Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján a Real Madrid szinte végig védekezett a Manchester City ellen, mégis kiharcolta a továbbjutást idegenben. A két gigász párharcának első meccse 3-3-as döntetlent hozott, az angliai találkozó pedig 1-1 után egy emlékezetes tizenegyespárbajban dőlt el a spanyolok javára. Az ezer sebből vérző Bayern München Londonban 2-2-re végzett az Arsenal ellen, ám hazai pályán jobb volt, és Joshua Kimmich góljával 1-0-ra győzött, így 3-2-es összesítéssel továbbjutott. Thomas Tuchel és Lőw Zsolt a szezon végén távoznak a német sztárcsapattól, amellyel a BL-ben még versenyben vannak, az elődöntőben a Real Madriddal találkoznak majd. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei!

Haaland megint csődöt mondott, a City sztárjai rosszul rúgták a 11-eseket

A BL-szezon legőrültebb meccsét hozta a Real Madrid-Manchester City párharc első felvonása, Spanyolországban 3-3-as döntetlent játszott egymással az előző két kiírás győztese. Izgalmas visszavágóra lehetett számítani Angliában, és a várakozásoknak megfelelően Pep Guardiola csapata irányította a játékot, amely nyomasztó fölényben futballozott, szinte végig a kapujához szögezte ellenfelét. Hiába nyomott azonban a City, mégis a Real szerzett vezetést a semmiből Rodrygo góljával, majd nagyon hosszú ideig tartotta előnyét szervezett védékezésének és Andrij Lunyin kapus bravúrjainak köszönhetően.

Manchester City, Real Madrid, Bajnokok Ligája
Rodrygo szerzett vezetést a Realnak
Fotó: AFP (Photo by Paul ELLIS / AFP)

Kevin De Bruyne aztán a második félidő hajrájában közelről a léc alá bombázta az egyenlítő gólt, de a meccset végigtámadó City végül hosszabbításra kényszerült. A kétszer 15 perces ráadásban nem történt érdemi változás, bár a legnagyobb helyzet meglepetésre a Real német válogatott középhátvédje, az élete formájában focizó Antonio Rüdiger előtt adódott, aki hatalmas ziccert hagyott ki. Nem esett gól a hosszabbításban, így jöhettek a 11-esek, a büntetőpárbaj pedig drámai forgatókönyv szerint alakult. A Real aranylabdás sztárja, Luka Modric már az első körben hibázott, ám gyorsan előnybe kerültek a madridiak, mert Bernardo Silva és Mateo Kovacic lövését is megfogta Lunyin. 

A City portugál középpályása egészen nagyképű megoldást válaszott, Panenka-módra emelt alá a labdának, de a Real ukrán kapusa nem dőlt be a trükknek és simán megfogta a gyenge kísérletet.

A folytatásban Carlo Ancelotti játékosai már nem hibáztak, a címvédő kiesett, a Real pedig bejutott a legjobb négy közé.

Manchester City, Real Madrid, Bajnokok Ligája
Bernardo Silva nagyképű 11-esét könnyedén kivédte Andrij Lunyin
Fotó: (Photo by Paul ELLIS / AFP)

A City hiába rúgott 18 szögletet és próbálkozott 34 kapuralövéssel, megint olyan történt, ami csak a Real Madriddal fordulhat elő. A Bajnokok Ligája rekordgyőztese szinte végigvédekezte a meccset, mégis képes volt arra, hogy kiharcolja az elődöntőbe jutást. A spanyolokra jellemző "győztes-DNS" mellett az angolok kudarcához az is kellett, hogy a világ legjobb csatárának tartott Erling Haaland ezúttal sem tudott gólt lőni. 

A norvég sztár a karrierje során már négy alkalommal lépett pályára a Real ellen, de még egyszer sem tudott a madridiak kapujába találni.

