Megalázták a PSG-t, a videóbíró mentette meg a Barcelonát

Newcastle United, PSG, Bajnokok Ligája
Paris Saint-Germain's Italian goalkeeper #99 Gianluigi Donnarumma (R) remonstrates with Referee Istvan Kovacs before Newcastle's second goal was allowed to stand, during the UEFA Champions League Group F football match between Newcastle United and Paris Saint-Germain at St James' Park in Newcastle-upon-Tyne, north east England on October 4, 2023. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában a címvédő Manchester City 3-1-re nyert az RB Leipzig otthonában. Az idei kiírás halálcsoportjában, az F jelű négyesben a Newcastle United hazai pályán meglepetésre 4-1-re kiütötte a PSG-t, a Borussia Dortmund pedig gól nélküli döntetlent játszott az AC Milannal. A Barcelona a második csoportmeccsét is megnyerte, Xavi együttese 1-0-ra győzött a Porto vendégeként.

Guardiola csodacseréi voltak Manchester City nyerőemberei

A német és az angol sztárcsapat a Bajnokok Ligájában rendszeresen összefutott egymással az utóbbi években. Legutóbbi BL-találkozásukra az előző kiírás nyolcaddöntőjében került sor, akkor az első mérkőzés 1-1-es döntetlennel ért véget Lipcsében, a visszavágón azonban nem kegyelmezett ellenfelének a későbbi győztes, amely az öt gólig jutó Erling Haaland vezérletével 7-0-s kiütéssel győzött.

Pep Guardiola együttese - amely az előző szezonban triplázott: a BL-győzelem mellett megnyerte a Premier League-t és az FA Kupát is - kisebb hullámvölgybe került, ugyanis a múlt hét közepén a Ligakupában a Newcastle United, majd a bajnokságban a Wolverhampton Wanderers otthonában kapott ki. A Leipzig szombaton rangadót játszott a Bundesligában, a címvédő Bayern München elleni hazai meccsen két góllal is vezetett, de végül be kellett érnie a döntetlennel. A hazaiaknál a csapatkapitány

Willi Orbán térdsérülése még nem jött rendbe, míg a másik magyar válogatott játékos, Gulácsi Péter közel egy év kihagyás után múlt héten a Német Kupában tért vissza a kezdőbe,

az első számú kapus ugyanakkor továbbra is Janis Blaswich.

A Manchester City legnagyobb hiányzója a combsérüléssel bajlódó Kevin De Bruyne volt, de Guardiola így is bombaerős kezdőt tudott a pályára küldeni. Marco Rose az alapemberei közül Orbán mellett Dani Olmóra és Benjamin Henrichsre sem számíthatott, Timo Werner azonban visszatért, de a német válogatott csatár a kispadon kezdett a City ellen.

Nem esett kőkeményen egymásnak a G csoport két legerősebb csapata, de így is jó iramban kezdődött a találkozó. Többnyire a City járatta a labdát a lipcsei térfélen, a németek szervezett védekezéssel igyekeztek kevés területet adni az angolok támadóinak. A 14. percben jött az első City-helyzet: Lewis szép fordulás után leadott lövését blokkolták, majd Foden az ismétlést kevéssel küldte a kapu mellé. A 19. percben megint Foden villant, egy lipcsei hiba után került lövőhelyzetbe, de nem talált kaput.

A 25. percben aztán már eredményes tudott lenni a fiatal angol válogatott sztár, Lewis jobb oldali beadása után okosan lőtt a kapu bal oldalába.

Phil Foden góljával szerzett vezetést a Manchester City Forrás: AFP/Odd Andersen

A 31. percben Haaland növelhette volna a vendégek előnyét, ám a norvég csatár éles szögből ellőtte a labdát keresztbe a kapu előtt. A sok hibával futballozó német csapat csak pillanatokra tudta megtörni a címvédő dominanciáját, a félidőben maradt az 1-0-s City-vezetés.

A második játékrész nagy meglepetéssel indult, egy remek kontra során Openda kapott egy jó kiugratást, amellyel megiramodott a kapu felé és tűpontosan lőtt a jobb alsó sarokba.

A Leipzig egyenlítése után az 57. percben Haaland került helyzetbe, a norvég csatár azonban becsúszva nem tudta eltalálni a kaput Foden középre tett passzából. A 63. percben Foden szabadrúgása csattant a felsőlécen, egyre közelebb állt az újabb gólhoz a City, bár a lipcsei kontrákban is megvolt a veszély.

Ezzel a mozdulattal egyenlített Lois Openda a City ellen Forrás: AFP/Odd Andersen

A 71. percben megint Haaland lőhetett, de a kapuval szemben jócskán fölé durrantott. Az előző kiírás gólkirályának ezen a meccsen semmi nem jött össze, és ebben az idényben még mindig nincs BL-gólja. A 83. percben a norvég csatár már a kapuson és a védőkön is túljutott, de az utolsó pillanatban felszabadított előle a lipcsei védelem. A 84. percben aztán a csereként beállt Julian Alvarez villant meg,

a világbajnok argentin csatár a 16-os vonaláról elképesztő gólt varázsolt a bal felső sarokba, Blaswich nem érhette el a labdát.

