Igazi vesztesként vonulhat vissza a Premier League legjobb csatára

Horizontal
Tottenham Hotspur's English striker Harry Kane celebrates after scoring his team first goal during the English Premier League football match between Tottenham Hotspur and Everton at Tottenham Hotspur Stadium in London, on October 15, 2022. (Photo by Daniel LEAL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Harry Edward Kane, az angol válogatott csapatkapitánya, a Tottenham Hotspur és az angol csapat első számú csatára már évek óta. Kane nyáron lesz 30 éves, és nem túlzás azt állítani, hogy ha ebben az ütemben lövi tovább a gólokat, akkor a jelenleg létező összes rekordot megdönti majd, ami a Premier League-et és az angol válogatottat illeti. Kane statisztikái a legnagyobbakkal vetekszenek, de egy szomorú aspektusban Kane viszi a prímet közöttük. Jelesül abban, hogy még soha életében nem nyert semmit. Egyéni díjakkal, gólkirályi címekkel természetesen tele van a vitrin, de csapatszinten, jelentős trófeát a klubjával és a válogatottal sem emelhetett még a magasba.

Már most ő a legjobb

Harry Kane január elején már 300. meccsét játszotta a Premier League-ben, a Crystal Palace elleni meccsen két góllal ünnepelte ezt a mérföldkövet. Ez a két találat azt jelenti, hogy 198 gólnál tart pályafutása alatt, csak ami a bajnoki találatokat illeti. Hogy ez mekkora tett, azt hamarosan kontextusba helyezzük, de először érdemes arról szót ejteni, hogy ilyen irdatlan gólmennyiséghez milyen kevés, kézzel fogható siker társult az évek során.

Harry Kane szinte a teljes pályafutását a Tottenham Hotspurben töltötte, pár rövid kölcsönt leszámítva. Volt három meccse a Norwich csapatával is a Premier League-ben, de ezeken kívül csak a londoni csapatban focizott az angol élvonalban, ahol a csapatával eddig soha nem nyert semmilyen komoly trófeát.

Kétszer focizhatott a Ligakupa döntőjében, de 2015-ben és 2021-ben is kikapott a Spurs, illetve 2019-ben bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, de ott a Liverpool bizonyult jobbnak. Az angol csapattal van egy elveszített Európa-bajnoki döntője 2021-ből és egy harmadik helye a Nemzetek Ligájából.

Ehhez képest az egyéni díjai halomban állnak. A Premier League-ben ötször került be az év csapatába, volt a liga legjobb fiatal játékosa, háromszor volt gólkirály, volt világbajnoki gólkirály, nem mellesleg kitüntetést is vehetett át a királynőtől, de trófeát még egyet sem, senkitől.

Harry Kane folyamatosan lövi a gólokat Forrás: AFP/Ben Stansall

Kane kalandos utat járt be a Tottenham csapatáig, focizott többek között a legnagyobb rivális, az Arsenal utánpótlásában is, de fiatalon kicsit pufók volt, ezért eltanácsolták. A Tottenham Hotspur akadémiájához sem volt elég jó, kezdetben kisebb csapatoknál próbálkozott, majd a Watford színeiben szerepelt, amikor újra felhívta magára a Spurs figyelmét, és ekkor már le is igazolták. Eleinte a középpályán szerepelt, de nem tűnt ki különösebben sem az erejével, sem a termetével. A legnagyobb erénye az volt, hogy folyamatosan fejlődni akart.

Végül 2010-ben kötött profi szerződést a londoni csapattal, de 18 évesen még kölcsönadták a Leyton Orientnek. 2011 augusztusában debütált a Tottenham csapatában, egy Európa-liga selejtezőben, kiharcolt egy tizenegyest, de végül kihagyta azt, decemberben az első gólt is megszerezte a csapatban, de télen a Millwallhoz került kölcsönbe, ahol kilenc gólt szerzett. 2012 nyarán bemutatkozott a Premier League-ben is, de újra kölcsönbe került, ezúttal a Norwich Cityhez. A Kanáriknál nem volt szerencséje, eltört egy csont a lábában, télen vissza is rendelték, hogy aztán a Leicester Citynek adják kölcsön.

2013-ban már Londonban kezdte a szezont a PL-ben, majd áprilisban zsinórban három bajnokin is gólt szerzett, innen pedig már nem volt megállás.

A 2014-15-ös szezonban 21 gólt szerzett, ő lett az év fiatal játékosa a Premier League-ben és nem mellékesen beállította Teddy Sheringham, Jürgen Klinsmann és Gareth Bale klubrekordját. A következő szezonban már 25 bajnoki gólt szerzett, ezzel megszerezte első gólkirályi címét.