Ezúttal ugyan egy kapufáig eljutott, de a leggyengébb láncszem volt a City támadójátékában, akárcsak egy héttel korábban.

Ancelotti biztos volt a továbbjutásban, amikor jöttek a 11-esek

Amennyire Haalandnak nem megy a Real ellen, Rodrygónak annyira megy a City ellen, a brazil válogatott támadó már négy gólt lőtt a BL-ben Guardiola csapatának. A 23 éves csatár a párharc első meccsén és a visszavágón is betalált, elévülhetetlen érdemei voltak a továbbjutásban. Rodrygo egyébként is remekel a legrangosabb európai kupasorozatban, eddig 49 meccsen lépett pályára - csupán 30 alkalommal kezdőként -, ezeken 20 gólt szerzett és 10 gólpasszt adott.

A Real továbbjutásában hatalmas szerepe volt Lunyin kapus remek teljesítményének, az ukrán focista a szezon elején súlyosan megsérült Thibaut Courtois-t ezúttal is nagyszerűen pótolta. 

Az egyik legnehezebb dolog a futballban az egy Bajnokok Ligája-mérkőzés a Manchester City ellen. Tudod, hogy végig szenvedni fogsz.

A tizenegyeseket az edzőnk kérésére gyakoroltuk a tréningeken, és Modric sokat segített nekem a tanácsaival" - mondta Lunyin, aki az egész meccsen fantasztikusan védett és a büntetőpárbajban két lövést is megfogott.

"Nagyon jól védekeztünk ma este, ez a meccs a túlélésről szólt. 

A Real Madrid egy olyan klub, amely mindig harcol, még akkor is, ha úgy tűnik, nincs kiút - de mindig megtalálja a megoldást. Amikor eljött a tizenegyesrúgások ideje, biztosak voltunk benne, hogy továbbjutunk" -

 nyilatkozta Ancelotti a diadalt követően.

Manchester City, Real Madrid, Bajnokok Ligája
Pep Guardiola és Carlo Ancelotti csatáját az olasz edző nyerte
Fotó: AFP (Photo by Darren Staples / AFP)

"Sokat szenvedtünk ma este, mert a City hatalmas nyomás alá helyezett bennünket. De mi vagyunk a Real Madrid. Mindig harcolunk a legvégsőkig, de nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy ennyit szenvedjünk egy meccsen. Persze most már csak egy dolog számít, hogy ott vagyunk az elődöntőben. Most egy másik arcunkat is megmutattuk, hogy képesek vagyunk mélyen védekenzi és így nyerni" - mondta a Real csapatkapitánya, a remekül futballozó és a saját büntetőjét magabiztosan belövő Nacho.

Pep Guardiola: "Kiestünk, ez van"

A Manchester City az előző idényben triplázott, idén viszont nem nyeri meg újra a Bajnokok Ligáját, de a Premier League-ben és az FA-kupában még megvédheti a címét. Guardiola csalódott volt a kiesést követően, az ellenfélnek viszont sportszerűen gratulált. 

Szívesebben nyertem volna, de gratulálok a Madridnak. Mindent megtettünk, a játék minden elemében kivételesen teljesítettünk. Sajnos nem tudtunk nyerni: ez van" -

értékelt szűkszavúan a katalán edző.

Ancelotti az egyetlen szakember, aki egy Guardola által irányított csapatot háromszor is kiejtett a BL egyenes kieséses szakaszában. Az olasz tréner mindhárom alkalommal a Real edzőjeként érte el ezt a bravúrt, míg riválisa egyszer a Bayern, kétszer pedig a City élén vallott kudarcot Ancelotti ellen.

"Uraltuk az egész meccset, rengeteg erőfeszítést tettünk. Rengeteg helyzetünk volt, de csak egyet tudtunk gólra váltani. Mindig törekszünk arra, hogy elkerüljük a büntetőpárbajt, különösen akkor, mikor ennyire irányítjuk a játékot" - mondta csalódottan a City védője, Ruben Dias.

