Drámai gólt fejelt az olasz kapus, Ronaldo bukott utódja feltámadt Barcelonában

VOETBAL soccer ANVERS ANTWERPEN SPANJE ESPAGNE RAFC ESPANA CHAMPIONSLEAGUE Horizontal FOOTBALL FOOT
Barcelona's Joao Felix celebrates after scoring during a soccer game between Spanish FC Barcelona and Belgian Royal Antwerp FC, on Tuesday 19 September 2023 in Barcelona, Spain, on day 1 of the Champions League group stage, in group H. BELGA PHOTO TOM GOYVAERTS (Photo by Tom Goyvaerts / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden este megkezdődött a labdarúgó Bajnokok Ligája 2023/24-es szezonjának csoportköre. Az első nyolc találkozón voltaképpen papírforma-eredmények születtek, de így is akadtak bőven emlékezetes pillanatok, elég ha csak azt említjük, hogy a Lazio kapusa a 95. percben fejelt gólt az Atlético Madrid ellen, ezzel pedig olyat tett, amire 14 éve nem volt példa a legrangosabb európai kupasorozatban. Ivan Provedel mellett a Barcelona támadója, Robert Lewandowski is tovább gyarapította azoknak a csapatoknak a számát, melyek ellen valaha gólt szerzett a BL-ben, míg Kylian Mbappé, a Paris Saint-Germain csatára újabb komoly mérföldkőhöz érkezett a Dortmund ellen lőtt gólja után. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

Fontos meccset nyert a PSG a halálcsoportban

Az F csoportban az előző szezonban elődöntős AC Milan 0-0-s döntetlent játszott a San Siróban azzal a Newcastle Uniteddal, amely 20 év után tért vissza a legrangosabb európai kupasorozatba. A találkozón a milánói csapat kis túlzással lefocizta az angol együttest. Az AC Milan a találkozó első húsz percében hatszor lőtt kapura, végül Stefano Pioli együttesének 25 lövése volt a Newcastle ellen, mégsem tudott gólt szerezni.

Ennél rosszabb statisztikát csak 2005 októberében tudott felmutatni az olasz csapat, amikor 27-szer lőtt kapura a PSV Eindhoven elleni BL-meccsen, de mégsem tudott nyerni.

Nem az volt a célunk, hogy mélyen védekezzünk. A védekezésünk kicsit laza volt, de tökéletesen védtük a tizenhatos előtti területet. Tudjuk, hogy fejlődhetünk és javulhatunk és nagyon pozitívan tekinthetünk a következő mérkőzésre.

Nem vagyunk csalódottak az eredmény miatt. Talán egy kis szerencse hiányzott. Ahhoz, hogy továbbjussunk, jobbnak kell lennünk, de ne a negatívumokra koncentráljunk.

Javulni fogunk, és a következő mérkőzésen egy más Newcastle-t fogunk látni” – mondta Eddie Howe, a Newcastle United edzője, aki kiemelte, hogy a nyáron a Milantól vásárolt Sandro Tonali számára nagyon érzelmes volt a visszatérés, de a remek első félidei játékával sokat segített a csapatnak.

Eddie Howe elégedett volt a csapatával Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Piero Cruciatti

„Csalódottak vagyunk, mert ha így játszol, akkor nyerned kell.

A teljesítményünk összességében jó volt, de győzni akartunk. Az a célunk, hogy továbbjussunk ebből a csoportból, és jól akartunk kezdeni” – értékelt találkozó után Stefano Pioli, a Milan edzője.

A Newcastle United 20 év után tért vissza a Bajnokok Ligájába, a találkozót azonban a beárnyékolta, hogy

a mérkőzés előtti éjszaka egy hét-nyolc fős, maszkot viselő társaság megkéselt egy angol szurkolót, az 58 éves Eddie McKayt, aki fiával és egy barátjával utazott el a találkozóra.

A Sky Sports értesülése szerint a stabilizálták az angol szurkoló állapotát, akinek két vágási sérülés van a karján, egy pedig a hátán.

A csoport másik mérkőzésén a Paris Saint-Germain 2-0-ra legyőzte a német Borussia Dortmund csapatát a Parc des Princes stadionban. A találkozó első gólját lövő Kylian Mbappé a hetedik egymást követő szezonjában szerzett gólt a Paris Saint-Germain színeiben a Bajnokok Ligájában, ezzel beállította az uruguayi Edinson Cavani rekordját.

Hakimi és Mbappe ünnepli a PSG második gólját Forrás: AFP/Miguel Medina

Emre Can, a Dortmund csapatkapitánya azt emelte ki, hogy az első félidőben jól védekezett a német csapat, de a rengeteg labdaeladás miatt nem tudott megfelelően építkezni.

