Csak a bőrdzsekije védte meg a halálos késszúrásoktól Kobe Bryant legnagyobb ellenfelét

80398143 Horizontal
Paul Pierce (R) of the Boston Celtics moves the ball away from Kobe Bryant (L) of the Los Angeles Lakers during the Game 3 of the 2008 NBA Finals in Los Angeles, California, June 10, 2008. Bryant scored 36 points and the Los Angeles Lakers held off Boston to defeat the Celtics 87-81, pulling within two games to one in the National Basketball Association Finals. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Nemrégiben több egykori kosárlabdázót és edzőt iktattak be az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) Hírességek Csarnokába. A 2000-es évek sztárjátékosai közül a Boston Celtics bedobójának, Paul Pierce-nek a története érdekes és megrázó részletekben egyaránt bővelkedik. Hétéves korában véletlenül felgyújtotta a családi házukat, majd később, már NBA-játékosként egy szórakozóhelyi vitát követően többször hasba és hátba szúrták, csak egy hajszálon múlt a kosaras élete. Ennek ellenére Pierce NBA-bajnoki címet nyert a Boston csapatával a Los Angeles Lakers ellen, emellett a 2008-as döntő legértékesebb játékosának is megválasztották. A Lakers legendás játékosa, Kobe Bryant őt nevezte meg a pályafutása egyik legkeményebb ellenfelének az NBA-ben.

A kaliforniai Oaklandben született játékost a 2021-es osztály tagjaként beiktatták az NBA Hírességek Csarnokába, ami a létező legnagyobb megtiszteltetés, amit egy kosárlabdázó elérhet.

A 2008-as nagydöntő legértékesebb játékosának (MVP) választott Pierce a húsz legjobb pontszerző közé tartozik az NBA történetében,

és minden bizonnyal a liga valaha volt legjobb, védő- és támadóoldalon is remekül teljesítő alacsonybedobói (small forward) között fogják emlegetni a nevét.

Paul Pierce a Hírességek Csarnokának tagja Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Maddie Meyer

Tizenkilenc szezon alatt Paul Pierce 26 397 pontot dobott az NBA-ben, de soha nem az óriási zsákolásairól, a villámgyors első lépéséről, vagy a kivételes atlétikai képességeiről volt híres. A Boston legendás kosarasa mindig megtalálta a pályának azokat a pontjait, ahonnan mindig hatékonyan tudott pontokat szerezni a legkeményebb védelmek ellen is.

Paul Pierce nem tartozott a nehezen kezelhető gyerekek közé, de a Hírességek Csarnokában tartott beszédében azt megemlíti,

hogy hétéves korában a gyufával játszott, és véletlenül felgyújtotta a családi házukat.

Zűrős környéken nőtt fel, ahol sok bűnöző és drogkereskedő tevékenykedett, de az anyja minden veszélyes helyzettől megóvta a kisfiút, aki Magic Johnson játékát kedvelte a legjobban a 80-as években. A kosárlabda mellett Pierce a röplabdában is jeleskedett.

Az 1998-as NBA-játékosbörzén a Kansas egyetem játékosát csak a tizedik helyen húzták ki, és emiatt a fiatal Pierce nagyon csalódott volt, mivel legalább az első két helyre számított. A Boston Celtics csapatában azonban nagyon hamar a legjobb játékosok közé emelkedett.

Bekerült az NBA legjobb elsőéveseinek (All Rookie) csapatába, és remek párost alkotott Antoine Walkerrel, akit a Boston még 1996-ban, az első körben draftolt.

Az Év Újonca szavazáson a harmadik helyen végzett.

Paul Pierce nagyon sokat edzett, hogy elérje a céljait Forrás: Getty Images via AFP/2008 Getty Images/Jed Jacobsohn

Pierce igazi megszállottja volt az edzésmunkának, nagyon sokat dolgozott az első szezonjában, ahol egyből kitűnt a meccseként dobott pontátlagával (16,5) és lepattanóival (6,4). Minden edzés előtt és után egy-egyezni akart a csapattársai ellen, hogy a játéka jobban fejlődjön.

– áradozott róla az egykori csapattársa, Walter McCarty. Bár a Boston Celtics csapata nem tartozott a liga legjobb gárdái közé, de Pierce kosaras pályafutása mégis felfelé ívelt.

