Mutatjuk, hogyan lehet elkerülni a tömeget Athénban

Vágólapra másolva!
Görög tisztviselők exkluzív túrákat szerveznek az egyik leghíresebb látványossághoz, az Akropoliszhoz, azok számára, akik szeretnék elkerülni a tömeget. Főszezonban akár 22 ezer látogatót is számlálhatunk a környéken naponta, de szezonon kívül is átlag 17 ezer ember fordul meg naponta a látványosság körül. A tömeget sokan nehezen viselik, számukra nyílik a lehetőség - de ennek borsos ára van.
Vágólapra másolva!

Az ókori Athén nemcsak az európai történelem egyik meghatározó kultúrája, hanem a modern kor egyik leginkább látogatott területe. A népszerűség azonban sokszor átok - egy forgalmasabb napon (általában a nyári időszakban) átlagosan több tízezren látogatják meg az Akropoliszt a turisták naponta. A görög kormány ennek érdekében új tervvel állt elő:

kis, legfeljebb ötfős csoportok a szokásos nyitvatartási időn kívül is felfedezhetik a helyszínt.

Akropolisz, Athén
Akropolisz, Athén

Egy ipswichi házaspár áprilisban látogatott el az Akropoliszra, és sokkolta őket a turisták tömege. Amikor felfedezték az egyik jelenleg kínált privát túra magas árát - 5000 euró (1,9 millió forint), úgy döntöttek, inkább távol maradnak, és messziről csodálják meg a történelmi helyszínt. A teherautó-sofőrként dolgozó férj azt nyilatkozta:

Inkább nem mentünk a külön túrára. Rengeteg pénzbe került, amit a magunkfajták nem tudnak kifizetni.

Az új program keretében legfeljebb négy-, ötfős csoportot visznek majd körbe a helyszínen exkluzív időpontokban, reggel 7 és 9 óra, illetve este 8 és 22 óra között - ezek a normál nyitvatartási időn kívül esnek. Természetesen egyszerre a tömeg csökkentése, de a forgalom növelése is cél, amit valószínűleg a természeti és turisták okozta erózió által fokozatosan romló Akropolisz nem sokáig fog tudni elviselni.
A tisztviselők szerint a túrákat akkor engedélyezik, ha a csoportok fedezik a csoportonkénti 5000 eurós költséget. Nemrégiben az UNESCO-t támogató World Heritage Watch nevű - nem kormányzati szervezet - azt mondta, hogy túl sokan látogatják az Akropoliszt, túlságosan ellenőrizetlenül. Ez kárt okoz az épület kőzetében, amely az eredeti primitív kultuszok, valamint a klasszicizmus előtti és utáni monumentális fázisok nyomait őrzik. Ezek a károk visszafordíthatatlan pusztulással járnak, és félő, hogy az ókori nyugati kultúra bölcsője ebbe belátható időn belül belerokkan.

Ha egy kevésbé forgalmas görög területen szeretne pihenni, de a költségvetése nem engedi meg Krétát vagy Zakhintost, Kalymnos szeretettel várja a látogatókat. Bővebb információt az alábbi linken olvashat.

Forrás: Mirror