A McLaren a Marsra megy

Vágólapra másolva!
Ízelítő a Delta augusztus 31-i, szombati adásából.
Vágólapra másolva!

· "Megzavarodott" üvegek a gél-fizika alapjain: Melegedés hatására megzavarosodó, hűtéskor kitisztuló gél-rendszerekkel kísérleteznek a Budapesti Műszaki Egyetemen. Ha a szabályozó körülményeket sikerül pontosítani, akkor - szinte gombnyomásra - változtathatja az ablaküveg a hő- és a fényáteresztő képességét.

· A McLaren a Marsra megy: A versenyautóiról ismert céhg részt vesz a Brit Űrporgramban is, mert az 2003-ban induló Mars-Expressz landoló egységét olyan különleges bevonattal védik, amelyet a Forma 1es versenyautók számára fejlesztettek ki.

· Ökológiai lábnyomunk bolygónk felszínén: Egyre nagyobb területet "használunk el" a Föld erőforrásaiból. A fenyegető veszélyek egységesíthető ősszehasonlítására használják az "ökológiai láblenyomat" fogalmát, amely összeméri a különböző fogyasztásokat az autóhasználattól kezdve a hústermelésig.

· Honfoglaláskori ijak próbája: Milyen alakúak voltak, hogyan készültek, mekkora távolságra hordtak az íjak? A történeti rekonstrukció a jelenkor technikájával vallatja honfoglaláskori eleink fegyvereit.

Delta