Edin Terzić, a Dortmund edzője a találkozó után azt mondta, hogy csapata nem futballozott elég bátran.

Az első félidőben nem voltunk elég bátrak és minden második labdát elvesztettünk.

Szerettünk volna bátrabbak lenni, többet támadni, bátrabban elhagyni a pozícióinkat. A szünet után láttuk, hogy ez lehetséges, ha három-öt méterrel feljebb lépünk, és bízunk a mögöttünk lévő játékosban.”

A mérkőzés legjobbjának a PSG portugál középpályását, Vitinhát választották, aki az első félidőben lőtt egy kapufát, a másodikban pedig adott egy gólpasszt Achraf Hakiminak.

– mondta portugál válogatott középpályás, aki bízik benne, hogy csapata végre rátalált a győzelem útjára.

A Paris Saint-Germain játékosai a közönséggel ünnepeltek a lefújás után Forrás: AFP/Franck Fife

A Dortmund elleni találkozón Kylian Mbappé a 35. BL-gólját lőtte a Paris Saint-Germainben, pontosan ennyit lőtt Thierry Henry is az Arsenalban. Ennél több gólt francia játékosként csak Karim Benzema tudott lőni (78) a Real Madridban. És ha már Benzema szóba jött, akkor nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy az idei szezon mindenképpen történelmi a Bajnokok Ligájában, ugyanis a 2002/03-as szezon óta ez az első olyan idény, amikor sem Cristiano Ronaldo, sem Lionel Messi, sem pedig Karim Benzema sincs ott a legrangosabb európai kupasorozatban.

A 95. percben fejelt gólt, történelmet írt az olasz kapus

Az E csoportban a spanyol Atlético Madrid sokáig vezetett a Lazio otthonában, azonban az olasz csapat a 95. percben egyenlített egy szögletből, méghozzá úgy, hogy a kapusa, Ivan Provedel fejelt gólt.

– mondta az olasz kapus, aki a BL történetének második kapusa lett, aki nem büntetőből talált be.

  • Korábban Sinan Bolat, a belga Standard Liege török kapusa egy AZ Alkmaar elleni 2009-es csoportmeccs alkalmával egyenlített hasonlóképpen.
Ivan Provedel védhetetlen gólt fejelt Jan Oblaknak Forrás: AFP/Filippo Monteforte

„A futball néha a pillanatokról és nem a teljesítményről szól.

Sajnálom, hogy az utolsó másodpercben kellett egyenlítenünk. Remélem, hogy ez a pont lendületet ad nekünk, és motiválni fog minket” – tette hozzá az olasz kapus, aki korábban az olasz másodosztályban már fejelt gólt a Juve Stabia kapusaként egy Ascoli elleni találkozón még 2020 februárjában.

– mondta a találkozó után Luis Alberto, a Lazio játékosa.

„Őszintén szólva, ilyen meccset még nem éltem át,

rendkívül érzelmes volt. Ivan hozta nekünk ezt a fontos döntetlent. Nem érdemeltünk vereséget, ezért boldogok vagyunk. Tétován kezdtünk, de ezt a meccset arra kell használnunk, hogy újraépítsük magunkat” – mondta a lefújás után Mattia Zaccagni, az olasz csapat támadója.

Diego Simeone csapata az utolsó pillanatban bukta el a győzelmet Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia

Diego Simeone, azt Atlétika Madrid edzője a hajrában elbukott győzelem ellenére elégedett volt csapatával.

Jó második félidőt játszottunk, voltak tiszta gólszerzési lehetőségeink.

Szervezetten és nagy erőfeszítéssel védekeztünk. Az utolsó percben kapott gól ellenére jó érzések maradtak bennem”

– értékelt a találkozó után az argentin szakember.

A csoport másik meccsén a holland Feyenoord 2-0-ra legyőzte a skót Celtic csapatát Rotterdamban. A találkozón a hollandok kihagytak egy tizenegyest is, a skótok pedig Gustaf Lagerbielke és Odin Thiago Holm kiállítása miatt kettős emberhátrányban fejezték be a meccset.

Megszenvedett a címvédő Manchester City

A G csoportban a címvédő Manchester City egy félidőn át szenvedett a szerb Crvena zvezda ellen. Pep Guardiola csapata az első félidőben 22-szer lőtt kapura, mégis a vendégek szereztek vezetést. A fordulás után azonban az argentin világbajnok Julián Álvarez duplájának köszönhetően fordított az angol csapat, a 3-1-es végeredményt pedig a BL-döntőben győztes gólt lövő Rodri állította be.

