Elszabadult teherautó zúzta darabjaira a Húsvét-sziget szent szobrát

Húsvét-sziget
A sziget jelképének számító híres moai szobrok
Vágólapra másolva!
Letartóztattak egy férfit a Húsvét-szigeteken, ahol a pickup kisteherautójával kidöntött egyet a híres moai szobrok közül, amely a talapzatával együtt megsemmisült. A vasárnapi baleset „felbecsülhetetlen" értékű károkat okozott, ami miatt szigorúbb forgalmi szabályozásokat vezethetnek be a régészeti területek környékén.
Vágólapra másolva!

A talapzatával együtt megsemmisült

A chilei férfi leparkolta a gépjárművét a hegy tetején, majd az első kerék alá ék gyanánt egy követ szorított be, hogy ezzel kompenzálja az autó eltört rögzítőfékét, ami így egyértelműen működésképtelenné vált. Ezután a kisteherautót felügyelet nélkül hagyta.

A gazdátlan gépkocsi azonban hamarosan legurult a hegyoldalon, és eltalált egyet a Húsvét-szigeti emberszobrok (moaik) közül, amely a talapzatával együtt megsemmisült.

A sziget jelképének számító híres moai szobrok Forrás: Wikimedia Commons

– mondta Camilo Rapu, a Húsvét-szigetek őslakos közösségének elnöke a CNN-nek. – A szent szoborban tett kárt a kultúránk elleni támadásként éljük meg, pedig évek óta azért küzdünk, hogy visszaszerezzük az örökségünket.

A szigetet az őslakosok Rapa Nuinak hívják, ahol körülbelül ezer kőfej található. A moai szobrok számítanak a Húsvét-sziget legfőbb látványosságának, amelyek az azokat gondozó őslakosok számára az

elhunyt rokonaik megtestesülését jelentik, miközben kapcsolatot is biztosítanak az ősök szelleméhez.

Érthető módon őket, az úgynevezett Ma'u Henua közösséget rázta meg leginkább az eset.

Szigorítanák a közlekedési szabályokat

A Húsvét-szigetek híres kőfejei 1000-5000 évesek, a legnagyobbak mérete eléri a 12 métert, súlyuk a 68 tonnát. A szobrok az UNESCO világörökség részét képezik. A sziget polgármestere, Pedro Edmunds Paoa szerint egyértelműen szigorúbb forgalmi szabályozásokra van szükség a régészeti területek környékén.

A Rapa Nui szobrok a Húsvét-szigeten Forrás: AFP/Gregory Boissy

– mutatott rá a polgármester. – A szigeten jelenleg körülbelül nyolcezren laknak és havonta tizenkétezer turistát fogadunk, ám a korábbi felvetésekkel ellentétben az ebben illetékes tanács nem érezte elég indokoltnak, hogy szigorúbb vezetési szabályokat vezessen be; talán majd most ez megváltozik.

A megfékezhetetlen jármű tulajdonosát letartóztatták, az ügyben még mindig zajlik a nyomozás.

A végkifejletéről egyelőre csak találgatni lehet, ám a büntetése minden bizonnyal súlyos lesz.

2008-ban egy finn turista véletlenül letörte az egyik szobor fülét, amiért 17 000 dolláros (több mint 4, 7 millió forintos) bírsággal sújtották és három évre kitiltották a szigetről.