Paul Pierce és LeBron James több nagy csatát is megvívott egymással Forrás: Getty Images via AFP/Jim Rogash

Azonban 2000. szeptember 25-én hirtelen minden rosszra fordult. A harmadik NBA-szezonját kezdő fiatal játékos néhány barátjával, köztük a csapattárs Tony Battie-vel, a bostoni Buzz Club nevű szórakozóhelyre mentek kicsit kiengedni a gőzt. Pierce ott szóba elegyedett néhány nővel,

majd egy ismeretlen férfi megfenyegette az NBA-kosarast, hogy jobban teszi, ha abbahagyja a flörtölést az egyik fiatal hölggyel.

Nemsokára elszabadultak az indulatok, és Pierce elmondása szerint fel sem fogta abban a pillanatban, hogy pontosan mi történt vele.

– mesélte el a szörnyű történetet az All the Smoke nevű podcastban a kosaras.

– mondta el Pierce.

Paul Pierce szembenézett a halállal Forrás: Getty Images via AFP/2010 Getty Images/Elsa

A Boston játékosa csak annyit vett észre az egészből, hogy a kabátja széjjel volt szaggatva, és mindent beborított a vér.

– idézte fel az esetet a kosaras. A játékos nem volt biztos benne, hogy túléli azt az estét.

– mondta el Pierce. A csapattárs, Tony Battie a testvére segítségével egy autóba rakták a súlyosan sérült kosarast, és elvitték a pár kilométerre lévő kórházba.

Az egyik vágás közel húsz centiméter mélyen volt.

Az orvosok szerint csak a kosaras bőrdzsekije mentette meg a játékos életét.

Az eset után hetekkel Pierce azt nyilatkozta, hogy minden bizonnyal meghalt volna, ha néhány szúrás csak pár centivel jobbra vagy balra éri el a testét. A játékost így is újra kellett éleszteni,

mivel a döfések után a tüdejét is károsodás érte, és leállt a légzése.

A Tufts Egyetem gyakorlókórházának orvosai mindent megtettek a fiatal játékosért, és megmentették az életét. Pierce csodával határos módon egy hét múlva a saját lábán hagyta el a kórházat. Sőt, a fiatal játékos pár nap múlva már a Boston Celtics edzőtáborában is megjelent.

Paul Pierce a Boston Celtics összes alapszakaszmeccsén (82) pályára lépett,

és több mint huszonöt dobott pontot átlagolt meccseként.

A következő idényben Paul Pierce 26,1-es pontátlaggal a harmadik lett az NBA legjobb pontszerzőinek listáján. A bedobót az All-Star gálára is beválogatták. A Paul Pierce - Antoine Walker vezette Boston Celtics bejutott a Keleti Főcsoport döntőjébe, ahol a New Jersey Nets csapata már túl nagy feladatnak bizonyult.

Antoine Walker és Paul Pierce a Boston vezérei voltak Forrás: Getty Images via AFP/2005 Getty Images/Jim Mcisaac

Az egyik idegenbeli túrán a Los Angeles Lakers csapatával mérkőztek meg, és a találkozó után a kaliforniaiak centere, Shaquille O'Neal nem fukarkodott a dicséretekkel:

– mondta el Shaquille O'Neal a Boston Herald riporterének, Steve Bulpettnek miután Pierce 42 pontot szórt a hazai pályán játszó Lakersnek. Ezután aggatták rá sokan a "The Truth" (Igazság) becenevet az NBA-ben.

A 2003/2004-es szezon elején a Boston egyik vezérét, Antoine Walkert elcserélték a Dallas Mavericks csapatához. Az új általános igazgató (General Manager), Danny Ainge egyértelműen Paul Pierce-t szánta a Celtics kulcsjátékosának a következő évekre.

Tony Allen, aki később az NBA legjobb védői közé emelkedett, nagyon jóban lett Pierce-szel a szezon elején, és sokat tanult a csapattársától.

– idézte fel Allen. A volt csapattárs szerint Pierce specialitása az volt, hogy a fejét mozgatva eljátszott egy indulócselt, majd egy-két leütés után visszalépett, és szinte bárhonnan betalált.

