Tibet szabadságáért tüntetők zavarták a láng útját

Vágólapra másolva!
Két nappal a XXIX. nyári olimpiai játékok kezdete előtt szerdán megérkezett Pekingbe az olimpiai láng. A stafétát máris megzavarta néhány Tibet-párti tüntető.
Vágólapra másolva!

A fáklyavivő váltó első tagja, Kína első űrhajósa, Jang Li-vej volt a Tienanmen téren, majd az ő kezéből Jao Ming, az NBA kínai világsztárja vette át a fáklyát.

Getty Images

A pekingi nemzeti stadion közelében a rendőrség őrizetbe vett négy külföldit, három férfit és egy nőt, akik "Szabad Tibet" feliratú, angol nyelvű transzparenst bontottak ki egy villanypóznára felmászva. Az egész akció 12 percig tartott. A kínai hírügynökség nem közölte a tüntetők nemzetiségét, csupán az derült ki róluk, hogy turistavízummal érkeztek Kínába.

Az olimpiai lángot világkörüli útja során már néhány európai és amerikai nagyvárosban inzultus érte, mert sokan tiltakoztak amiatt, hogy a kínai hatóságok a tavasz elején levertek egy tibeti megmozdulást.

Csütörtökön a fáklya még egy rövid időre elhagyja Pekinget, mert elviszik a fővárostól mintegy 100 kilométerre nyugatra lévő kínai Nagy Falhoz. Pénteken, a megnyitó napján azonban már végleg visszatér a Pekingbe.