Nagyon csalódott vagyok a második gól miatt, de elégedett vagyok a teljesítményemmel, mert egy hihetetlenül jó csapat ellen játszottunk, amely rengeteg lehetőséget teremt. Több mint száz százalékot adtunk ki magunkból, és talán jobb eredménnyel zárhattuk volna a mérkőzést, miután gólt kaptunk.

Ez volt az első Bajnokok Ligája-meccsem, nagyon nehéz így a világ legjobb csapata ellen játszani. Uralják a pályát, és körülbelül harminc lövést adtak le, és azt hiszem, 15 vagy 16 védést mutattam be.

Örülünk, hogy megmutathattuk, hogy készen állunk az olyan ellenfelekre, mint a Manchester City, és megvan a minőségünk a Bajnokok Ligája csoportkörére. Megállítottuk Haalandot, de meg kellett állítanunk a többieket is” – mondta a meccs után Omri Glazer, a Crvena zvezda kapusa, akinek a találkozó alatt 37 lövés ment a kapujára.

Erling Haaland a Crvena Zvezda ellen egy gólpasszt adott Forrás: AFP/Paul Ellis

Pep Guardiola, a Manchester City edzője dicsérte a csapata játékát, de a helyzetkihasználással érthetően nem volt elégedett.

A legutóbbi két meccsünkön nem is tudom, hány lehetőséget hagytunk ki. Nagyon-nagyon jól játszottunk, de nem tudtunk gólt lőni. Következetesek voltunk, és a végén megnyertük a meccset.

Ha huszonkét kapura lövésed van, az azt jelenti, hogy nagyon jól játszol. Az pedig elöl lévők felelőssége kell, hogy legyen, hogy gólokat lőjön a csapat”

– mondta a katalán szakember a találkozó után, aki külön kiemelte a két gólt szerző Julián Álvarezt, aki az elmondása alapján nagyon keményen dolgozik.

Pep Guardiola és a BL-döntő hőse, a spanyol válogatott Rodri Forrás: AFP/Oli Scarff

A csoport másik meccsén a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig 3-1-es győzelmet aratott a svájci Young Boys otthonában. A német együttesben a csapatkapitány Willi Orbán nem léphetett pályára, ugyanis a magyar válogatott csehek elleni felkészülési mérkőzésén térdsérülést szenvedett, így körülbelül tíz hétig nem futballozhat. Gulácsi Péter sem volt ott a lipcseiek kezdőjében, de vele kapcsolatban mindenképpen pozitívum, hogy a súlyos térdsérülése után a már a keret tagja lehetett és ott ült a kispadon.

Ronaldo utódja kivirágzik Barcelonában?

A H csoportban a portugál FC Porto 3-1-re legyőzte az ukrán Sahtar Donyeck csapatát Hamburgban, míg a spanyol bajnok FC Barcelona hazai pályán 5-0-ra legyőzte a Royal Antwerp csapatát. A találkozón a portugál válogatott Joao Felix duplázni tudott és egy gólpasszt is kiosztott, ezzel ő lett a Barcelona történetének második játékosa, aki az első BL-meccsén három gólban is szerepet vállalt.

Joao Felix 2018-ban robbant be a Benfica csapatába, sokan az új Cristiano Ronaldót látták benne. 2019 nyarán az Atlético Madrid 127 millió eurót fizetett érte, de az elmúlt években nem tudott húzóember lenni a madridi csapatban. Az Atléticónál ráadásul magára haragította a klubot is, miután egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy számára mindig a Barcelona lesz az első választás, ha úgy hozza a sors.

Joao Felix kivirágzott Barcelonában Forrás: AFP/Josep Lago

A 23 éves támadónak nyáron aztán valóra vált az álma, ugyanis a Barcelonához került kölcsönbe, ahol valósággal kivirágzott. Jelenleg három mérkőzésen három gólnál és egy gólpassznál jár a katalán csapatban, amelynek a játéka sokkal jobban illik a kvalitásaihoz, mint az Atlético Madrid defenzív futballja.

Nagyszerű mérkőzést játszottunk, örülök a győzelemnek. Nagyon boldog vagyok, ez azért van, mert jól érzem magam a pályán.

A csapattársaim sokat segítenek nekem, örülök, hogy Lewandowski mellett játszhatok. Sokat figyeltem őt, mielőtt ide igazolt, és azt mondtam neki, hogy közel fogok játszani hozzá, mert ismerem a mozgását” – mondta meccs után Joao Felix, akit a Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández is kiemelt a találkozó után.