Paul Pierce visszalépős tempói védjegyévé váltak a kosarasnak Forrás: Getty Images via AFP/2012 Getty Images/Mike Ehrmann

A Boston új edzőt nevezett ki 2004-ben, de Doc Rivers edző első három szezonjában is csak egyszer jutott be a rájátszásba a Celtics csapata. Pierce mellé szép lassan elkezdték szerződtetni az olyan játékosokat, akikkel nagyobb célokért is küzdhettek a kelták. Az olyan veterán játékosok mellett, mint Gary Payton vagy Tom Gugliotta, sikerült fiatal tehetségeket (Kendrick Perkins, Al Jefferson, Gerald Green) is a csapathoz csábítani.

Pierce és Rivers között sok vita folyt,

mivel az edző szerette volna, ha többet járatták volna a labdát, és kevesebbet áll meg Pierce kezében.

Az egyik decemberi, Bucks elleni találkozón öt perccel a meccs vége előtt egypontos Celtics vezetésnél Rivers lecserélte Pierce-t, mert szerinte a sztárjátékosa nem futott fel elég gyorsan az ellentámadásnál. A Boston megnyerte a meccset, de az edző és a játékos hangosan vitatkozott egymással.

– emlékezett vissza Rivers. Pierce a Hírességek Csarnokába való beiktatásakor azt is elmesélte, hogy akkor jött rá arra, hogy Doc Rivers játékospárti edző,

amikor egy edzésre másnaposan állított be, és Rivers hazaküldte inkább pihenni a kosarast.

Idő kellett, míg Doc Rivers és Pierce megbízott egymásban Forrás: Getty Images via AFP/2009 Getty Images/Elsa

2007-ben Pierce végre megkapta azokat a csapattársakat, akikkel végre az NBA bajnoki cím sem volt elérhetetlen. A minden idők egyik legjobb dobójaként ismert Ray Allen mellett érkezett még Glen Davis a Seattle csapatából. Egy hónap múlva pedig a Boston igazgatója, Ainge megszerezte Kevin Garnettet a Minnesota Timberwolves gárdájától.

Ainge öt játékost szerzett, köztük Al Jeffersont és Gerald Greent is, és két elsőkörös draftcetlit adott a magasbedobóért, aki Pierce-hez hasonlóan már régóta vágyott egy bajnoki aranygyűrűre.

– mondta el Rivers a csapatról.

Paul Pierce, Kevin Garnett és Doc Rivers a Lakers elleni döntőben Forrás: Getty Images via AFP/2008 Getty Images/Elsa

Remek volt a csapategység a Celticsnél, és mindegyik játékosnak megvoltak a nagy pillanatai a 2007/2008-as szezonban: Pierce az utolsó percben mentett labdát a hetedik meccsen a LeBron James vezette Cleveland Cavaliers ellen, Garnett 33 pontot szerzett a Detroit Pistons elleni főcsoportdöntő ötödik meccsén, Ray Allen nyolc hárompontost dobott a Lakers elleni döntő második meccsén.

Pierce a döntőben 21,8 pontot, 4,5 gólpasszt és 6,3 lepattanót átlagolt a Los Angeles Lakers elleni fináléban, és ő kapta meg a döntő legjobbja címet is.

A sorozatban óriási párharcot vívott a Lakers legendás játékosával, Kobe Bryanttel. A 2020-ban helikopterbalesetben elhunyt kosárlabdázó több korábbi interjújában elmondta, hogy pályafutása alatt Paul Pierce volt az egyik legkeményebb ellenfele.

Paul Pierce és Kobe Bryant ősellenfelek voltak Forrás: Getty Images via AFP/Jim Rogash

A 2008-as döntő a sok feszültség mellett érdekes pillanatokat is hozott. Az első meccs harmadik negyedében fura dolog történt, mivel egy lepattanó megszerzése közben Pierce megsérült, és tolókocsival kellett kivinni a játékost az öltözőbe.

Később az egyik sportműsorban azt nyilatkozta,

hogy csupán WC-re kellett mennie, és így volt a legkönnyebb kijutnia az öltözőbe.

