Vágólapra másolva!
A 2022/2023-as európai futballidény rengeteg emlékezetes mérkőzéssel és fantasztikus pillanattal ajándékozta meg a focirajongókat, azonban botrányoktól sem volt mentes a nemrég befejeződött szezon. A Manchester City történelmi triplázása, vagy a Napoli elképesztő olasz bajnoki győzelme mind-mind elismerése méltó sikerek, ám nemcsak ezektől, hanem megdöbbentő balhéktól, súlyos büntetésektől és látványos összeomlásoktól is hangos volt a mögöttünk hagyott évad. Összeállításunkban ezekből gyűjtöttük össze a legemlékezetesebbeket.

Cristiano Ronaldót kirúgta a Manchester United

Az ötszörös aranylabdás sztár második manchesteri időszaka dicstelen véget ért, ugyanis november végén, a katari világbajnokság idején klubja azonnali hatállyal felbontotta a szerződését egy botrányos interjú miatt. A 38 éves csatárt az új vezetőedző, az Ajaxtól érkezett Erik Ten Hag legtöbbször csereként - vagy még úgy sem - küldte pályára a szezonban, aminek hatására egy televíziós interjúban kőkeményen kritizálta a klubot és a holland trénert.

A portugál klasszis azt nyilatkozta, hogy elárulták őt a Manchester Unitednél, és az volt az érzése, hogy néhány ember nem akarta, hogy ott legyen.

Ezt követően nem volt maradása az angol sztárcsapatnál, és a körülötte kialakult botrány a portugál válogatottban nyújtott teljesítményére sem volt jó hatással. A katari torna egyenes kieséses szakaszában Fernando Santos szövetségi kapitány a kispadra ültette legnagyobb sztárját, aki a Marokkó elleni negyeddöntős vereség után zokogva vonult le a pályáról, hiszen biztossá vált, hogy már soha nem lesz világbajnok.

Cristiano Ronaldo manchesteri kirúgása volt a szezon egyik legnagyobb botránya Forrás: AFP/Oli Scarff

Ronaldo januárban elhagyta Európát, és a szaúdi bajnokságban szereplő al-Nasszr együttesénél folytatta pályafutását évi 200 millió dolláros fizetésért.

Szaúd-Arábiába szerződése nagy visszhangot váltott ki, hiszen egy hónappal korábban még arról beszélt, hogy a legmagasabb szinten szeretne futballozni,

és régebben is azt nyilatkozta, hogy pályafutása végéhez közeledve sem szerződne az Egyesült Államokba vagy a Közel-Keletre. Ronaldónak az új klubjában is meggyűlt már a baja a szurkolókkal, többször is botrányosan viselkedett a pályán, ráadásul hiába lőtt 16 meccsen 14 gólt a ligában, a szezon álomcsapatából kihagyták, ami újabb kudarc az ötszörös aranylabdás számára.

Lionel Messit utolérte a PSG-szurkolók gyűlölete

Május elején a Paris Saint-Germain csapatánál Lionel Messi nem a pályán nyújtott teljesítményével került a középpontba, hanem azzal, hogy kihagyta csapata edzését és engedély nélkül - idegenforgalmi nagykövetként - elutazott Szaúd-Arábiába.

Ennek következményeként a PSG két hétre eltiltotta a hétszeres aranylabdást, aki még az edzéseken sem vehetett részt, sőt, fizetést sem kapott erre az időszakra.

A távozására készülő Messi ezzel jócskán magára haragította a párizsi együttes drukkereit, akik a klubház előtt tüntettek. Szurkolók százai szólították fel a játékost a távozásra és még sértegették is őt spanyolul.

Lionel Messi pályafutásának párizsi időszaka botrányos körülmények közepette ért véget Forrás: AFP/Alain Jocard

Messi a francia bajnokságban az eltiltása után még pályára lépett, de az utolsó meccsén a dühös szurkolók kifütyülték a 35 éves klasszist, akinek a jövőjéről összevissza beszéltek a klubnál.

Christophe Galtier vezetőedző a Clermont elleni bajnoki előtt azt mondta, hogy az a találkozó lesz Messi utolsó mérkőzése a PSG színeiben, majd a klub kiadott egy nevetséges közleményt, miszerint a tréner pontatlanul fogalmazott az argentin jövőjével kapcsolatban. Mindez a lényegen nem változtatott, Messi elhagyta a francia csapatot, de nem tért vissza a Barcelonához, hanem bejelentette, hogy az Egyesült Államokban, a David Beckham tulajdonában lévő Inter Miamiban folytatja karrierjét.