Általában magas szinten játszunk, de olyan játékosok érkeztek, akik javítottak a már kész csapaton. Gündogan egy csoda, nincs mit mondanom neki. Ennyire jó. Joao Cancelo is. A másik Joao is egyből megértette a játékstílust, tökéletesen érti a szerepét benne.

Most játszottunk a legjobban, amióta átvettem a csapatot. Ez az az út, amelyen haladni akarunk.

Büszke vagyok a csapatra.

HOSSZABBÍTÁS:

Végezetül lássuk a keddi mérkőzések legérdekesebb statisztikáit:

  • 16 évesen és 68 naposan a Barcelona támadója, Lamine Yamal lett a BL-történelem második legfiatalabb debütáló játékosa. A rekordot a Dortmund támadója, Youssoufa Moukoko tartja, aki 16 éves és 18 napos volt, amikor bemutatkozott a Bajnokok Ligájában.
  • Robert Lewandowsi után Joao Felix lett a Barcelona történetének második játékosa, aki az első BL-meccsén három gólban is szerepet vállalt. A lengyel támadó az előző szezonban mesterhármassal debütált a cseh Viktoria Plzen ellen.
  • 35 évesen és 29 naposan Robert Lewandowski lett a Barcelona történetének legidősebb gólszerzője a BL-ben. Gerard Piquét előzte meg, aki 2021-ben a Dinamo Kijev ellen talált be 34 évesen és 260 naposan.
    A belga Antwerpen a 33. csapat, amely ellen Robert Lewandowski gólt lőtt a Bajnokok Ligájában Forrás: AFP/Lluis Gene
  • Benjamin Sesko 20 évesen és 111 naposan az RB Leipzig történetének legfiatalabb játékosa lett, aki gólt lőtt a Bajnokok Ligájában. Korábban Jean-Kévin Augustin tartotta a klubrekordot, aki 20 évesen és 123 naposan volt eredményes BL-meccsen.
  • Maxi López, Sergio Busquets és Ferrán Torres után a portugál válogatott Joao Felix lett a Barcelona történetének negyedik játékosa, aki a klub színeiben góllal és gólpasszal mutatkozott be az első Bajnokok Ligája-mérkőzésén.
  • A belga Royal Antwerpen a 33. csapat, amely ellen Robert Lewandowski gólt lőtt a Bajnokok Ligájában. Csak Karim Benzema (34), Cristiano Ronaldo (38) és Lionel Messi (40) szerzett csapat ellen gólt.
  • 20 évesen és 96 naposan Pablo Barrios lett az Atlético Madrid történetének legfiatalabb spanyol játékosa, aki gólt lőtt a BL-ben. Korábban Saúl Niguez tartotta a rekordot, aki 20 évesen 334 naposan talált be az Asztana ellen.
  • A Manchester Citynek az első félidőben 22 lövése volt a Crvena zvezda ellen. A 2003/04-es szezon óta (amióta az adatok rendelkezésre állnak) ez a lövésmennyiség a legtöbb, amit bármelyik csapat az első félidőben kapott egy BL-meccsen.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:
E csoport:

Feyenoord (holland)-Celtic FC (skót) 2-0 (1-0)
gólszerzők: Stengs (45+2.), Dzsahanbahs (76.)
kiállítva: Lagerbielke (64., Celtic), Holm (68., Celtic)

SS Lazio (olasz)-Atlético Madrid (spanyol) 1-1 (0-1)
gólszerzők: Provedel (95.), illetve Barrios (29.)

F csoport:
AC Milan (olasz)-Newcastle United (angol) 0-0

Paris Saint-Germain (francia)-Borussia Dortmund (német) 2-0 (0-0)
gólszerzők: Mbappé (49., tizenegyesből), Hakimi (58.)

G csoport:
Manchester City (angol)-Crvena zvezda (szerb) 3-1 (0-1)
gólszerzők: Álvarez (47., 60.), Rodri (73.), illetve Bukari (45+3.)

Young Boys (svájci)-RB Leipzig (német) 1-3 (1-1)
gólszerzők: Elia (33.), illetve Simakan (3.), Schlager (74.), Sesko (92.)

H csoport
FC Barcelona (spanyol)-Royal Antwerp (belga) 5-0 (3-0)
gólszerzők: Joao Félix (11., 66.), Lewandowski (19.), Bataille (22., öngól), Gavi (54.)

Sahtar Donyeck (ukrán)-FC Porto (portugál) 1-3 (1-3)
gólszerzők: Kelsy (13.), illetve Galeno (8., 15.), Taremi (29.)