Szoboszlai Dominiknek nagyon biztos helye lehet a Liverpool kezdőcsapatában

Football: Friendly - Karslruhe v Liverpool fbl Horizontal
Liverpool's Hungarian midfielder Dominik Szoboszlai (R) speaks with Liverpool's Scottish defender Andrew Robertson during the pre-season friendly football match between Karlsruhe SC and Liverpool FC in Karlsruhe, western Germany, on July 19, 2023. (Photo by Daniel ROLAND / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik a nyár elején csatlakozott a Liverpoolhoz, és eddig kiváló teljesítményt nyújt. A nagy kérdés az, hogy a Premier League-ben mire lehet képes a magyar klasszis. Eelemzés. 

Anglia-szerte és a nemzetközi szakportálokon is a látványosan berobbanó magyar játékos, Szoboszlai Dominik nevét tanulgatják gyors ütemben a labdarúgás szakírói. Ahogy beszámoltunk róla, egyre több értékelés, elemzés és rácsodálkozás tárgya a magyar válogatott csapatkapitányának eddig mutatott teljesítménye.

Szoboszlai nagy erőssége lehet a Liverpoolnak Forrás: AFP/Daniel Roland

"A Liverpool középpályáról 2023 nyarán már távozott Jordan Henderson, Fabinho, James Milner, Naby Keita és Alex Oxlade-Chamberlain" – idézte fel Hegedűs Henrik, a Ferencváros vezető adatelemző a Mandinernek, aki szerint Thiago Alcantara kora (32), sérülékenysége, és a Liverpool játékrendszerváltása (4-3-3-ról 3-box-3) is amellett szól, hogy ha marad is a Liverpoolban, alapember már akkor sem lesz a csapatban.

Épp ezért jelen állás szerint hat játékos van versenyben három középpályás posztért: Szoboszlai, Mac Allister, Curtis Jones, Harvey Elliott, Stefan Bajcetic és Thiago.

Arról, hogy Szoboszlai mely posztokon bevethető, ő maga beszélt a Liverpool TV-nek érkezésekor.

"Tudok mindkét oldalon támadó középpályásként játszani, tízesként, bevethető vagyok a pálya közepén és a széleken is"

– mondta a játékos, de ezen posztok egy része csak a Lipcsében használt 4-2-3-1-ben értelmezhetőek, a Liverpoolban a jobb vagy a bal oldali támadó 8-as poszt jöhet számításba – idézte fel az adatelemző, aki szerint a várható felállást elnézve látszik, hogy

amennyiben Szoboszlai jó teljesítményt nyújt, akkor nagyon biztos helye lehet a kezdőcsapatban, hiszen igazából nincs is természetes posztriválisa.

„Henderson és Fabinho távozása miatt Curtis Jones egy sorral hátrébb került a felkészülés során, és várhatóan ő játszik majd bal oldali 6-osban, és ide lehet csere Bajcetic és Thiago is, hozzátéve, hogy tulajdonképpen bármelyikük bevethető Szoboszlai posztján is, de az már egyértelmű visszalépés lesz a csapat támadópotenciálját illetően. Lássuk akkor a posztokat!

Szoboszlai Dominik állandó kezdő lehet Forrás: liverpoolfc.com

Szoboszlai Dominik a világ egyik legjobb 8-asa. A Bundesliga tavalyi szezonjában 90 percre vetítve 27,6 labdaérintése volt a támadó harmadban – ez több, mint amennyit bármely Liverpool középpályás produkált.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Szoboszlai nem a támadások felépítéséért, hanem azok befejezéséért, a helyzetek kialakításáért felel, és ebben senki sem volt nála jobb a Bundesligában: tavaly 90 percenként 5,52 lövőhelyzetet alakított ki a csapattársak számára Lipcsében. Ő maga a támadások másodi hullámában érkezik, a lövései ennek megfelelően 61%-ban a tizenhatoson kívülről érkeznek. Ez Liverpoolban egyébként lehet előny és hátrány is a számára" – fogalmazott Hegedűs Henrik.

A teljes elemzés a linkre kattintva olvasható!