Elképesztő nukleáris bunker van egy luxushotel alatt

The Greenbrier luxushotel
The Greenbrier luxushotel
Vágólapra másolva!
Lelepleződött az egykori szupertitkos hidegháborús bunker holléte. A 10.456 négyzetméteres létesítményt kifejezetten az amerikai kongresszus tagjai számára készítettek elő nukleáris háború esetére, és egyebek mellett 1.000 darab ágyat, egy kávézót, és egy 25 tonnás robbanásbiztos védőajtót is telepítettek ide.
Vágólapra másolva!

A nukleáris bunker a The Greenbrier, egy négycsillagos luxus üdülőhely alatt található, a nyugat-virginiai White Sulphur Springs közelében. Az előkelő üdülőhely és szálloda 1858-as építése óta gazdag üzletembereket, politikusokat és bankárokat vonz. 

image

A második világháború alatt a szállodát rövid ideig az ellenséges országok diplomatáinak fogolytáboraként használták.

The Greenbrier luxushotel
The Greenbrier luxushotel alatt egy nukleáris bunker található
Fotó: Wikipedia

Az üdülőhelyre bejelentkezők tudtukon kívül egy olyan poszt-apokaliptikus nukleáris védelmi létesítmény fölött töltötték a szabadságukat, amelyet először 1992-ben fedeztek fel. A bunker elég nagy ahhoz, hogy a Kongresszus mind az 535 tagját befogadja, ha a Capitolium Hillt atomtámadás érné. 

A 10.456 négyzetméteres létesítmény 1961-ben készült el, és elegendő ágyat és felszerelést tartalmaz az összes amerikai kongresszusi képviselő számára, akik még egy - egy személyes asszisztenst is hozhattak volna ide magukkal. A bunker belsejében fertőtlenítő kamrák, egy intenzív osztály és egy kommunikációs eligazító szoba is található. De van itt egy televíziós közvetítőközpont is, amelynek nagyméretű hátterében a Capitol Hill áll. Magát a bunkert másfél méternyi betonba helyezték, hogy megvédhessék a szenátust a sugárfertőzéstől és a további támadásoktól.

A "kormányzati áttelepítési létesítmény", amelyet a kezdeti időkben "Project Greek Island" néven ismertek, az Eisenhower-kormányzat javaslatával valósulhatott meg. A bunker nagy részét magánadattárolóként használják, és egy része fizetett túrákon még a mai napig is látogatható. 

Az Egyesült Királyságban több nukleáris bunker is van szétszórva mindenfelé, amiket habár még sohasem használtak, de az orosz - ukrán háború, a Gázai övezetben zajló véres események, és Észak-Korea folyamatos fenyegetése miatt azóta sem zártak be. 

A főváros látképének ikonikus része a Gellért-hegy, közismert a tetején látható Szabadságszobor és a pálosok Sziklatemploma is. Azonban található itt egy titkos irányítóközpont is, amelynek létezéséről csak kevesen tudnak, és rejtélyes története a két világháború közötti időszakra nyúlik vissza.

Forrás: Daily Star