Kiderült, ez a világ legjobb illatú városa

Fotó: Unplash
Vágólapra másolva!
A rengeteg zajon és a hatalmas tömegen túl a nagy városok velejárói a furcsa, sokszor igazán orrfacsaró szagok is. Ez azonban úgy tűnik nem feltétlen igaz minden világvárosra, ugyanis egy tanulmány szerint több olyan metropolisz is van, ahol kifejezetten jó illatok terjengnek, legalábbis ha felmérés kritériumait nézzük. A világ legillatosabb városa pedig, hol máshol, mint az öreg kontinensen, Európában található.
Vágólapra másolva!

Nem csak tévhit, hogy akár a falvakhoz képest jóval büdösebbek a városok, ugyanis a rengeteg eldobott szemét és a csatornaszag szinte a legtöbb várost jellemzi. Nem beszélve arról, hogy sok fővárosban – köztük Budapesten is – rengeteg ember tart háziállatot, ezeknek a többsége pedig kutya. A társasházakban élő kutyákat pedig udvar, vagy kert híján rendszeresen le kell vinni sétálni, ekkor pedig megesik, vagy inkább rendszeres, hogy ahol rájön az inger az állatra, oda ürít. Legyen szó nagyobb, vagy akár kisebb dologról is. Bár a felelős gazdák felveszik az állat ürülékét, a kutya vizelettel azonban túl sokat ő sem tud kezdeni, így azok rendszeresen díszítik a házak falát, vagy éppen folynak a járdákon, elég kellemetlen élményeket és szagokat okozva ezzel az arra járóknak. A szemétszállításról nem is beszélve, ugyanis egy városban jóval több kuka várja, hogy kiürítsék, mint egy kisebb településen. Arról nem is szólva, hogy a Karácsony vezette fővárosban a közterületre kihelyezett kukákat sem tudták olyan mértékben üríteni, hogy ne azt lássuk rendszeresen, hogy szinte kifolyik a szemét a tárolókból. Azaz, rengeteg minden befolyásolja azt, hogy milyen illatokat, vagy szagokat érzünk egy településen járva.

utcakép, Athén
Képünk illusztráció. Fotó: Unplash

Azonban kiderült, hogy sok város ennél sokkal jobban tudja ezt csinálni, sőt akár néhány metropolisznak még kifejezetten jó illata  is van. 

A HAYPP nemrégiben készült tanulmánya rávilágított a városi élet ezen figyelmen kívül hagyott aspektusára, ahol 30 nagyvárost elemeztek Európában és azon kívül is, hogy kiderüljön, melyik a legfinomabb illatú.

A kutatók olyan tényezőket vizsgáltak, mint a

  • tisztaság
  • virágüzletek száma
  • pékségek száma
  • illatszerüzletek aránya

Ezeknek az elemzését követően végül minden város kapott egy úgynevezett „szagpontszámot”.

 A tízes toplista élére kerülő város pedig a görögországi Athén lett. 

Igen, most már hivatalos, a görög főváros a világ legjobb illatú városa!

Talán el tudjuk képzelni, hogy miért. A rengeteg nyüzsgő utcai piac, a friss termékek, fűszernövények és a görög finomságok illata száll a levegőben. 

Athén az érzékszervek királynője ugyanis a szaglásmérőn 10-ből 8,3 pontot kapott. 

A sajtos Tiropitától a ragacsos-édes Baklaváig a város megannyi péksége erőteljes illatot áraszthat magából.

Athén egyben egy virágparadicsom is, ugyanis 10 négyzetkilométerenként 31 virágbolttal és 22 parfümériával büszkélkedhet, 

ami azt jelenti, hogy a finom illat a város minden szegletében ott honol. A város tisztaság iránti elkötelezettségét a Környezeti Teljesítmény Index (EPI) is tükrözi, amely 56,2 pontot kapott. Tehát ha legközelebb utazást tervez, ne a szívét kövesse, hanem az orrát.

Athén. Fotó: Unplash

Bár Athén tudhatta magáénak az első helyet, érdemes megemlíteni a többi várost is, amelyek felkerültek a világ legfinomabb illatú városainak listájára. A második helyet a romantikus hangulatú és elegáns körútjaival rendelkező Párizs szerezte meg, majd szorosan mögötte a tisztaságáról és festői környezetéről híres Zürich zárja a dobogósok listáját.

 

Ez a világ 10 legjobb illatú városa:

 

  1. Athén, Görögország
  2. Párizs , Franciaország
  3. Zürich, Svájc
  4. Dublin , Írország
  5. Luxemburg
  6. Nicosia, Ciprus
  7. Koppenhága , Dánia
  8. Bukarest, Románia
  9. Valletta, Málta
  10. Amszterdam , Hollandia

Ha azonban a fővárosnál olcsóbb úti célt keresünk de mindenképpen Görögországba szeretnénk utazni, akkor érdemes néhány szigetet is számításba venni. Kalymnos ugyanis talán nem olyan híres, mint Rodosz, Mykonos vagy Santorini, de mindent kínál, amit egy tökéletes nyaraláshoz csak kívánni lehet. Púderhomokos strandokról, kristálytiszta vizekről, hangulatos falvakról és a görög ételeket kínáló tavernákról beszélünk, ahol feltehetően a szagokkal sem lesz problémánk. Még épp időben választhatunk nyaralóhelyet, amelyben segítségünkre lehet ez a lista, ahol top 10 legolcsóbb szervezett nyaralási célpontot találhatjuk.