Vágólapra másolva!
A Bulgáriában, drámai körülmények között elért 2-2-es döntetlennel a magyar válogatott egyenes ágon kijutott a jövő évi, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi együttese vasárnap délután felszabadultabban futballozhat Montenegró ellen a Puskás Arénában, de a meccsnek így is hatalmas tétje van az Eb-sorsolás szempontjából. Szombaton Telkiben került sor a fontos mérkőzést megelőző sajtótájékoztatóra, amelyen Marco Rossi szövetségi kapitány, a játékosok közül pedig Balogh Botond nyilatkozott a média képviselőinek.

A magyar válogatott még nem az ünnepléssel foglalkozik

A magyar válogatott csütörtök este Szófiában felejthetetlen mérkőzésen, egy 97. percben szerzett drámai öngóllal jutott ki egyenes ágon a 2024-es németországi foci-Eb-re, így a nemzeti csapat sorozatban harmadszor lesz ott a kontinenstornán. A Montenegró elleni vasárnapi mérkőzésen a szurkolóknak már nem kell az Eb-kijutás miatt izgulniuk a Puskás Arénában, azonban a találkozónak így is hatalmas a tétje.

Amennyiben ugyanis a magyar csapat megszerzi a G csoport első helyét, akkor a decemberi Eb-sorsoláson biztosan a második kalapba kerül,

ám ellenkező esetben ez nem garantálható. Az Európa-bajnoki selejtezősorozat utolsó meccse előtt elsőként az olasz másodosztályban szereplő Parma hátvédje, Balogh Botond válaszolt az újságírók kérdéseire.

Balogh Botond készen áll arra, hogy pályára lépjen a válogatottban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Folyamatosan azon vagyok, hogy a kinti csapatomban minél többet játsszak, és készen álljak, amikor szükség van rám. Rengeteget fejlődtem azzal, hogy itt vagyok, apró dolgokat tudtam ellesni mindenkitől. Ha jön lehetőség, készen állok" - mondta a 21 éves védő, akinek korábban az olaszok legendás kapusa, a világbajnok Gianluigi Buffon is csapattársa volt a Parmában.

"A montenegróiaknak még komoly esélyük van a továbbjutásra, bele fognak állni a meccsbe. Remek játékosaik vannak, 100 százélékot fognak beleadni, de mi is így teszünk. Nem az én döntésem, hogy játszhatok-e, de készen állok.

Nagyszerű, tapasztalt csapattársaim vannak a posztomon, sokan Eb-t megjárt játékosok, igyekszem minél többet tanulni tőlük is" - tette hozzá az egyszeres válogatott védő.

Balogh Botond eddig egyszer szerepelt a válogatottban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Marco Rossi hatalmas meglepetést ígért és a legnagyobb céljáról is beszélt

Balogh Botond megszólalása után Marco Rossi következett, és a szövetségi kapitány már az újságírói kérdések előtt meglepő dolgot tett. Az olasz szakember elmondta, hogy a Bulgária elleni meccs utáni nyilatkozatában félreértették néhány angolul elmondott gondolatát, és elsőként ezeket tisztázta a jelenlévőkkel.

"Két pontosítással kezdem. A Bulgária ellen megvívott meccsünk után nem az anyanyelvemen fejezhettem ki magam, ezért angolul mondtam félreértett dolgokat.

Távol áll tőlem, hogy bárkinek megítéljem a viselkedését, demokráciában élünk. Látom azt, ki hogyan viselkedik. Én is érzékeltem, hogy néhány ember azt kívánja, bár leégnénk, veszítenénk. Egy dolog, ha valaki nem szurkol, ezzel nincs is baj, de más dolog, ha valaki kimondottan a válogatott ellen szurkol.

