Vágólapra másolva!
Csütörtökön este a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban rendezik meg a Bulgária-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt, ám némi meglepetésre előző este a bolgár válogatott nem ezen a helyszínen, hanem a Bolgár Labdarúgó-szövetség Bojana edzőközpontjában tartotta meg a hivatalos sajtótájékoztatóját. Az eseményen Ilian Iliev szövetségi kapitány és Kiril Deszpodov képviselte a csapatot.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Szófiából.

Hatalmas volt az érdeklődés

Nagyon sok újságíró volt kíváncsi a november 1-jén kinevezett szakember szavaira. Elsősorban nem csupán azért, mert a játékosként 34-szeres bolgár válogatott Iliev az első meccsére készül a válogatott élén, hanem egyértelműen azért is, mert mindenki szeretett volna többet megtudni a bolgár szövetségnél (BFU) történtekről.

Az elmúlt másfél hétben ugyanis azért is volt teljes káosz a találkozó helyszínét illetően, mert a bolgár drukkerek tiltakozni készültek a meccsen, részben a válogatott évek óta kínosan gyenge teljesítménye, és még inkább a BFU vezetése ellen.

Végül a találkozó maradt Szófiában, de zárt kapuk mögött kerül rá sor csütörtökön este.

A bolgár labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatója Forrás: Wiszt Péter

„Nagyon nehéz volt számunkra is az elmúlt időszak bizonytalansága, a mieinket is ugyanúgy érintette, hiszen mi sem tudtuk, hogy mi lesz a végkimenetel, így nem volt egyszerű koncentrálni.

– mondta magyar újságírók kérdéseire Ilian Iliev, majd rátért arra is, hogy min szeretne módosítani újonnan érkező szövetségi kapitányként. – Elsősorban a magabiztosságot szeretném visszahozni a válogatott játékába, még ha holnap nyilvánvalóan nem mi vagyunk a mérkőzés esélyesei. A játékosaim képessége megvan, nem ennek a hiánya volt az oka, hogy az elmúlt időszak sikertelenebb volt."

Az 55 éves szövetségi kapitány hozzátette, Szoboszlai Dominikra is nyilvánvalóan oda kell figyelniük, de a magyar válogatottnak rengeteg jó játékosa van, egységes a csapat, így nem csak a Liverpool középpályását kell megállítaniuk a pályán.

A csapatkapitány, Kiril Deszpodov szintén elmondta a sajtótájékoztatón, hogy számukra is nehéz koncentrálni ilyen kaotikus előzmények után. A görög PAOK támadója hozzátette, a magyar válogatott a Puskás Arénában is megmutatta ellenük a 3-0-s győzelem alkalmával, milyen kiváló játékra képes, ennek ellenére nem feltartott kézzel állnak ki a csütörtöki találkozón, és szeretnék kihasználni az esetleges gólszerzési lehetőségeiket.

Nem csináltak balhét a bolgár újságírók

A sajtótájékoztató második felében a bolgár újságírók kaptak szót, akik több kérdést is szegeztek a saját nyelvükön Ilievnek, de a higgadtságát a szövetségi kapitány és a helyi média képviselői is megőrizték. Egy alkalommal ráadásul el is nevette magát a terem, így az előzmények ellenére jó hangulatban zárult az előzetesen paprikás atmoszférájúnak gondolt beszélgetés egy nappal az Eb-selejtező előtt.

Ha a magyar válogatott nem kap ki Szófiában, a többi mérkőzés eredményétől függetlenül biztosan kijut a jövő nyári, németországi Európa-bajnokságra.

A G csoport állása: 1. MAGYARORSZÁG 14 pont (6 mérkőzés), 2. Szerbia 13 (7), 3. Montenegró 8 (6), 4. Litvánia 6 (7), 5. Bulgária 2 (6)

A Bulgária-Magyarország mérkőzést csütörtökön, magyar idő szerint 18 órától az Origo élő szöveges tudósításban közvetíti.