Ha kellett, a kapuba is beált Forrás: AFP/Glyn Kirk

2017-ben már 29 góllal lett gólkirály, a bajnokságban második lett a Tottenham – ezt azóta sem sikerült túlszárnyalni, de Kane itt sem állt meg, a következő szezonban már a 100. bajnoki gólját szerezte, ehhez pedig mindössze 141 meccsre volt szüksége. Ebben a mutatóban csak Alan Shearer előzte meg, akinek 124 kellett ugyanehhez. 2018-ban Mohamed Szalah és Sergio Agüero társaságában lett újra gólkirály, majd szerződést is hosszabbított a klubjával, 2024-ig. Egy évvel később pályafutása csúcsát érhette volna el, de a Liverpool elleni Bajnokok Ligája-döntőt elbukta a Spurs.

A legjobbak között is a legjobb

Harry Kane azóta is folyamatosan a csúcson van, amit jól mutat, hogy 2021-ben is gólkirály tudott lenni, a dél-koreai Szonnal pedig félelmetes duót alkot Londonban. A támadópáros folyamatosan döntögeti a liga rekordjait a páros gól és (egymásnak adott) gólpasszok tekintetében is. A BL-döntő óta lejtmenetben volt a Tottenham, szerepelt az Európa-ligában, de az európai Konferencia-ligában is azóta, és annak ellenére, hogy idén újra a BL-ben szerepelhet a csapat, komoly esély nincs arra, hogy trófeát szerezzen.

Harry Kane sokoldalúságát mutatja, hogy rengeteg edzővel dolgozott már együtt, de a félelmetes gólérzékenységét mindig tudta tartani. Talán már nem emlékeznek rá sokan, de Kane még Harry Redknapp irányítása alatt mutatkozott be a csapatban, de dolgozott együtt klubszinten André Villas-Boassal, Tim Sherwooddal, Mauricio Pochettinóval, José Mourinhóval, Ryan Masonnel, Nuno Espírito Santóval és Antonio Contéval is.

A góllövés a mstersége Forrás: AFP/Oli Scarff

Kane tehát már 300 bajnokin is túl van, lássuk tehát, hogy a legjobbak, azaz akiket letaszított (és még le fog) a trónról, hogy álltak 300 bajnokit követően és milyen eredményeket értek el pályafutásuk végére.

Robbie Fowler, a Liverpool egykori legendája 140 bajnoki gólnál járt 300 meccset követően, de ő fiatalon volt igazán termékeny. Fowler a mai napig rekorder abban a tekintetben, hogy 21 éves kora előtt már volt 64 gólja az élvonalban. Erre később olyan koraérett sztárok sem voltak képesek, mint Michael Owen vagy Wayne Rooney. Fowler a Liverpoollal nyert Ligakupát, FA-kupát, UEFA-kupát és európai Szuperkupát is. A góltermése idősebb korára folyamatosan eset vissza, de így is Premier League történetének nyolcadik legjobb góllövője 163 találattal.

A szintén liverpooli Michael Owen 146 gólig jutott első 300 PL-meccsén. Owen Fowleréhez igen hasonlóan indította pályafutását, fiatalon futószalagon termelte a gólokat. A mai napig ő az egyetlen, aki tinédzserként lett gólkirály a Premier League-ben. Owen Liverpoolban 216 bajnokin 118 ólt szerzett, majd Ligakupa-, FA-kupa-győzelemmel és UEFA-kupával, nem mellesleg Aranylabdával igazolt a Real Madridhoz. Érdekesség, de pont Spanyolországban nem nyert semmit, hogy később a Manchester United csapatával végül bajnoki címet szerezzen a Premier League-ben. Az angol élvonalban végül 150 góllal zárta le a pályafutását.

Andy Cole 151 gólig jutott első 300 meccsén a Premier League-ben. Az angol csatár a Newcastle csapatában bukkant fel, majd a Manchester United brit rekordot jelentő összegért igazolta le. Cole Sir Alex Ferguson csapatával szinte mindent megnyert, amit csak lehetett, félelmetes párost alkotott Dwight Yorke-kal. Cole a mai napig tart egy rekordot, soha nem ért el senki olyan gyorsan 50 gólt a Premier League-ben, mint ő. Ehhez elég volt neki 65 meccs. Alan Shearernek ugyanehhez 66, Ruud van Nistelrooy-nak 68 meccs kellett. Cole-nál csak három játékos szerzett több gólt a PL-ben (Shearer, Rooney és Kane), végül 187 góllal zárta le a pályafutását, de azt mindenképp meg kell említeni, hogy ebből csak egy volt büntetőből szerzett találat.

A 300 meccses góllövőlista élén Kane előzéséig Alan Shearer állt 196 góllal, ami sokáig megdönthetetlennek tűnt, de Kane kettővel megelőzte a nagy elődöt. Alan Shearer a mai napig a PL legjobb góllövője, 260 találattal, de a második helyezett Wayne Rooney (208) már biztosan nem éri utol, Harry Kane (198) viszont szinte biztosan, ha marad az angol élvonalban. Visszatérve Shearerre, abban hasonlít Kane-re, hogy ő sem nyerte "halálra" magát, de pályafutása elején bebiztosította magát azzal, hogy nyert egy bajnoki címet a Blackburn Rovers csapatával. Shearer ezt követően nyugodtan térhetett haza, ahol a Newcastle legendája, legnagyobb ikonja lett, igaz, a Szarkákkal soha nem nyert semmit, legnagyobb sikere az FA-kupa döntője volt szeretett klubjával. A háromszoros gólkirályt rekordösszegért szerezte meg a Newcastle pedig Sir Alex Ferguson is vitte volna Manchesterbe, de Shearer 206 góllal hálálta meg a bizalmat, cserébe csapatszinten kevesebb örömben volt része.

