Fazekas zöld utat kapott a MOB-tól az olimpiára

Vágólapra másolva!
Fazekas Róbert kedden teljesítette az A szintet, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pedig csütörtökön úgy döntött, hogy nevezi a diszkoszvetőt a pekingi olimpiára. Az athéni aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott atléta eltiltás, sérülések és adósságának kifizetése után utazhat az ötkarikás játékokra. Cikkünkben összegyűjtöttük, mi történt a szombathelyi atlétával az athéni doppingbotrány és a mostani, számára kedvező döntés között eltelt időszakban.
Vágólapra másolva!

2004. augusztus 23-án úgy tűnt, egy több mint százéves aranymentes sorozat szakad meg Athénban, a szombathelyi Fazekas Róbert ugyanis 70 méter 93 centiméteres, új olimpiai csúccsal diadalmaskodott a diszkoszvetés döntőjében, előtte hasonlóra Bauer Rudolf volt képes, még 1900-ban, a második játékokon.

Mivel korábban a kalapácsvető Annus Adrián is aranyat szerzett az olimpián, így óriási volt az eufória az atléta berkekben, Rábold Gusztáv, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke örömittasan nyilatkozott. "Harmincnégy éve nem produkált ilyet a magyar atlétika, hogy egy olimpián két aranyérmet nyerjen. Ez az, amikor kijön a lépés."

Hogy nem csak a jó formaidőzítés okozta a kettős sikert, az egy nappal később derült ki, ugyanis 24-én jött a hír: a 2002-es Európa-bajnokságon aranyérmet, míg a 2003-as világbajnokságon ezüstérmet szerzett Fazekas Róbert doppinggyanúba keveredett.

Az egyik görög televíziós csatorna megszellőztette, hogy Fazekas megpróbálta manipulálni a doppingvizsgálat eredményét, a dpa hírügynökség pedig azt írta, hogy a sajátja helyett idegen vizeletet próbált meg leadni a szűrésen, amelyet egy műanyag tartályban vitt magával.

Később kiderült, hogy a doppingvizsgálaton az előírt 75 ml helyett csak ennek a mennyiségnek a harmadát tudta produkálni az atléta, ez doppingvétségnek minősült, s ami még ennél is nagyobb hiba, hogy hajnali három óra tájban, elunva a bizonyos szempontból minden kétséget kizáróan idegesítő procedúrát, fogta magát, és otthagyta a vizsgálatra kirendelt orvosi stábot.

Fazekastól így elvették az aranyérmét, és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ekkor Annust is újra ellenőrizni akarta, de a kalapácsvető Fazekassal együtt autóval hazaindult, a hosszas huzavona vége az lett, hogy Annust is megfosztották aranyérmétől. A külföldi atléták körében a szombathelyi páros egy ideje feketelistán volt, sokan suttogtak arról, hogy csalnak és nem megengedett eszközzel érték el eredményeiket, de keringett pletyka egy levélről is, amelynek témája Fazekasék módszerének feltárása volt, címzettjei pedig a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) és a WADA voltak.

A lelkileg megviselt Annus bejelentette visszavonulását, és mindkét atléta a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) fellebbezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) határozata ellen. Szeptember végén a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) két évre eltiltotta Annust és Fazekast, akik fellebbeztek a döntés ellen, és az elnökség mint fellebbviteli testület november 10-én elhalasztotta a döntést. Egy nappal a döntés kihirdetése előtt Fazekas bejelentette visszavonulását, visszavonult sportoló ellen ugyanis nem indítható fegyelmi eljárás.

Dick Pound a WADA elnöke közben újabb támadásba lendült, és kijelentette: a két szombathelyi atléta manipulálta az athéni olimpia doppingvizsgálatát, s mindketten hamis vizeletet produkáltak az ellenőrzés során. "A készülék, amelyet használtak, egy gumicsőből és ennek a végén egy kis ballonból állt, amelyet a végbélbe helyeztek fel. A bőrszínű csövet a nemi szőrzeten keresztül vezették át, s a pénisz alatt helyezték el. Amikor eljött a vizsgálat ideje, a manipulált vizeletet kiengedték a csőből, s úgy tettek, mintha normális mintát produkáltak volna. Ez undorító!"

Forrás: MTI

Fazekast padlóra küldte a doppingbotrány

Itthon Eva Maria Barki, Annusék ügyvédje a MOB-ot támadta, amiért szerinte nem állt ki kellőképpen védenceiért, a MASZ pedig igyekezett legalább egyes részeit elvarrni a kínos történetnek, és közleményben tudatta, hogy "Az elnökség, akárcsak a Magyar Olimpiai Bizottság orvosi bizottsága megállapította, hogy a doppingesetek kapcsán orvosi mulasztás nem történt." Hogy van még csavar az ügyben, az november 24-én derült ki, amikor először mindkét atléta kijelentette, hogy folytatni kívánja pályafutását, majd a MASZ elnöksége egy évre eltiltotta a versenyzéstől Fazekast (mivel nem szándékosan követett el doppingvétséget), Annust viszont felmentette, mert nem nyert bizonyítást, miszerint a kalapácsvető hivatalos formában megkapta volna az értesítést, hogy Athénból elutazva újabb ellenőrzésen kell megjelennie, ezért megilleti az ártatlanság vélelme.