Vágólapra másolva!
Az angol Aston Villa tizenegyesek után harcolta ki a továbbjutást a labdarúgó Konferencia-liga negyeddöntőjében a francia Lille otthonában. A találkozó hőse a vendégek kapusa, Emiliano Martínez volt, aki két büntetőt is kivédett úgy, hogy a játékvezető kétszer is sárga lapot mutatott fel neki a találkozón.

A világbajnok argentin kapus, Emiliano Martínez két büntetőt is megfogott, miközben az Aston Villa rúgói csak egyszer hibáztak, így ők készülhetnek a szintén büntetőpárbajban továbbjutott Olimpiakosz elleni Konferencia-liga-elődöntőre. A franciáknak a vb-döntő után ismét szomorúságot okozó Martínezt már a meccs előtt rendkívül ellenséges hangulat fogadta, a biztonságiaknak kellett megvédeniük őt, ám a meccsen mutatott reakciói alapján kimondottan élvezte a lille-i atmoszférát, többször is mosolyogva kimutatott a közönségnek, már sárga lap tudatában is.

Emiliano Martínez
Emiliano Martínez két sárga lapot is kapott, mégis hőssé válhatott
Fotó: Sameer Al-DOUMY / AFP

Két sárga lap nem piros? - a pályán maradhatott Martínez

Emiliano Martíneznek azért is különleges szerepe volt, mert a 39. percben, majd az első kivédett tizenegyes után is kiosztott neki egy sárga lapot Ivan Kruzliak játékvezető, az ettől megrémült argentin kapus mégis a pályán maradhatott. Méghozzá jogosan, egy kevésbé ismert szabály alapján ugyanis a büntetőpárbaj során törlődnek a korábban gyűjtött sárga lapok, így az akkor kapott figyelmeztetés nem adódik hozzá a rendes játékidőben kapotthoz, így valóban nem kellett volna piros lapot felmutatnia a szlovák bírónak.

Az egyik legemlékezetesebb ilyen eset – amikor két sárga lap után nem történt kiállítás – a 2006-os világbajnokságon, a Horvátország-Ausztrália csoportmeccsen történt, amikor Graham Poll csak a harmadik sárga lap felmutatása után állította ki Josip Simunicot. Ám akkor Poll hibázott, ami végül a karrierje végét is eredményezte.

Martínez Nabil Bentaleb után az ötödik lille-i rúgó, Benjamin André büntetőjét is kivédte, majd örömében megrázta a hazai közönség felé a csípőjét, mielőtt a társai a nyakába borultak volna ünnepelni. Az Aston Villa ugyanis története során mindössze másodszor jutott be egy nemzetközi kupasorozat elődöntőjébe, legutóbb 1982-ben sikerült ez a bravúr, és akkor megnyerte a BEK-et.

Konferencia-liga, negyeddöntő, visszavágók

PAOK (görög)-Club Brugge (belga) 0-2 (0-2)
Továbbjutott: a Club Brugge, 3-0-ás összesítéssel.

Fenerbahce (török)-Olimpiakosz (görög) 1-0 (1-0, 1-0, 1-0) - 11-esekkel 2-3
Tj: az Olimpiakosz 3-3-as összesítéssel, 11-esekkel.

Fiorentina (olasz)-Viktoria Plzen (cseh) 2-0 (0-0, 0-0, 1-0) - hosszabbítás után
Továbbjutott: a Fiorentina, 2-0-s összesítéssel

Lille (francia)-Aston Villa (angol) 2-1 (1-0, 2-1, 2-1) - 11-esekkel: 3-4
Továbbjutott: az Aston Villa, 3-3-as összesítéssel, 11-esekkel

A Kl-elődöntő párosítása és programja:
1. mérkőzések:
május 2., csütörtök:
Aston Villa-Olimpiakosz 21.00
Fiorentina-Club Brugge 21.00
visszavágók:
május 8., szerda:
Club Brugge-Fiorentina 18.45
május 9., csütörtök:
Olimpiakosz-Aston Villa 21.00