Montengróban egy másik angolul kifejezett mondatom volt, ami félreérthető volt. A montenegrói csapatra azt mondtam, hogy agresszív, de ezt pozitív értelemben értettem, hiszen egy jó csapat, amely nem engedi kibontakozni ellenfelét. Ezt azonban úgy értelmezték, mintha én nem tisztelném a montenegrói válogatottat.

mondta a magyar válogatott szövetségi kapitánya, majd csak ezután válaszolt a feltett kérdésekre.

Marco Rossi tisztázta a félreértéseket Fotó: Csudai Sándor - Origo

A vasárnapi mérkőzéssel kapcsolatban a szövetségi kapitány elárulta, hogy a bolgárok elleni eredmény felszabadulttá teszi az együttest, ugyanakkor számára nincs barátságos meccs, főként, ha a Puskás Arénában, telt ház előtt lépnek pályára.

"Az utolsó két meccsen döcögősebben mentek a dolgok, de a nagy történet a végére kiegyenesedett és ott vagyunk az Eb-n. Mindig kötődünk a fontos meccsekhez, ezek meghatározhatják a jövőnket. Ha elveszítettük volna a bolgár meccset és elveszítenénk a montenegró ellenit is, akkor ez a két negatív eredmény teljesen átírta volna az elért sikereinket. Mi folyamatosan fejlődni akarunk, és néha ez látszik a pályán, máskor nem.

tette hozzá az olasz szakember, majd elmondta, miként készülnek a vasárnapi meccsre.

"Tudom, hogy ünnepre számíthatok, ez indokolt is, mert összejött egy nagy cél. Az ember életében nem történik ilyen minden nap.

Egy hatalmas meglepetéssel, egy utolsó nagy látványossággal szeretnénk megörvendeztetni a szurkolóinkat. Érzelmes lesz, biztosan meg fogok hatódni. Különösen fontos, hogy odategyük magunkat, hogy megtartsuk ezt a támogatást, ezt a hangulatot, ami most a csapat körül kering. Ezt a pozitív légkört a lehető legtovább fenn kell tartani.

Ne rontsuk el ezt a hozzáállást, ez a legfontosabb. A Puskás Arénában semmiképpen nem hibázhatunk" - mondta Marco Rossi, aki a válogatottal kapcsolatos legnagyobb célról is beszélt.

Marco Rossi és a válogatott nagy meglepetéssel készül a szurkolóknak a Puskás Arénában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ettől még messzebb vagyunk most, de ez a legfőbb cél. Viszont zsinórban ez a harmadik Eb-kijutás Csányi Sándor MLSZ-elnök úr vezetése alatt. Köszönöm neki is, hogy bízott bennem, néha oka is lehetett volna arra, hogy a bizalma meginogjon. Látom a meccsekre kilátogató gyerekeken is, mennyire lelkesednek a magyar fociért. Reméljük, közülük is kerülnek majd ki tehetségek, akik továbbvihetik a magyar futball jövőjét, hogy minél több világeseményre jussunk ki" - árulta el Rossi, aki azt is elmondta, hogy a bolgárok elleni meccshez képest lesz néhány változás a kezdőcsapatban, hiszen a montenegrói együttes más játékerőt képvisel és más felfogásban játszik.

A már biztosan Eb-résztvevő magyar válogatott a kvalifikációs sorozat utolsó meccsén, vasárnap 15 órától fogadja Montenegrót telt ház előtt a Puskás Arénában.

A montenegrói csapat csak abban az esetben juthat ki az Európa-bajnokságra, ha legyőzi a magyarokat, Szerbia pedig hazai pályán kikap a bolgároktól. Ennek kicsi a valószínűsége, éppen ezért a csoportból a legnagyobb esélye a továbbjutásra a magyarok mellett a második helyen álló szerbeknek van.

A G csoport állása: 1. MAGYARORSZÁG 15 pont (7 mérkőzés), 2. Szerbia 13 (7), 3. Montenegró 11 (7), 4. Litvánia 6 (8), 5. Bulgária 3 (7)