Ha Kane így folytatja, akkor nem csak Shearert előzi meg az örörangsor élén, de a klubrekordot is megdöntheti. Jelenleg Jimmy Greaves a Spurs házi gólkirálya, 266 góllal, Kane 265 góllal áll, minden meccset figyelembe véve. És hamarosan még egy rekord Kane-hez kerül majd, mégpedig az angol válogatott gólkirályi címe.

Harry Kane 2018-ban a világbajnokság gólkirálya lett Forrás: AFP/Glyn Kirk

Kane jelenleg Rooney-val van holtversenyben az élen, 53 góllal. Ha Kane a katari világbajnokságon a franciák elleni negyeddöntőben belövi a második tizenegyesét is, akkor már a cikk írásakor egyedüli rekorder lenne, de ami késik, nem múlik. Kane kirobbanthatatlan az angol válogatott kezdőjéből, Gareth Southgate legfontosabb emberei között van, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy 2017 óta ő a csapat kapitánya is.

Csak a klubváltás segíthet?

Láttunk már ilyet sokszor. Nem is kell messzire menni, a Tottenham csapatánál is találunk bőven példákat. Sol Campbell például az ősi rivális Arsenalhoz igazolt, hogy végre trófeákat is nyerjen, ne csak meccseket. De Harry Kane csapattársa, a walesi Gareth Bale sem hezitált sokat, amikor a Real Madrid hívta, így ő is elmondhatja magáról, hogy nem csak szép gólok, hanem rengeteg trófea tette gazdaggá a napokban befejeződött pályafutását.

Harry Kane a vesztes, 2019-es BL-döntő után Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo/Sebastian El-Saqqa

A közelmúltból eszünkbe juthat még a Spurs kapcsán Michael Carrick vagy éppen Dimitar Berbatov neve is. Ők a londoniak fehér szerelését cserélték anno a manchesteriek vörös mezére Sir Alex Ferguson hívására. Carrick még abba a korszakba érkezett, amikor minden megnyerhetett a Uniteddal, de a bolgár támadó is nyert bajnoki címekett az Old Traffordon.

Más klubok ikonjaival is előfordult, hogy azért hagyták el szertetett csapatukat, hogy nyerjenek valamit.

Az Arsenalból ezért távozott Thierry Henry és Robin van Persie is. Henry nem titkolt célja az volt, hogy Bajnokok Ligáját nyerjen, ezt pedig a Barcelona csapatával tudta elérni. A holland Van Persie egy bajnoki címre vágyott nagyon, ezért még azt is elviselte, hogy közellenség legyen Londonban, de végül a Manchester Uniteddel felért a csúcsra, a 20-as mezben biztosította be a klub 20. bajnoki címét.

Abban biztosak lehetünk, hogy Kane sem fog a végtelenségig várni, hogy nyerhessen valamit a Tottenham csapatával. A klub igazgatójával, Daniel Levyvel 2021 nyarán meg is állapodott Kane, hogy megfelelő ajánlat esetén távozhat, de a klubvezető akkor nem tartotta be az ígéretét. A Manchester City 127 millió fontot ajánlott érte, de nem mehetett el, a City pedig végül Jack Grealish-re költötte el az összeg nagy részét.

Harry Kane nyáron, 30 évesen még köthet egy "életre szóló" szerződést Forrás: AFP/Daniel Leal

Sokak szerint Kane esetében 2023 nyarán jön el a "most vagy soha", amikor ő is megjátszhatja azt, amit Robin van Persie anno. Kane nyáron még mindig csak 30 éves lesz. Klublegendaként távozhat, minden gólrekorddal a neve ellett, de a szurkolóknak is meg kell érteniük, hogy trófeákat jelenleg nem nyerhet a londoni csapattal. A szerződése 2024 nyarán jár majd le a Spursszel, így komoly pénzt még idén nyáron "csinálhat belőle" a csapata. Kérőben biztosan nem lesz hiány. Máris lehet hallani a Manchester United, a Chelsea, az újgazdag Newcastle United és a Real Madrid érdeklődéséről is. A kérdés csak az, Kane szeretne-e trófeákat nyerni, és ha igen, akkor angol vagy spanyol címekre vágyik-e jobban. Ha angolra, akkor minden bizonnyal a Chelsea vagy a Manchester United játékosa lesz, hiszen mindkét csapatban óriási szükség lenne egy igazi 9-esre, egy klasszikus góllövőre már évek óta. A Cityhez nem mehet, mert ott van Elring Haaland, a Liverpoolnak egyelőre nincs pénze, a rivális Arsenalhoz talán nem igazolna, így maradt a két opció, és jelen állás szerint könnyen lehet, hogy nyárra a United lesz vonzóbb célpont a két csapat közül.