Antonio Conte is a Tottenham edzőtemetőjének áldozata lett

Gyenge szezont zárt a Premier League-ben a Tottenham Hotspur, amely március végén kirúgta Antonio Contét. A heves vérmérsékletű olasz szakember a Southampton elleni 3-3-as döntetlen után a saját játékosainak és a klubvezetésnek is nekiment. "Ehhez vannak szokva, mert itt ez megy. Nem játszanak semmi fontosért.

tette fel Conte a költői kérdést, megásva saját sírját a csapat edzőjeként.

Antonio Contét szezon közben rúgta ki a Tottenham Forrás: AFP/Marco Bertorello

A látványos kirohanás után ki is rúgta a Spurs vezetősége a trénert, aki már az AC Milan elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében elszenvedett vereség után is furcsán viselkedett, mosolygott és jókedvűen veregette az emberek vállát. Contét a BL-kiesés után saját játékosa, a brazil Richarlison nyíltan kritizálta, amiért keveset játszatja, mire az olasz tréner alaposan visszavágott a focistának és a vezetőséget is szidta. A Tottenham - amelynél korábban olyan nagy nevek, mint Mauricio Pocehttino és José Mourinho is megbuktak - Conte kirúgása után egy hónappal később a megbízott vezetőedzőt, Cristian Stellinit is elzavarta, és a klub végül csak a nyolcadik helyen végzett a Premier League-ben, lemaradva az európai kupaindulásról.

José Mourinhót teljesen kikészítette az elveszített Európa-liga-döntő

A Puskás Arénában rendezték az idei Európa-liga fináléját, a Sevilla-AS Roma mérkőzést, amely minden idők legőrültebb európai kupadöntője volt. A 146 percig tartó összecsapáson volt kapufa, öngól, megadott, majd visszavont tizenegyes, a trófea sorsa drámai büntetőpárbajban dőlt el a spanyolok javára. Az olaszok edzője,

José Mourinho már a mérkőzés során is folyamatosan cirkuszolt, az első perctől az utolsóig megállás nélkül reklamált, az ezüstérmét a nézők közé dobta, majd a stadion parkolójában káromkodva üvöltözött Anthony Taylor játékvezetővel.

A portugál tréner dühkitörése mellett az olasz drukkerek ámokfutása sem törpült el, akik a ferihegyi repülőtéren támadtak rá az angol bíróra. A Roma-szurkolók egy csoportja körbevette a 44 éves játékvezetőt, aki a családja társaságában igyekezett haza a magyar fővárosból, majd sértegették, megdobálták és megpróbálták lökdösni, sőt, valaki még egy székkel is megpróbálta megdobni, miközben a rendőrség biztonságos helyre kísérte.

Súlyos büntetést kapott a Juventus

November végén bombaként robbant a hír, miszerint Andrea Agnelli elnökkel és Pavel Nedved alelnökkel az élen lemondott a Juventus teljes vezérkara. A kollektív lemondásra azután került sor, hogy a torinói klub pénzügyi beszámolóját az olasz ügyészség és egy könyvvizsgáló cég is átvizsgálta, és hibás könyvelés, valamint piaci manipuláció nyomaira bukkant, amit persze az érintettek tagadtak. Ezen felül 200 millió eurónál is nagyobb éves veszteséggel zárt az egyesület, amely történelmi mélységet jelentett a csapat életében. A korábban már nyilvánosságra hozott gyanú szerint

túlárazottan vásároltak meg játékosokat annak érdekében, hogy azzal papíron növeljék a klub értékét, valamint a futballisták számára olyan kifizetéseket könyveltek el, ami végül nem jutott el az érintettekhez,

mert arról ők - a koronavírus-járványban meghozott megszorító intézkedések miatt - lemondtak.

Borzasztóan nehéz idényen van túl a Juventus Forrás: NurPhoto via AFP/Alberto Gandolfo/NurPhoto/Alberto Gandolfo

Ennek folyományaként a torinói együttest január 20-án 15 ponttól fosztották meg a bajnokságban, de a klub a döntés ellen fellebbezett, így április 20-án a büntetést felfüggesztették és a Juventus visszakapta pontjait, aminek köszönhetően rögtön Bajnokok Ligája-indulást érő pozícióba került.

A súlyos büntetést azonban nem úszta meg a Juve, mert a szövetségi fellebbviteli bíróság május végén meghozta a végleges döntést, és tízpontos levonással büntette a klubot,

amely így a hetedik helyre csúszott vissza a Serie A-ban. Massimiliano Allegri együttese az utolsó három fordulóban ezen a pozíción már nem tudott javítani, a BL-indulásról lemaradt, és csak a Konferencia-ligában szerepelhet a következő idényben.

