.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:40
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Nyerésre áll a Merci a mumussal szemben

Köszöntjük kedves Olvasóinkat a Magyar Nagydíj péntek délutáni edzéséről készített tudósításunkban! A Mercedes még nem nyert az új turbókorszakban a Hungaroringen, de az első edzés eredménye alapján egyelőre jól áll a szénájuk. A Ferrarikra több mint másfél másodpercet vertek a szuperlágy gumikon.

15:42
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberget megtartja a Mercedes

Csütörtök este aláírt a csapathoz 2018 végéig, a puskaporos hordó tehát még két évig megmarad. Toto Wolff tudja, hogy lesznek még rázós helyzeteik a versenyzőkkel.

15:47
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Sok a felhő, sötétek is vannak

Az éjszakai eső miatt vizes pályán indult a hétvége, de aztán előkerültek a slick gumik. Az égbolt felhős, de esőre egyelőre nem számítunk.

15:50
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Forró az aszfalt

A 14 órakor kezdődő edzés előtt nem sokkal az alábbiak a hőmérsékleti paraméterek: a levegő 27, az aszfalt 50 fokos. A Ferrarinál valószínűleg örülnek, hogy melegszik az idő.

15:54
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

A három hétvégi gumikeverék

A szuperlágy, a lágy és a közepes, a hétvégére ennyit rendeltek belőlük a versenyzők:

Forrás: Pirelli
15:58
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Két pilótának most kezdődik a munka

Gutiérrez és Magnussen helyett a Haas, illetve a Renault tesztpilótája vezetett a délelőtti tréningen, ők ketten most fognak először autóba ülni a hétvégén.

16:00
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Holland zászló a domboldalon

Verstappen rajongói elhelyeztek egy méretes holland lobogót az Alesi-kanyar fölötti domboldalon. Mindjárt zöldre vált a lámpa.

16:02
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjean nyitja meg az edzést

A Haas versenyzője a lágy gumikon gurult ki. Mások nem sietnek annyira, Alonso az előbb még overall nélkül volt látható a garázsban.

16:03
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Majdnem megkarcolták a Haas első szárnyát

Gutiérrez túl nagy ívben fordult ki a garázsból, kis híján leborotválta a szemközti falat a légterelőjével. Egyik kollégája mutatta neki, hogy pár centivel el tudja kerülni a betonemelvényt. Még fel kell vennie a ritmust.

16:06
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen lágy gumin az élenn

Többen túlvannak már az első mért körükön, közülük Räikkönen a leggyorsabb 1:23.218-cal. A finn a lágy gumikon köröz.

16:08
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Vettelnek megint gondja van a váltóval

A fokozatok szinkronizálása nem stimmel, bizonyára bőszen imádkozik magában, hogy ezt a hétvégét megússza váltócsere miatti rajtbüntetés nélkül. Ebből a szempontból még Rosbergre kell figyelni, akinek lehet, hogy sérült a váltója a silverstone-i futamon.

16:09
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg kicsúszik

A lágy gumikon keményen támadta a pályát, túlságosan is: a Mansell kijáratánál négy kerékkel az aszfaltozott bukótérbe sodródott. Grosjean a 12-es fordulónál csúszott ki.

16:11
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg az élre állt

A lágy keveréken csupán 4 tizedre van a délelőtti szuperlágyas idejétől, 1:21.961-nél tart. Räikkönen, Grosjean, Massa, Sainz, Kvjat, Gutiérrez, Ericcson, Magnussen, Haryanto követi. Hamilton most érkezik első gyors körére.

16:12
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton 1 ezreddel veri csapattársát

Annyi a különbség köztük ezredmásodpercben mérve, mint a vb-tabellán pontban: 1. Itt Hamilton van előrébb.

16:15
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Haryanto majdnem letarolta az egyik Williamst

Az 5-ös számú jobbosban elvesztette a Manor hátulját, és némi bűvészkedéssel el tudta érni, hogy csak megpördüljön, és ne csússzon bele az előtte haladó Williamsbe.