Jeremy Doku (balra) és Julian Alverez csereként beállva döntötték el a meccset Forrás: AFP/Odd Andersen

A folytatásban még hősiesen küzdött a Lipcse, de egy kontra után Alvarez passzából a szintén csereként beállt Doku is betalált, lezárva ezzel a meccset. A Manchester City 3-1-re nyert és hat ponttal vezeti a G csoportot.

Kínos PSG-bukás, megint nyert a Barcelona

A Bajnokok Ligája halálcsoportjában, az F jelű négyesben a Newcastle United meglepetésre már a 17. percben vezetést szerzett a PSG ellen. Marquinhos könnyelműen adta el a labdát a 16-os előterében, Isak lövését még védte Donnarumma, a kipattanót azonban Almirón a kapuba lőtte.

A francia sztárcsapat a szünet előtt még nagyobb bajba került, Burn fejesét Donnarumma már csak a gólvonal mögül tudta kiütni, 2-0-ra vezetett a Newcastle.

Dan Burn fejesével már két góllal vezetett a Newcastle a PSG ellen Forrás: AFP/Franck Fife

A második félidő is borzalmasan kezdődött a PSG számára, az 50. percben Longstaff góljával, amelyben alaposan benne volt Donnarumma, már 3-0-ra vezettek az angolok. Az 57. percben Lucas Hernandez fejesével szépített Luis Enrique csapata, amely a második félidőben még nagyobb fölényben játszott.

A francia csapat ennek ellenére nem tudott egyenlíteni, sőt, a végén még egy gólt kapott, így nagyon kínos, 4-1-es vereséget szenvedett.

A csoport másik meccsén a Borussia Dortmund gól nélküli döntetlent játszott az AC Milan ellen.

A H csoportban a Barcelona az első félidő hosszabbításában Ferran Torres révén szerzett vezetést a Porto otthonában. A második játékrészben a játékvezetők kerültek főszerepbe egy furcsa döntéssel. A 77. percben Joao Cancelo kezére pattant a labda a 16-oson belül, amiért Anthony Taylor büntetőt adott.
Ezt követően azonban a videószobában visszanézték az esetet, és úgy ítélték meg, hogy előtte a Porto játékosa, Stephen Eustaquio is kézzel ért a labdához, így végül visszavonták a tizenegyest. A meccs végén Gavi kiállítása miatt emberhátrányba került Xavi együttese, amely végül 1-0-ra nyert és fontos lépést tett a továbbjutás felé.

Ferran Torres (jobbra) góljával győzte le a Barcelona a Portót Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló:
E csoport:
Celtic Glasgow (skót)-SS Lazio (olasz) 1-2 (1-1)
gól: Furuhasi (12.), illetve Vecino (29.), Pedro (95.)

Atlético Madrid (spanyol)-Feyenoord (holland) 3-2 (2-2)
gól: Morata (14., 47.), Griezmann (45+4.), illetve Hermoso (7, öngól), Hancko (34.)
Az állás: 1. Atlético Madrid 4 pont (4-3), 2. Lazio 4 (3-2), 3. Feyenoord 3, 4. Celtic 0

F csoport:
Borussia Dortmund (német)-AC Milan (olasz) 0-0

Newcastle United (angol)-Paris Saint-Germain (francia) 4-1 (2-0)
gól: Almíron (17.), Burn (42.), Longstaff (50.), Schar (91.) illetve Hernandez (56.)
Az állás: 1. Newcastle United 4, 2. Paris Saint-Germain 3, 3. AC Milan 2, 4. Borussia Dortmund 1

H csoport:
FC Porto (portugál)-FC Barcelona (spanyol) 0-1 (0-1)
gól: Torres (45+2.)
kiállítva: Gavi (93., Barcelona)

Royal Antwerp (belga)-Sahtar Donyeck (ukrán) 2-3 (2-0)
gól: Muja (3.), Balikwisha (33.), illetve Sikan (49., 76.), Rakickij (71.)
Az állás: 1. FC Barcelona 6, 2. FC Porto 3 (3-2), 3. Sahtar Donyeck 3 (4-5), 4. Royal Antwerp 0

G csoport:
RB Leipzig (német)-Manchester City (angol) 1-3 (0-1)
gól: Openda (48.), illetve Foden (25.), Alvarez (84.), Doku (92.)

Crvena zvezda (szerb)-Young Boys (svájci) 2-2 (1-0)
gól: Ndiaye (35.), Bukari (88.) illetve Ugrincic (48.), Itten (61.)
Az állás: 1. Manchester City 6, 2. RB Leipzig 3, 3. Young Boys és Crvena zvezda 1-1 (3-5)