Németországgal meccselnek Kásásék a negyeddöntőben

Vágólapra másolva!
A német válogatottal játszik majd szerdán a magyar csapat a melbourne-i vizes világbajnokság férfivízilabda-tornájának negyeddöntőjében. A legjobb nyolc közé kerülésért a németek - a torna hivatalos honlapja szerint - 6-3-ra nyertek az amerikaiak ellen. Kemény Dénes együttese csoportgyőzelemmel közvetlenül jutott a negyeddöntőbe.
Vágólapra másolva!

Pihenés, edzés, videózás - alapvetően e napirendi pontokból állt össze a csoportgyőzelme jutalmaként szabadnapokhoz jutott magyar női és férfi vízilabda-válogatott hétfői programja is a melbourne-i vizes világbajnokságon.

Utóbbi gárda a hét első napján már annak tudatában nézhetett vissza meccsfelvételeket, hogy kiderült: a folytatásban, a legjobb négy közé jutásért a németekkel játszik - budapesti órajárás szerint - szerda déli 1 órától.

A germánok vízi alakulata hétfőn némi meglepetésre nyert, méghozzá 6-3-ra az Egyesült Államok legjobbjai ellen, akik nem tudtak mit kezdeni az európai riválissal, legfőképpen pedig annak orosznak született, honosított kapusával, Alexander Tchigirrel: a hálóőr kivételesen pazar teljesítményt nyújtva 16-ot hárított Tony Azevedóék 19 lövéséből.

A váratlan eredmény nem feltétlenül jön rosszul Kemény Dénes csapata számára, amelynek az amerikai gárda vélhetően kellemetlenebb ellenfele lett volna, míg a németekkel szemben még ennyi félnivalója sincs az olimpiai bajnoki címvédő válogatottnak. Márcsak azért sem, mert a meglévő tudáskülönbség érvényre jutott a vb előtti, egymás elleni meccseken is, amelyeket kivétel nélkül magabiztosan nyert meg a Kemény-legénység. Mért is lenne ez másképpen itt, Melbourne-ben? Csak emlékeztetőül: a február közepi, kolozsvári tornán 12-8, az egy héttel későbbi, magdeburgi találkozón 11-5, a legutolsó, márciusi, debreceni Volvo Kupa-mérkőzésen pedig 17-6 (!) volt "ide".

A női válogatott a Kanada elleni, keddi - magyar idő szerint 9.40-kor kezdődő - találkozóra ugyancsak abban a tudatban készülhetett, hogy negyeddöntős riválisával szemben nagyon kedvező a mérlege, s az észak-amerikaiaknak a németekkel vívott vasárnapi csatáján látottak alapján újfent elvárható a magyar győzelem.

A kanadaiak alighanem legfájóbb emléke a hazai rendezésű, 2005-ös világbajnokságról maradhatott meg: Montrealban, az elődöntőben mértek az akkor aranyéremig menetelő Stieber Mercedesék 9-7-es vereséget a házigazdákra. De magyar siker - ráadásul 11-4-es - született a szintén 2005-ös, oroszországi Világliga-sorozat fináléjában, miként az eddigi utolsó medencerandevún is: tavaly, a kínai Világkupán 10-9-re diadalmaskodott az akkor még Szilágyi Péter vezényelte, s ott ötödikként végzett, ide, Ausztráliába azonban már új szakvezetővel, Godova Gáborral kiérkező nemzeti együttes.

Eredmények, keresztbejátszás a negyeddöntőbe jutásért:
Németország - Egyesült Államok 6-3 (4-2, 1-0, 1-0, 0-1)
Görögország - Románia 8-7 (2-2, 2-2, 4-1, 0-2)
Oroszország - Kanada 17-13 (4-2, 5-2, 5-5, 3-4)
Olaszország - Ausztrália 12-11 (0-1, 3-1, 0-4, 6-3, 1-1, 2-1) - hosszabbítás után

a 13-16. helyért:
Dél-afrikai Köztársaság - Japán 9-7
Kína - Új-Zéland 11-8.

A tervezett szerdai menetrend:
a 15. helyért:
Japán - Új-Zéland 1.00

a 13. helyért:
Dél-afrikai Köztársaság - Kína 2.20

a 9-12. helyért:
Románia - Ausztrália 13.00
Egyesült Államok - Kanada 3.40

negyeddöntők:
Szerbia - Görögország 5.00
Horvátország - Oroszország 7.00
Spanyolország - Olaszország 8.20
MAGYARORSZÁG - NÉMETORSZÁG 9.40