16:18
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Odacsapta Hamilton

Méghozzá elég nagy tempóval a 11-es kanyarnál, az Alesinél - utána mégis vissza tudott döcögni a bokszba, csodával határos módon. A Mercedes a kanyarra fordulva, a külső kerékvetőre hajtva tört ki a brit alól, és a bal oldalával párhuzamosan ütődött a gumibáláknak.

16:20
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Piros zászló

Bár Hamilton elvonszolta a sérült Mercedest a bukótérből, a gumibálák rendberakásáig megszakítják az edzést. A Mercedes szerencsés szögben csapódott a pálya szélének, így lehet, hogy csak a futóművet kell hosszabb ideig szerelni.

16:24
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Folytatódhat a gyakorlás

Sorra jönnek a versenyzők, hogy folytassák a munkát. A megszakítás előtt a Mercedesek mögé a Red Bullok férkőztek be a 3-4. helyre.

16:26
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Hamiltonnak el kell mennie az orvosokhoz

A becsapódás ereje a meghatározott érték feletti volt, kötelezően át kell esnie egy orvosi vizsgálaton a pályán. A Sky Sports szerint az érték 10,4 G volt.

16:28
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen nem előzi meg a Mercedeseket

Pedig már a szuperlágy gumikat használja, másfél tizeddel (1:22.117) azonban így is elmarad Rosbergék idejétől. Vettel pillanatnyilag 6.

16:30
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton edzésének vége

Ez nem meglepő, az autója elég nagyot kapott. A brit közönyösen most sétál vissza az orvosi központból, szemmel láthatóan nincs baja, és még integet is kicsit a szurkolóknak.

16:31
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen kicsit javít

1 tizeden belül kerül az élen álló Hamiltonhoz képest, de marad 3. Hülkenberg, szintén a szuperlágyakon, az 5. helyre jön fel.

16:34
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg most betonozhatta be az 1. helyet

1:20.435-öt futott a legpuhább hétvégi keveréken, Hamilton hiányában valószínűleg most biztosította be a mai 1. helyet. Megnézzük, hogy tud-e még javítani az idején egy hűtőkört követően.

16:35
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Az első tízben a Haasok

Legalábbis átmenetileg. A sorrend: Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Ricciardo, Hülkenberg, Pérez, Gutiérrez, Verstappen, Grosjean, Vettel.

16:38
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Palmer mért kör nélkül

Már délelőtt is problémái voltak, és egyelőre mért kör nélkül áll délután is. A csapattársával, Magnussennel csütörtökön készült interjúnkat itt olvashatják.

16:43
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Előrébb ugranak a Red Bullok

Egymás után Ricciardo, majd Verstappen is hátrébb taszította Hamiltont, így az ausztrál a 2., a holland a 3. helyet foglalja el. Ami viszont fontosabb nekik, hogy megelőzték a Ferrarikat.

16:45
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg már a hosszú etapját tolja

A szuperlágy gumikat használja. Silverstone-ban délután nem tudott pályára hajtani műszaki hiba folytán, most azonban fordult a kocka, és neki kell adatokkal segítenie Hamiltont szombatra.

16:48
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo hátránya 6 tized

Verstappen ugyanakkor ennél is nagyobb lemaradással követi, összességében 1,335 másodperccel lassabb Rosbergnél. A holland egy kemény fékezés után az előbb feltérképezte az 1-es kanyar bukóterét.

16:51
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel még nem kapta meg a szuperlágy gumikat

Ezzel magyarázható, hogy csupán 15. jelenleg. Délelőtt egyébként már ismerkedett a legpuhább keverékkel.

16:52
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Megsérült Alonso padlólemeze

A spanyol McLarenjét most szerelik, egyelőre nem fog visszatérni. Rosberghez hasonlóan Hülkenberg is a szuperlágy keveréket nyüstöli, és pályán tartózkodik Räikkönen is.

