Drámai küzdelemben lett olimpiai ezüstérmes Imre Géza

mre Géza rio2016 Rio 2016 olimpia döntő
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 9. Imre Géza, miután vesztett a dél-koreai Park Szang Jung ellen a riói nyári olimpia férfi párbajtőrözők egyéni versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 9-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Imre Géza már 14-10-re is vezetett a dél-koreai Park ellen, végül azonban 15-14-re kikapott a prábajtőrözők döntőjében, így ezüstérmes lett a riói olimpián. Vívásban ez a második érmünk Rióban Szász Emese aranya után, összesen pedig a negyedik.
Vágólapra másolva!

Mégis mi lenne egy olimpiai vívódöntő bevonulózenéje, ha nem a zseniális John Williams Imperial March nevű darabja, amelyet a Csillagok háborújában mindig Darth Vader feltűnésekor hallhatunk? Parádés választás, de mi Imre Gézát inkább Luke Skywalkerként szeretnénk látni, hősként, aki elnyeri méltó jutalmát.

A döntő másik szereplője a dél-koreai Park Szang Joung,

aki még nem volt 1 éves, amikor Imrének már olimpiai bronza volt az atlantai olimpiáról.

Amúgy is nagyon más stílust képvisel a két vívó, a koreai egy igazi tűzgolyó, aki villámgyorsan megy előre, míg Imre hozzá képest a megtestesült nyugalom.

Három éve majdnem visszavonult

A döntő előtt megkérdeztük Boczkó Gábort, aki Imre búcsúztatott Rióban, hogy mennyire lenne vajon csalódás Imre számára, ha végül csak ezüstérmet nyerne. "Abból a szempontból az ezüst is nagy eredmény lenne, hogy

a 2013-as vb után úgy volt, hogy ő is és esetleg én is visszavonulunk,

aztán ez, hogy kijutottunk az olimpiára, egy jutalom volt. Ha ehhez ő hozzáad egy érmet, az úgy gondolom, elégedettséggel töltené el."

Hatalmas küzdelem folyt végig Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az elején minden rendben volt

A meccs első két tusát a 41 éves magyar adja, a pont előttünk elhelyezkedő koreai tábor nagy-nagy csöndben figyel, aztán Park szépítésnél lobognak a zászlók, egymásnak ütődnek a felfújt műanyag bigyók, belelkesednek. Szerencsére Géza lehűti őket, jönnek az együttes találatok, nekünk ezek tökéletesek, de 5-4-nél Park szúr egy egylámpásat egy nagyon komoly hirig után.

De Imre Géza nyugodt, kívülről semmi nem látszik rajta, és megint elhúz kettővel, így az első három perc után 7-5-ra vezet. Mi járhat vajon a fejében a szünetben? 20 év után újra olimpiai döntőben, óriási dolog ez, igazi megkoronázása egy egyébként is csodás pályafutásnak. A koreai viszont nem tiszteli a kort és az eredményeket, jön előre, hiszen jönnie kell, és 9-9-nél utoléri a magyart.

A rutin és a fiatalság küzdött meg egymással Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Amikor már azt hittük, itt az újabb arany

A koreai tábor hörög, aztán az egész csarnok felkiált, amikor villámgyorsan hárítják egymás pengéjét. Imre előveszi a meccs eleji forgatókönyvet, rámegy az egylámpás találatokra, kioszt egyet, majd még egyet, és egy harmadikat is. 12-9.

Fábián László csapatvezető, Szöul olimpiai bajnoka a két kezét a magasba tartva ugrik fel a helyéről, amikor Imre Géza két találatra kerül a végső győzelemtől.

Szünet jön már megint, ennek most nem örülünk, mert nagyon elkapta a fonalat Kökény Bea férje. Indul az utolsó 3 perc, és Park talál sajnos. Belefér? Imre gyorsan megszúrja a mellkasán, 14-10.

Valami történt a végén

Négy meccslabda, írnánk, ha ez nem lenne képzavar. Már csak három, Park szépít. Hideg van a teremben, mert a brazilok szokás szerint felcsavarták a légkondit, de izzad a tenyerünk, főleg, amikor 14-12-re feljön a koreai, majd még közelebb zárkózik, egy találatra. A

koreai tábor nem bír magával, Park szinte lerohanja Imrét,

és bár az első akció még nem hoz sikert, a másodiknál eltaláltja. 14-14. Ez nem lehet igaz. Imre leveszi a sisakját, kicsit elvonul. Összerakja a gondolatait. Aki legközelebb talál, az nyer. Park megint rohan, de sajnos nem a vesztébe, megszúrja Imrét, és ezzel ő az olimpiai bajnok.

Park így örült, jogosan Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Imre Géza gratulál, majd csendben levonul. 41 évesen olimpiai ezüstérmes lett. Fantasztikus dolog ez. De olyan közel volt az arany 14-10-nél.

Imre Géza villámnyilatkozata az M4-nek: „Kicsit meglazult a pengém és piciket mellészúrtam. Pontatlan voltam a végén. Azt hittem, hogy valahol meg fogom szúrni, de nem találtam el sehol."

Imre pedig így szomorkodott Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Aztán Ujlaky István kollégánk is elkapta a pást mellett, neki így értékelt: "Volt nálam egy kis blokk, nagyon azt akartam csinálni, amit addig. Aztán megpróbáltam mást is, hogy megindulok, hátha megzavarom vele, egy tust adtam is így, az volt a 14., de utána nem sikerült többször megcsinálnom. Jól váltott be, és a végén még szerencsém sem volt, mert elszúrtam a karja alatt valahol, pedig az is jó volt akcióban.

Úgy látszik, valaki azt akarja, hogy ne legyek csak ezüstérmes."

Csapatban majd javíthat, de az ezüst is nagyon szép eredmény Forrás: MTI/Illyés Tibor

Imre Géza előzőleg az atlantai olimpián tudott egyéniben dobogóra állni, 20 éve harmadik lett. Közben csapatban ezüstöt nyert 2004-ben, Athénban.

Rióban ő szerezte a magyar küldöttség negyedik érmét. Előzőleg az ugyancsak párbajtőröző Szász Emese nyert, illetve 400 méteres vegyes úszásban, majd pedig 100 méter háton Hosszú Katinka győzött.