Elképesztő teljesítmény: Zanardi ötödik lett a DTM misanói állomásán

alex zanardi dtm bmw
Vágólapra másolva!
Több szempontból is történelmi volt a DTM, vagyis a német túraautó-bajnokság múlt hétvégi, olaszországi fordulója. Nemcsak a sorozat első villanyfényes éjszakai versenyeit láthattuk, de szabadkártyásként beugrott az egykori Forma-1-es legenda, a CART-sorozat kétszeres bajnoka, majd a súlyos balesete után három paralimpiai bajnoki címet nyert Alexander Zanardi. És ha már ott volt, rögtön szerzett is egy ötödik helyet.

Pedig egyáltalán nem volt könnyű dolga a speciálisan rászabott BMW-vel. Az 500 lóerős versenyautót ugyanis műlábak nélkül vezette úgy, hogy

Vagyis amit a mezőny többi tagja négy végtaggal oldott meg, azt Alex Zanardi két kézzel.

Zanardi a tökéletesen testre szabott BMW-ben, a kormány mögött látható a speciális "gázkerék" Forrás: www.martinhirmer.com/©Martin Hirmer/Hangenfoto

Az alapos tesztnek meg is lett az eredménye, a legendás versenyző az első versenyen még az utolsó, 13. helyen ért célba, vasárnap azonban az ötödik lett.

Zanardi autója kívülről Forrás: Tim Upietz, Gruppe C / Hoch Zwei/Gruppe C / Hoch Zwei/Gruppe C / Hoch Zwei

Az első versenyt Paul di Resta, a másodikat Joel Eriksson nyerte.

Alex Zanardi 2001-ben szenvedett súlyos balesetet az amerikai Indy Car sorozatban, a Lausitzringen. Mindkét lábát amputálni kellett, protézist kapott, és amint lehetett, azonnal visszaült az autóba. A WTCC-ben is rajthoz állt, 2005 és 2009 között többször is futamot nyert a túraautó-világbajnokságon.