A korábbi világranglista-negyedik teniszező legyőzte a mentális betegségét

Robin Soderling, Robin Söderling, tenisz
SWEDEN, Stockholm : Swedish tennis player Robin Soderling smiles during a news conference on May 21, 2012 at the Royal Tennis Hall in Stockholm. Soderling will miss the French Open, Wimbledon and the Olympics this year but he's not ready to give up on his career. The 27-year-old Swede said that he is still struggling with his fitness after being sidelined with mononucleosis last year. AFP PHOTO/BERTIL ERICSON
Vágólapra másolva!
Robin Söderling, korábbi világranglista-negyedik svéd teniszező elárulta, hogy közel kilenc év alatt sikerült legyőznie szorongással és pánikrohamokkal járó betegségét, egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy többet kellene foglalkozni a sportolók mentális egészségével.

A Roland Garros kétszeres döntőse (2009, 2010) 2011-ben - miután Bastadban tornát nyert - mirigyláz miatt nem tudott játszani, négy évvel később pedig hivatalosan is visszavonult. Ugyancsak kilenc évvel ezelőtt kezdődtek mentális problémái, és mostanra sikerült ezeken felülkerekednie.

"Szerencsés vagyok, hogy kijöttem ebből. Amint én, úgy a legtöbb élsportoló is a sportnak szenteli az egész életét. Sportolónak lenni hihetetlenül nagy kihívás a mentális egészség szempontjából. Engem majdnem megölt a tökéletességre törekvésem és az állandó nyomás"

- írta a 35 éves Söderling közösségi oldalán.

Hozzátette: kifizetődő lehet a kemény munka és a teher, amivel meg kell birkózni, de "ha átlépünk egy határt, ha nem figyelünk a testünk jelzéseire, a feltöltődésre, akkor az tönkreteheti a pályafutásunkat, életünket".

Söderling szerint ideje foglalkozni ezzel a kérdéssel.

El kell kezdenünk erről beszélni, hogy a következő generáció jobban felkészüljön ezekre" - hangsúlyozta.