Rasszista botrány áldozata lett a Real Madrid sztárja

A La Liga 35. fordulójában Carlo Ancelotti csapata 1-0-ra kikapott a Valencia otthonában, de a meglepő eredménynél sokkal nagyobb visszhangja volt a Vinícius Júnior körüli rasszista botránynak. A találkozó hajárjában sokáig állt a játék, mert

a hazai drukkerek rasszista bekiabálásokkal hergelték a Real brazil játékosát, akinél el is szakadt a cérna, és megütötte Hugo Durót, amiért piros lapot adott neki a bíró.

Vinícius számára azonban még nem ért véget a történet: az öltöző felé menet ugyanis mutogatni kezdett a Valencia-szurkolóknak, akik ezáltal még inkább ellene fordultak.

A találkozó után a brazil válogatott támadó a közösségi oldalán fakadt ki az őt ért rasszista támadások miatt.

A bajnokság szerint normális, a szövetség szerint is normális, az ellenfeleket pedig ezzel bátorítják. Erős vagyok, és végig küzdeni fogok a rasszisták ellen, még akkor is, ha már messze leszek innen" - írta közösségi oldalán Vinícius, akit Carlo Ancelotti is a védelmébe vett.

Vinícius Júniort megvédte Carlo Ancelotti Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Miguel Fernandez/NurPhoto/Jose Miguel Fernandez

Megkérdeztem őt, de folytatni akarta" - mondta a meccs után Ancelotti Vinícius esete kapcsán, akit az utóbbi időben rendre megtalálnak. Januárban a Real Madrid-Atlético Madrid Spanyol Kupa-negyeddöntő előtt néhány Atléti-szurkoló okozott botrányt, akik az egyik hídról egy nyakánál fogva felakasztott Vinícius Junior mezbe öltöztetett bábut lógattak le.

A brazil játékost ért rasszista támadások ügyében a madridi bíróság összesen hét ember ellen hozott ítéletet: négyüknek fejenként 60000 eurós (kb. 22,1 millió forint) pénzbüntetést és kétéves eltiltást, hármuknak pedig fejenként 5000 eurós (kb. 1,85 millió forint) bírságot szabtak ki.

Totális káosz a Bayern Münchennél

A Bayern München ugyan sorozatban tizenegyedszer nyerte meg a Bundesligát, a klub szurkolói mégis valószínűleg a csapat egyik legszörnyűbb idényeként fogják emlegetni a 2022/2023-as szezont, legalábbis az utóbbi évek tekintetében. A bajor sztárcsapat márciusban még minden sorozatban versenyben volt: Julian Nagelsmann vezetésével meggyőzően teljesített a BL-ben, a nyolcaddöntőben kapott gól nélkül, kettős győzelemmel ejtette ki a Paris Saint-Germaint. A Bayern a Német Kupában is állt még ekkor, a Bundesligában pedig a Dortmund elleni rangadó előtt a második helyet foglalta el a tabellán, de csak egy pont volt a hátránya. Mindettől függetlenül március végén

Nagelsmannt mindenféle mondvacsinált indokkal kirúgták, majd azonnal bejelentették Thomas Tuchel kinevezését, aki hozta magával állandó segítőjét, Lőw Zsoltot.

Mané és Sané balhéja csak egy volt a Bayern rengeteg gondja közül Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Sebastian El-Saqqa

A megmagyarázhatatlan váltás azonban teljesen lehúzta a csapatot, amely kiesett a Német Kupából, a Bajnokok Ligájában a későbbi győztes Manchester City pedig simán kiejtette a negyeddöntőben. A City elleni első meccs után ráadásul

a csapat két sztárja, Sadio Mané és Leroy Sané úgy összekaptak, hogy a szenegáli játékos brutálisan szájba vágta klubtársát,

amiért pénzbüntetést kapott és egy meccset is ki kellett hagynia. A Dortmund összeomlásának köszönhetően a Bayern pontazonossággal végül megnyerte a német bajnokságot, de ez Münchenben alapkövetelménynek számít, ezért különösebb hírértéke nem volt, viszont a Német Kupában elszenvedett kudarcnak és a BL-kiesésnek annál inkább. A csapat körül kialakult káosz és a klubot ért támadások kereszttüzében a vezetőség a Bundesliga-győzelem után azonnal kirúgta két sportvezetőjét és egykori játékosát, a legendás Oliver Kahnt és Hasan Salihamidzicet. A Barcelonába igazoló Robert Lewandowski pótlását nem sikerült megoldani, és a tavaly nyáron érkezők közül sem tudott mindenki beilleszkedni, ráadásul a szezon közben eszközölt edzőváltás sem sült el jól. Persze Thomas Tuchel és Lőw Zsolt hatalmas sikerekre vezethetik még a klubot, de borzasztóan nagy kihívás vár rájuk, hogy újra Európa legjobb csapatai között lehessen emlegetni a Bayern Münchent.