Itt a tökéletes bodzaszörp receptje

Vágólapra másolva!
Most egy olyan receptet mutatunk, ami rendkívül egyszerű, mégis a világ egyik legfinomabb italát készíthetjük el általa.
Vágólapra másolva!

Következzen a mindmegette.hu egy nagyon egyszerű, mégis fantasztikus receptje! Még mielőtt azonban leírnánk, hogy mi kell a bodzaszörphöz, íme néhány tipp az elkészítéséhez:

1. A bodzát sosem szabad forgalmas utak mellől szedni, és nem is a növény legaljáról

2. Nem szabad eső után szüretelni, mert a víz kimossa az illóolajakat a virágokból

3. A virágokat minél hamarabb fel kell használni, és ha megbízható helyről szüretelték a bodzát, lehetőség szerint nem szabad megmosni 

4. Ha már nagyon szezon vége van, és elnyíltak a virágok, nem lesz igazán finom a szörp

5. A bodzaszörp akkor tökéletes, ha intenzív az íze. Ez akkor van, ha nincsen benne sok víz

Hozzávalók:

6 l víz

4 kg kristálycukor

20-30 db bodzavirág

5 db citrom

10 dkg citromsav

1 tk natrium-benzoát

bodza,szörp,készítés
Bodzaszörp. A kép csak illusztráció! 
Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

1. A bodzaszörp elkészítéséhez 5 liter vizet fel kell forralni 3,5 kg cukorral

2. A maradék 50 dkg kristálycukrot karamellizálni kell. Majd amikor kész az égetett cukor, nagyon óvatosan, adagonként rá kell önteni 1 liter vizet

3. A karamelles szirupot addig kell forralni, amíg a cukor teljesen felolvad a vízben. Amikor ez is kész, hozzá kell adni az 5 literes cukorsziruphoz, és össze kell főzni. Majd levenni a tűzről

4. Amikor a cukorszirup kihűlt, mehetnek bele a bodzavirágok, a szeletekre vágott citrom, a citromsav és a nátrium-benzoát, a tetejére fedő. A szörpöt 4-5 napig így kell hagyni, időnként megkeverve.

5. Végül le kell szűrni, és sterilizált üvegekbe tölteni