Döbbenet: megszűnhet a legendás német bajnokcsapat

Drámai helyzetben a Schalke 04 csapata
15 December 2023, North Rhine-Westphalia, Gelsenkirchen: Soccer: Bundesliga 2, FC Schalke 04 - SpVgg Greuther Fürth, Matchday 17, Veltins Arena. Schalke's Tobias Mohr reacts after the match. Photo: Marius Becker/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL German Football League and the DFB German Football Association, it is prohibited to utilize or have utilized photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequential images and/or video-like photo series. (Photo by MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Drámai helyzetben van a német másodosztályban szereplő Schalke 04 labdarúgócsapata, a nagy múltú klubot a megszűnés veszélye fenyegeti.

Megszűnhet a német futball legendás csapata

A hétszeres német bajnok Schalke 04 29 évet töltött az élvonalban, a klub azonban a másodosztályban is pocsékul szerepel, 20 forduló után mindössze három pontra van a kiesőhelyen álló Braunschweig együttesétől. A gelsenkircheni egyesület az elmúlt három idényben kétszer is kiesett az első osztályból,

hamarosan akár a harmadosztályba zuhanhat, az anyagi gondokkal küzdő csapatot pedig a megszűnés veszélye fenyegeti.

Drámai helyzetben a Schalke 04 csapata Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

Ha a klub kiesne a harmadik ligába, az valóságos tragédiával érne fel a Schalke számára, egy ilyen negatív forgatókönyv megvalósulása súlyos pénzügyi következményekkel járna a klubnak. Az egykori Bundesliga-sztárcsapat a Braunschweig elleni kiesési rangadóját ugyan 1-0-ra megnyerte, ám a tabellán elfoglalt 14. hely nem lehet túl megnyugtató a szurkolóknak.

A Schalke, amennyiben kiesne a másodosztályból, a klub tetemes, mintegy 165 millió eurós tartozása miatt nem kapna indulási licencet a harmadosztályra.

Ebben az esetben a német futballpiramis legaljára száműznék a csapatot, amelyet így a nulláról, amatőr szintről kellene megpróbálni újból felépíteni.

A Schalke ugyan megnyerte a kiesési rangadót, de továbbra is nehéz helyzetben van Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Thissen

A Schalke a német futball történelmének legendás csapatai közé tartozik, Németországban az ötödik legnagyobb stadionnal rendelkezik és figyelemre méltó sikereket ért el a múltban.

A gelsenkircheni együttes 1934 és 1942 között hat bajnoki címet szerzett, majd 1958-ban ismét megnyerte a német bajnokságot. A klub 1997-ben érte el eddigi legnagyobb nemzetközi sikerét, miután megnyerte az Európa-liga elődjét, az UEFA-kupát, amelynek döntőjében büntetőpárbajban győzte le az olasz Intert. A Schalke csapatában a 2000-es és a 2010-es években olyan játékosok futballoztak, mint Manuel Neuer, Leroy Sané, Mesut Özil, Ivan Raktitic vagy Julian Draxler, de a nagy múltú klub jelenleg közelebb áll az összeomláshoz, mint ahhoz, hogy újra az élvonalban szerepeljen.