Őrült dráma az olasz-ukrán meccsen: Rebrov taktikája megbénította az olaszokat

Ukrajna, Olaszország, Eb-selejtező
20 November 2023, North Rhine-Westphalia, Leverkusen: Soccer: European Championship qualifier, Ukraine - Italy, group stage, Group C, match day 10, in the BayArena. Ukraine's Oleksandr Svatok (l) and Italy's Gianluca Scamacca fight for the ball. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozatának utolsó fordulójában az Eb-címvédő olasz válogatott gól nélküli döntetlent játszott Ukrajna ellen, ezzel egyenes ágon kijutott a németországi kontinenestornára.

Óriási volt a tét az ukrán-olasz meccsen

A 2021-re halasztott Eb-t az olaszok nyerték meg, majd ezt követően óriási meglepetésre nem jutottak ki a tavalyi, katari világbajnokságra. Nagy volt a tétje az ukránok elleni meccsnek, mert vereség esetén Luciano Spalletti csapata pótselejtezőre kényszerült volna, de egy döntetlen már elég volt az olasz válogatottnak az egyenes ágon történő kijutásra.

Az egyenes ági Eb-kijutás volt a tétje az ukrán-olasz meccsnek Forrás: AFP/Leon Kuegeler

A Leverkusenben rendezett meccs első félidejében rengeteg helyzetet dolgoztak ki az olaszok, de a befejezések pontatlanok voltak, és az ukránok kapusa, Anatolij Trubin is remekül védett. A korábbi Fradi-edző, Szergej Rebrov csapata kevesebbet birtokolta a labdát, viszont zártan védekezett és veszélyes kontratámadásai is voltak.

Megmenekült az olasz válogatott és kijutott az Eb-re

Federico Chiesa vezérletével támadásban maradtak az olaszok, de Trubin kapuját továbbra sem tudták bevenni, az ukránok pedig elsősorban Mihajlo Mudrik gyorsaságára alapoztak a kontráknál. A 65. percben Gianluigi Donnarumma óriásit hibázott, majd nagy védéssel javított Mudrik közeli lövésénél.

A hajrában Rebrov több támadót is behozott, hogy az ukránok kiharcolják a győzelmet és az egyenes ágon kijutást, mert ez az eredmény az olaszoknak volt kedvezőbb.

A folytatásban hatalmas elánnal küzdött Ukrajna, de továbbra sem esett gól, így a C csoportból Anglia mögött Olaszorország jutott ki egyenes ágon a 2024-es, németországi labdarúgó-Eb-re.

Az ukrán válogatott ott van a legjobb csoportharmadikok között, ezért pótselejtezőn még kijuthat a jövő évi kontinenstornára.

Az olasz válogatott, ha nehezen is, de kijutott az Eb-re Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

A hétfői játéknapon további két együttes, a cseh és a szlovén biztosította részvételét a kontinensviadalon. Mindkettő szintén ki-ki találkozót játszott: előbbi háromgólos győzelmet aratott a vendég Moldova felett, míg utóbbi Kazahsztánt verte 2-1-re hazai pályán.

Eb-selejtezők, 10. (utolsó) forduló:
C csoport:
Ukrajna-Olaszország 0-0
Észak-Macedónia - Anglia 1-1 (1-0)
A csoport végeredménye: 1. (és kijutott) Anglia 20 pont, 2. (és kijutott) Olaszország 14, 3. Ukrajna 14, 4. Észak-Macedónia 8, 5. Málta 0

E csoport:
Csehország-Moldova 3-0 (1-0)
Albánia - Feröer-szigetek 0-0
A csoport végeredménye: 1. (és kijutott) Albánia 15 pont, 2. (és kijutott) Csehország 15, 3. Lengyelország 11, 4. Moldova 10, 5. Feröer-szigetek 2

H csoport:
Észak-Írország - Dánia 2-0 (0-0)
San Marino-Finnország 1-2 (0-0)
Szlovénia-Kazahsztán 2-1 (1-0)
A csoport végeredménye: 1. (és kijutott) Dánia 22 pont, 2. (és kijutott) Szlovénia 22, 3. Finnország 18 (18-10), 4. Kazahsztán 18 (16-12), 5. Észak-Írország 9, 6. San Marino 0
Azonos pontszám esetén előbb az egymás elleni eredmények döntenek, majd a gólkülönbség.