Vágólapra másolva!
A nemzetközi sajtó leginkább az európai kluboktól várt támogatás hiányát emelte ki, amikor az Európai Unió bíróságának csütörtöki ítéletéről írt, mely szerint a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen döntött korábban amellett, hogy megakadályozza az úgynevezett Európai Szuperliga (ESL) létrehozását.

"A futball nem eladó.

- írja a Daily Mirror.

"Az UEFA közleménye után napvilágot látott támogató nyilatkozatok özöne azt sugallja, hogy egyelőre nincs egyetértés a status quo megváltoztatására. A Real Madrid és a Barcelona az a két klub, amely erősen támogatja a Szuperligát" - olvasható a The Guardian hasábjain.

Joan Laporta és Florentino Pérez alig várják, hogy elinduljon a Szuperliga Forrás: twitter.com/theMadridZone/

A spanyol Marca azt írja, hogy a bíróság a Szuperligának adott igazat, de a futballvilág nem támogatja ezt a modellt, míg az AS azt emelte ki, hogy "a Szuperliga rendben van. A küzdelem folytatódik."

A spanyol sportnapilap hangsúlyozza, hogy a Barcelona és a Real Madrid történelmet ír. Joan Laporta és Florentino Pérez ünnepli a döntést, amely lehetővé teszi a Szuperliga számára, hogy óriási lépést tegyen a labdarúgás forradalmasításában.

"Szuperliga, a világ futballja nemet mond rá"

- írja az olasz La Gazzetta dello Sport:

"Szuperliga, a szuper zűrzavar.

- olvasható a francia L'Équipe hasábjain.

A német rekordbajnok Bayern München nem csatlakozik a Szuperligához Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Ralf Ibing

Az osztrák Kurier azt írja, hogy a labdarúgás fordulópont előtt áll. Az Európai Bíróság olyan ítéletet hozott, amely felforgathatja a futball és a sport világát.

A svájci Blick pedig azt emelte ki, hogy ezt a döntést elsőre nehéz lehet megérteni a megszokott rendszerhez ragaszkodó embereknek. Ugyanakkor számukra biztató lehet, hogy a Szuperliga valószínűleg sosem lesz valóság. Ez ugyanis egy pofon a FIFA-nak és az UEFA-nak is. Az általuk természetesnek vett autokráciájuk törvényt sért.