A kosaras néhány perc múlva visszatért, és hatalmas érdemei voltak a 98-88-as Lakers feletti győzelemben.

– emlékezett vissza Rivers. 2010-ben újra az ősellenfél Los Angeles Lakersszel találkozott a Boston Celtics a döntőben, ahol a két évvel korábbi vereségért most visszavágtak az arany-lilák, és hét meccsen megszerezték az NBA-bajnoki címet.

Paul Pierce a döntő legjobb játékosa lett Forrás: Getty Images via AFP/2008 Getty Images/Kevin C. Cox

A következő szezonokban több sérülés hátráltatta a csapatot, és az egykori bajnok Celtics lassan darabjaira hullott szét. 2013 júliusában Paul Pierce-t és Kevin Garnettet öt játékosért cserébe a Brooklyn Nets csapatához küldték. Pierce tizenöt szezon után hagyta el a Boston Garden pályáját, ahol a Celtics a hazai meccseit játszotta.

A Nets bejutott a rájátszásba, és az első körben a Toronto Raptors csapatával csapott össze.

Pierce a mindent eldöntő, hetedik meccsen az utolsó percben blokkolta a Raptors irányítójának, Kyle Lowry-nak a dobását,

és ezzel kivívta csapatának a továbbjutást.

A következő fordulóban a LeBron James vezette szupercsapat, a Miami Heat ellen léptek pályára Paul Pierce-ék. Itt már nem volt esélyük, és a Heat négy meccsen kisöpörte a Nets csapatát a rájátszásból.

Az öregedő Pierce a szezon után nem tudott megegyezni a Brooklyn csapatával,

mivel két évre húszmillió dollárt kért, amit a Nets nem akart megadni a veterán kosarasnak.

A Washington Wizards segédedzője, Sam Cassell, aki egyébként Pierce csapattársa volt a 2008-as bajnoki címet nyert Bostonnál, rávette a kosarast, hogy jöjjön el a fővárosba játszani. 2014-től a John Wall-Bradley Beal fémjelezte Wizards csapatában Pierce már kiegészítő emberként segítette a fővárosiakat.

Pierce jól játszott A Wizardsnál Forrás: Getty Images via AFP/2015 Getty Images/Rob Carr

A 37 éves Pierce nagyon jó hatással volt a csapat kémiájára, és bár a padról érkezett, de a rutinja sokat jelentett a Washington csapatának a szorosabb meccseken. A Wizards a rájátszás első körében kiütötte a Toronto Raptors, majd az Atlanta Hawks csapatával kerültek össze a második fordulóban. A veterán Pierce ismét bizonyította, hogy lehet rá számítani,

és egy utolsó pillanatban elengedett óriási tempódobással nyerte meg a harmadik meccset a csapatának.

A hatodik meccsen szintén egy buzzer-beaterrel (utolsó másodpercben dobott győztes kosár) egyenlített a Hawks ellen, de a visszajátszást követően elvették a kosarat, mivel már időn túl dobta el a labdát a veterán bedobó. A Washington ezzel a vereséggel kiesett a második körben az Atlanta Hawks ellen.

– mondta el viccesen a Wizards akkor edzője, Randy Wittman a meccs után.

Paul Pierce utolsó csapata a Los Angeles Clippers volt, ahol a korábbi edzőjének, Doc Riversnek a keze alatt két felejthető szezont töltött el. A búcsúra készülő Pierce legemlékezetesebb pillanata 2017. február 5-én jött el, amikor is a rutinos kosaras utolsó meccsét játszotta a Boston Celtics otthonában. Pierce megkönnyezte a bostoni szurkolók gesztusait, és nagyon elérzékenyült az egykori sikerek helyszínén.

A Clippersnél újra együtt dolgozhatott Doc Riversszel Forrás: Getty Images via AFP/2016 Getty Images/Jayne Kamin-Oncea

Pierce a meccs utolsó húsz másodpercében állt be a meccsre, és egy hárompontossal búcsúzott a profi pályafutásától a Boston Gardenben.

A csarnok szinte felrobbant, és a meccs után is sokáig ünnepelték Paul Pierce-t, aki a húszas évei elején az élet és halál között lebegve tért vissza az NBA-be, és mára már a Hírességek Csarnokának tagja.