A Real Madrid sorozaban negyedszer jutott be a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, legutóbb 2022-ben nyerte meg a sorozatot, akkor szintén búcsúztatta a Manchester Cityt. A BL rekordbajnoka az utóbbi 10 évben 5 alkalommal hódította el a trófeát és egy lépéssel közelebb került a hatodik sikerhez, ami összességében a 15. BEK/BL-serleget jelentené a klub történetében.

Megint elbukott az Arsenal a Bayern München ellen

A szerdai játéknap másik csúcsrangadóját a Bayern München játszotta hazai pályán az Arsenal ellen. Az ezer sebből vérző bajorok, akik 11 év után először nem nyerték meg a Bundesligát, a párharc első meccsén 2-2-es döntetent értek el a Premier League-győzelemre hajtó, bár a bajnoki versenyfutásban hátrányba kerülő angolok otthonában. A visszavágó első félideje alig hozott helyzetet, majd a második játékrész elején előbb Leon Goretzka a kapufát találta el, a 63. percben pedig Joshua Kimmich egy ragyogó fejesgóllal vezetést szerzett.

Bayern München, Arsenal, Bajnokok Ligája
Joshua Kimmich gólja döntötte el a továbbjutást
Fotó: AFP (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)

Az Arsenal becsülettel próbálkozott a folytatásban, ám nem tudott komoly helyzeteket kialakítani a meccsen és képtelen volt megszerezni az egyenlítő gólt. A londoniak szezonja a hajrában omolhat össze, a PL-győzelemért folyó harcban lépéshátrányban vannak, a BL-ből is kiestek, így nagy esély van rá, hogy trófea nélkül zárják ezt az idényt is.

"Mindent megtettünk a továbbjutásért egy rendkívül tapasztalt csapat ellen. Az egész párharc során apró különbségek voltak. Voltak olyan pillanatok, amikor jobban teljesítettünk, de adtunk nekik két gólt, ez pedig hatalmas előny volt számukra. 

Az is egy probléma, hogy nincs egy olyan csatárunk, aki 30-40 gólt lőne egy szezonban, de ezzel kell együtt élnünk" -

szúrt oda némileg saját csapatának is az Arsenal edzője, Mikel Arteta. 

Bayern München, Arsenal, Bajnokok Ligája
Mikel Arteta csapata elbukott a Bayern ellen a BL-ben
Fotó: AFP (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)

Az Arsenal közel 250 millió eurót költött új futballistákra az előző nyáron, ám mégis hiányzik még valami a londoni csapatból ahhoz, hogy készen álljon a komolyabb trófeák elhódítására. Az angol sztárcsapat a Bajnokok Ligáját még soha nem tudta megnyerni, a Premier League-ben pedig legutóbb éppen 20 éve, 2004-ben végzett az élen. 

A Bayern ellen kifejezetten rossz a mérlege az együttesnek, a bajor rekordbajnokkal szemben már 5-ször esett ki a BL egyenes kieséses szakaszában.

Még megmentheti a szezonját a Bayern

A Bayern hazai fronton ezúttal trófea nélkül marad, a Bundesligát és a Német Kupát sem nyeri meg idén, de a Bajnokok Ligájában még versenyben van Thomas Tuchel és Lőw Zsolt együttese. Az már korábban eldőlt, hogy a Chelsea-vel 2021-ben BL-győztes edzőpáros biztosan távozik a szezon végén, azonban még megvan az esélyük arra, hogy búcsújukat emlékezetessé tegyék egy BL-győzelemmel.

"Az első félidő egy sakkjátszmára hasonlított, senki sem akart először hibázni, mindenki a biztonságra törekedett. 

A félidőben aztán felbátorítottuk a csapatot, hogy egy kicsit több karaktert és merészséget mutasson. A második játékrészben sokkal folyamatosabb lett a játékunk és fantasztikusan teljesítettünk" -

mondta a Bayern vezetőedzője a továbbjutás után.