16:53
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

A középső szektor Ricciardóé

A legkanyargósabb részen érvényesült a Red Bull aerohatékonysága, összességében azonban nem tudta felvenni a versenyt Rosberggel.

16:57
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel besprintelt a Red Bullok közé

Ricciardótól bő 3 tizeddel elmaradva a 3. helyre jött be. A sorrend így az első tíz helyen: Rosberg, Ricciardo, Vettel, Verstappen, Hamilton, Räikkönen, Button, Hülkenberg, Pérez, Gutiérrez. Figyeljünk Button helyezésére!

17:00
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Lerepült valami Massa autójáról

A Williams borításáról leesett egy kisebb elem a pálya első felén. A brazil 11. helyen áll, Bottas 13.

17:04
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Veszélyes kiengedés a Saubertől

Az új tulaj egyik első kifizetéseinek egyike egy büntetés lehet: a garázsból veszélyesen engedték ki az egyik autót, majdnem nekiment az egyik Williamsnek a bokszutcában.

17:07
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Mi történt Hamiltonnal?

Akik lemaradtak volna az edzés elejéről, elmondjuk, hogy falnak csapódott a 11-es kanyarnál, és a futóművet ért sérülések miatt befejeződött számára a mai felkészülés.

17:10
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso visszatért

Hamiltonon kívül Palmer nem köröz perpillanat, aki az előbb a Renault bokszutcai irányítóközpontjában beszélgetett a mérnökökkel. Alonso ellenben folytathatja a munkát.

17:12
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso megelőzte Buttont

Relatíve erősnek tűnik a McLaren, a Hungaroringen számítani is lehetett rá. Alonso a 7. helyre futott be a szuperlágy gumin, kevéssel megelőzve csapattársát.

17:14
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Magnussen besokallt

A 2-es kanyarnál érintette a külső rázókövet, valószínűleg emiatt pörgött meg. Utána tovább tudott menni.

17:15
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Már a lágy gumiké a főszerep

Legalábbis többek közt Rosberg, Räikkönen és Hülkenberg is átváltott a szuperlágy keverékről. Negyedóra van hátra az edzésből.

17:17
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Csata Bottas és Gutiérrez közt

A williamses kifékezte Gutiérrezt az 1-es kanyarnál, bár a tabellán mögötte tanyázik.

17:18
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Nasr félreállt

Elromlott alatta a Sauber, lehúzódott az egyik megnyitásnál. Sainzot ezzel kicsit megzavarta, a spanyol ijedtében beletaposott a fékbe, és megforgott a 2-es kanyarnál.

17:20
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Elvesztettük Sainzot is

Sainz Toro Rossója az 1-es forduló bukóterében állt meg, a beavatkozó bíróknak kellett félretolni onnan. Közben életet leheltek Palmer Renault-jába - jobb későn, mint soha.

17:22
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Palmer nem a köridőre hajt

Hivatalosan is elfoglalta a 22. helyet egy lassabb, lágy gumis körrel. Próbálja kihasználni a maradék edzésidőt, talán jobban megtankolták az autóját erre a pár percre.

17:27
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen gumijai 28 körösek

1:26.518-cal ért körbe legutóbb a lágy keverékén, az aktuális etapjában ez a 21. köre volt. Kérdés, hogy a futamon ki vállal be több etapot a szuperlágy abroncsokkal.

17:30
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg az élen maradt

Méghozzá kényelmes előnnyel. A lágy gumikon 17 körös etapot nyomott le, mielőtt visszatért a bokszba.

17:33
július 22, 2016
Vágólapra másolva!

Vége az edzésnek

Leng a kockás zászló, ennyi volt mára. Köszönjük a a figyelmet! Hamarosan bővítjük a cikket az eredményekkel és az összefoglalóval, később pedig kielemezzük a hosszú etapos köridőket, hogy felvázoljuk az esélyeket.