Bayern München, Arsenal, Bajnokok Ligája
Thomas Tuchel és Lőw Zsolt még BL-győzelemre vezethetik a Bayernt
Fotó: AFP (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)

Az angol válogatott legnagyobb sztárja, Harry Kane a nyáron azért igazolt a Tottenham Hotspur csapatától a Bayern Münchenhez, hogy trófeákat nyerjen, de a Bayer Leverkusen remeklésének köszönhetően ezt idén nem Németországban fogja elérni. Bajnokok Ligája-döntőt korábban már játszott Kane, de azt elbukta a Liverpool ellen, 2024-ben viszont a Bayern színeiben sikerülhet számára az áttörés, igaz, az elődöntőben a Real Madrid vár majd a csapatára.

"Hihetetlen győzelem volt ez. 

Nagyon kemény számunkra az idei szezon, rengeteget szenvedtünk már. A mai nap is ilyen volt, tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, de abban is hittünk, hogy hazai közönség előtt kiharcoljuk a továbbjutást" -

nyilatkozta Kane, aki az Arsenal ellen ezúttal nem lőtt gólt, de már 39 találatnál jár a 2023/2024-es évadban.

Bayern Munich - FC Arsenal
Harry Kane-nek talán még nem kell lemondania arról, hogy megnyerje pályafutása első trófeáját
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP (Photo by Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

"Csodálatos érzés ilyen fontos gólt szerezni a szurkolóink ​​előtt egy olyan estén, mint a mai. Ezek azok a pillanatok, amelyekért megéri futballistának lenni, mi pedig keményen megdolgoztunk a sikerért" - mondta a meccs emberének választott Kimmich, akinek a nagyszerű fejese eldöntötte a továbbjutást.

Jöjjenek a szerdai játéknap további érdekességei:

  • A Real Madrid elleni párharc során Erling Haaland többször adta el a labdát (14), mint ahány sikeres passzt adott (11).
  • A BL-negyeddöntők során az idei sorozatban esett a legtöbb gól. A nyolc találkozón összesen 32 találat született.
  • Legutóbb 2020-ban fordult elő, hogy nem jutott angol csapat a legjobb négy közé a Bajnokok Ligájában.
  • A Real Madrid hatodszor ejtette ki a BL regnáló címvédőjét az elitsorozat egyenes kieséses szakaszában.
  • Kevin De Bruyne a BL-ben már 4 gólt szerzett és 4 gólpasszt adott a Real ellen. Hasonlóra korábban csak a Bayern legendás brazil csatára, Giovane Élber volt képes.
  • 17. alkalommal jutott BL-elődöntőbe a Real Madrid, amellyel toronymagasan vezet. A spanyol gigászt a Bayern München követi, a német csapat 13-adszor került be a legjobb négy közé.
  • Manuel Neuernek az Arsenal elleni találkozó az 58. BL-meccse volt, amikor nem kapott gólt, ezzel megelőzte Iker Casillast.
  • Thomas Tuchel lett az első német edző, aki három különböző csapattal (PSG, Chelsea, Bayern München) is BL-elődöntőig jutott. 

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágók:
Manchester City (angol)-Real Madrid (spanyol) 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) - 11-esekkel: 3-4
gól: De Bruyne (76.), illetve Rodrygo (12.)
Továbbjutott: a Real Madrid 4-4-es összesítés után 11-esekkel.

Bayern München (német)-Arsenal (angol) 1-0 (0-0)
gól: Kimmich (63.)
Továbbjutott: a Bayern München 3-2-es összesítéssel.

A Real Madrid a Bayern Münchennel csap össze a legrangosabb európai kupasorozat elődöntőjében. A másik ágon a Paris Saint-Germain és a Borussia Dortmund küzd meg fináléért.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek