Röhejes döntések, felháborító csalások, nevetséges bohóckodások - a katari foci-vb legnagyobb botrányai

fbl TOPSHOTS Horizontal
Spanish referee Antonio Mateu Lahoz shows a yellow card to Argentina's forward #10 Lionel Messi during the Qatar 2022 World Cup quarter-final football match between Netherlands and Argentina at Lusail Stadium, north of Doha, on December 9, 2022. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Vágólapra másolva!
A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon remek mérkőzéseket, gyönyörű gólokat és hatalmas meglepetéseket is láthattunk, azonban botrányokban és hajmeresztő történetekben is bővelkedett a télen megrendezett torna. A játékvezetők közül rengetegen borzalmas teljesítményt nyújtottak, a segítségükre szolgáló videóbíró is sokszor csak hátráltatta a munkájukat, így a bírók számos furcsa ítélettel és sokkoló döntéssel befolyásolták egy-egy mérkőzés végkimenetelét. Összeállításunkban bemutatjuk az idei világbajnokság legnagyobb bíróbotrányait.

Maratoni hosszabbítás az Anglia-Irán meccsen

Ezen a világbajnokságon már a kezdetektől fogva elképesztően sokat hosszabbítottak a játékvezetők mindkét félidő végén, de különösen a második játékrészben. A FIFA azzal indokolta ezt, hogy a tiszta játékidőt szeretnék növelni, ezért ha bármilyen oknál fogva akár csak egy rövid ideig is megállt a mérkőzés, azonnal tudni lehetett, hogy annyival hosszabb lesz a ráadás. Az Anglia-Irán csoportmeccsen szinte minden szurkoló megrökönyödve figyelte, amint a brazil Raphael Claus 24 percet hosszabbított az egész meccset figyelembe véve. Az iráni kapus brutális fejsérülése miatt sokat állt a játék az első félidőben, így érthető volt a 10 perces hosszabbítás,

azonban a bíró a másodikban 14 perccel toldotta meg teljesen indokolatlanul a játékidőt, ami egészen nevetségesnek hatott.

A túlbuzgó Claus a 114. percben, 6-1-es angol vezetésnél még egy iráni büntetőt videózótt, ami csak növelte a helyzet komikusságát.

A brazil Raphael Claus 24 percet hosszabbított az Anglia-Irán csoportmeccsen Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ercin Erturk

A korrupció miatt eltiltott bíró Katarban is botrányt okozott

A Belguim-Kanada csoportmeccset az a Janny Sikazwe vezette, aki a Tunézia-Mali Afrika Kupa-meccsen előbb a 85. majd a 89. percben fújta le a mérkőzést. Ezek után az Afrikai Labdarúgó Szövetség korrupció miatt felfüggesztette, ám a FIFA meghívta a katari vb-re és adott neki egy csoportmérkőzést.

A zambiai játékvezető botrányosan fújta a sípot a belgák 1-0-s győzelmével véget érő találkozón, a kanadai válogatottnak két egyértelmű tizenegyest sem adott meg.

A kanadai válogatottnak rossz emlékei lehetnek a zambiai bíróról Forrás: AFP/Jack Guez

Cristiano Ronaldo nevetséges műesésének csúnyán bedőlt az amerikai bíró

A portugál válogatott legnagyobb sztárja csak egy gólt lőtt a katari világbajnokságon, és azt is egy olyan tizenegyesből szerezte, amit egy nevetséges műeséssel harcolt ki a Portugália-Ghána csoportmeccsen. A Manchester Unitedtől kirúgott ötszörös aranylabdás sztárhoz szinte hozzá sem ért a ghánaiak játékosa, Mohammed Salisu, Ronaldo viszont látványosan a földre dobta magát.

Az amerikai Ismail Elfath könnyedén bedőlt a színészkedésnek és azonnal büntetőt ítélt.

Ronaldo a kamutizenegyest belőtte és megszerezte a vezetést a meccset végül 3-2-re megnyerő portugáloknak.

Ismail Elfath könnyű tizenegyest adott Cristiano Ronaldónak Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Az angol sztárbíró ámokfutásai

A Premier League-mérkőzéseket is rendszeresen vezető brit Anthony Taylor volt a katari vb egyik leggyengébb bírója, hiszen két mérkőzésen is elképesztő ítéletekkel sokkolt. A Dél-Korea-Ghána csoportmeccs második félidejében 10 perces hosszabbítást jelentett be, de ezt is megtoldotta két perccel,

majd amikor a koreai válogatott szögletet végezhetett volna el, úgy döntött, lefújja a találkozót.

Az ázsiai csapat szövetségi kapitánya, a portugál Paulo Bento ezt látva elképesztően ideges lett és nekirontott a bírónak, amiért kiállították.

Anthony Taylor döntésein alaposan felháborodtak a dél-koreai játékosok Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ercin Erturk

Taylor ennek ellenére a csoportkör harmadik fordulójában is kapott egy meccset, a Belgium-Horvátország találkozót, amelyen szintén főszerepbe került. Az angol játékvezető előbb befújt egy jogos tizenegyest Luka Modricéknak, majd kiment videózni.

Lesek megítélése kapcsán nem szokták a bírókat kihívni, ám ő mégis kiment, hosszasan nézegette a képernyőt, végül visszavonta a büntetőt és les miatt a belgáknak ítélt kifelé szabadrúgást.

Íme az ominózus leshelyzet, amiért visszavonta a tizenegyest Taylor:

Nem érdekelte a bírót a vétlen kezezés

A Portugália-Uruguay csoportmeccsen 2-0-ra nyert Fernando Santos csapata, és a portugálok egy nagyon szigorú ítéletnek köszönhetően kaptak tizenegyest, ami végleg eldöntötte a mérkőzést. Az történt, hogy az uruguayi José Gimenez estében letámaszkodott a földre és a kezéhez ért a labda. Az iráni Alireza Faghani még tovább engedte a játékot, de a videóbíró kihívta, hogy nézze újra az esetet. A szabálykönyv szerint akkor kell büntetőt ítélni, ha a játékos szándékosan a kezével/karjával érinti a labdát, beleértve, ha a keze/karja a labda felé mozog.

Ebben az esetben nem történt szándékosság, hiszen Gimenez kezének pozíciója természetes következménye volt az aktuális testmozgásának,

ám a bírót ez nem érdekelte és megadta a 11-est a portugáloknak.

Felháborodtak az uruguayiak az iráni bíró szigorú ítéletén Forrás: AFP/Pablo Porciuncula

A holland sztárbíró és az alkalmatlan videóbíró botrányos döntése

Az argentin labdarúgó-válogatott a lengyelek elleni sorsdöntő csoportmeccsen egy nevetséges 11-est kapott az első félidő 38. percében.

Egy beívelés után Lionel Messi elfejelte a labdát, a vetődő lengyel kapus, Wojciech Szczesny pedig hozzáért a hétszeres aranylabdáshoz, de bőven azt követően, hogy Messi már melléfejelt.

A világhírű holland játékvezető, Danny Makkelie a videóbíró segítségét is igénybe vette, majd megadta a 11-est. Messi azonban nem tudta előnyhöz juttatni Argentínát, mert Szczesny kivédte a lövését.

Egészen nevetséges 11-est kaptak az argentinok a lengyelek ellen Forrás: NurPhoto via AFP/Ayman Aref/NurPhoto/Ayman Aref

A videóbíró, aki Makkelie-t meggyőzte, a holland Pol Van Boekel volt, aki tulajdonképpen az UEFA egyik kedvence. Ő volt az, aki az idei BL-csoportkörben előbb a Bayern München, majd az Inter ellen vett el egy 11-est a Barcelonától, és a katari vb-n is hibát hibára halmozott.

Van Boekel az Argentína-Szaúd-Arábia csoportmeccsen Messiék javára jelzett egy nevetséges büntetőt, majd elvett egy szabályos gólt Lautaro Martineztől lesre hivatkozva,

mert rossz hátvéddel hasonlította össze az argentin csatár pozícióját.

A lefújás után vették el Antoine Griezmann gólját

A csoportkör harmadik fordulójában a továbbjutásukat már korábban bebiztosító franciák 1-0-ra kikaptak Tunéziától, bár az utolsó pillanatban kiegyenlítettek, de góljukat nem adták meg. Griezmann a nyolc perces ráadás letelte előtt hét méterről a kapuba lőtt, majd a tunéziaiak elvégezték a középkezdést és a játékvezető, az új-zélandi Matthew Conger lefújta a meccset.

A történet azonban itt nem ért véget, mert a bíró jelzést kapott a VAR-szobából, ezért visszanézte az esetet, végül les miatt érvénytelenítette a találatot.

Elképesztő, hogy a játékvezető ezt a módosítást azután hajtotta végre, hogy már lefújta a meccset.

A meccs lefújása után vette el a franciák gólját a bíró Forrás: AFP/Franck Fife

Sorsdöntő meccsbe nyúlt bele a német bíró

A H csoport harmadik fordulójában rendezett Uruguay-Ghána mérkőzésen mindkét csapat abban a tudatban lépett pályára, hogy még továbbjuthat a nyolcaddöntőbe. Az uruguayiak hamar kétgólos vezetésre tettek szert, ezért inkább nekik voltak jobbak az esélyeik. A tét a német Daniel Siebert munkájára is rányomta a bélyegét, a német bíró mindkét félidőben egyaránt 10 percet hosszabbított, ami az első játékrészt tekintve teljesen indokolatlan volt. Mivel a csoport másik meccsén Dél-Korea nyert a Portugálok ellen - az a találkozó párhuzamosan ment ezzel, de jóval hamarabb véget ért - Uruguay csak 3-0-s győzelem esetén juthatott volna tovább.

Erre meg is volt az esélye a dél-amerikai csapatnak, mert Edinson Cavanit felborították a 16-oson belül, ám Siebert nem adott tizenegyest, Uruguay pedig kiesett.

Daniel Siebert nagyon gyengén vezette az Uruguay-Ghána meccset Forrás: AFP/Francois-Xavier Marit

A venezuelai bíró röhejes cirkuszt csinált a világbajnok meccsén

A csoportmeccsek után kezdődött csak igazán a világbajnokság, ám a mérkőzések színvonalával együtt a játékvezetés minősége nem igazán emelkedett. A Franciaország-Lengyelország nyolcaddöntőben a címvédő franciák játékosa, Jules Koundé felelőtlen módon nyakláncot viselt, amit

Jesus Valenzuela játékvezető hihetetlenül későn, csupán az első félidő végén vett észre az asszisztense segítségének köszönhetően.

A venezuelai Jesus Valenzuela volt a francia-lengyel nyolcaddöntő főszereplője Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A venezuelai bíró a meccs végén is főszerepbe került, ugyanis 5 percet hosszabbított, ám 2 perccel később, a 97. percben adott egy tizenegyest a lengyeleknek.

Ekkor már le kellett volna fújnia a mérkőzést, ám miután Robert Lewandowski kihagyta a büntetőt, még újra is rúgatta azt

- Hugo Lloris kapus elmozdult vagy egy francia játékos idő előtt belépett a 16-oson belülre -, amit a Barcelona sztárja már belőtt. Sok jelentősége nem volt, mert a franciák így nem 3-0-s, hanem 3-1-s eredménnyel jutottak tovább.

Mateu Lahoz szánalmas előadása a holland-argentin negyeddöntőben

A spanyol sztárbíró, aki a La Ligában és a Bajnokok Ligájában is számos meccset vezetett botrányosan, Katarban olyan "előadást" tartott a Hollandia-Argentína negyeddöntőben, ami egészen elképesztő.

Lahoz vb-rekordot jelentő 17 sárga és 1 piros lapot osztott ki a feszült hangulatú rangadón - kapott edző és kispadon ülő játékos is figyelmeztetést - és egyáltalán nem tudta kordában tartani a körülötte zajló eseményeket.

A spanyol játékvezető ténykedése ellen többek között a hétszeres aranylabdás Lionel Messi és az argentinok kapusa Emiliano Martínez is felszólalt, mondván, hogy nem tudott felnőni a feladathoz.

"Ennek a meccsnek nem így kellett volna véget érnie. Nem szeretnék a bíróról beszélni, mert meg fognak büntetni, de mindenki jól láthatta, hogy mi történt.

fakadt ki a meccs után Messi, aki azért ritkán bírálja ilyen nyíltan a játékvezetőket.

Mateu Lahoz teljesítményét Messi sem hagyta szó nélkül Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Lahoz produkciójának meg is lett a következménye, a negyeddöntő után nem vezethetett több meccset a tornán, ugyanis a FIFA hazaküldte.

Botrányos játékvezetés az angol-francia negyeddöntőben

Az Anglia-Franciaország (1-2) negyeddöntőt rengeteg hibával és bizonytalansággal vezető brazil bíró, Wilton Sampaio sokáig arra is esélyes volt, hogy megkapja a FIFA-tól a katari foci-vb döntőjét, ám végül ez nem történt meg. A 40 éves játékvezető négy mérkőzésen fújta a sípot a világbajnokságon, az angol-francia csúcsrangadón pedig több furcsa döntést is hozott.

Az angolok nehezményezték, hogy a franciák vezető gólja, Aurelien Tchouameni találata előtt nem fújt le egy szabálytalanságot, amelyet Bukayo Sakával szemben követtek el,

valamint Harry Kane-t is felrúgták a 16-os vonalánál, de ekkor is néma maradt Sampaio sípja.

Mindemellett Theo Hernandez egyértelmű lökését is visszanézte a videobíró segítségével, majd csak ezután merte megadni a második angol tizenegyest, amelyet Harry Kane végül a léc fölé vágott.

Wilton Sampaio teljesítménye után hőbörögtek az angolok Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Ajándékba kapta a FIFA-tól a bronzmeccset az alkalmatlan katari bohócbíró

A vb bronzmeccsét, a Horvátország-Marokkó találkozót a 35 éves katari Abdulrahman al-Dzsasszim kapta meg, pedig a Nagykárolyon élő román Kovács Istvánnak is adhatta volna a FIFA. A 38 éves játékvezető nyolc talákozón volt negyedik számú bíró, ám végül egyetlen mérkőzést sem vezethetett a tornán.

A katari bíró nem adott meg egy büntetőt a horvátoknak, de a marokkóiaknak ez sem volt elég Forrás: NurPhoto via AFP/Ayman Aref/NurPhoto/Ayman Aref

A katariak hazai bírója, al-Dzsasszim finoman szólva sem tartozik a világ legjobb játékvezetői közé, és ezt sikerült is bebizonyítania a bronzmérkőzésen.

A horvátoknak nem adott meg egy egyértelmű 11-est Josko Gvardiol buktatásáért, és szinte az egész meccsen a meglepetéscsapat Marokkónak fújt,

akik ennek ellenére is majdnem megverték. A katari bíró a marokkói szurkolókat is felhergelte, akik a "FIFA-maffia" rigmussal szidták.

A döntő után egy héttel pakolt ki a lengyel bíró

Ez a történet pedig méltó lezárása volt a katari vb-nek. Közel egy héttel a francia-argentin vb-döntő után a finálé lengyel játékvezetője, Szymon Marciniak megtörte a csendet és reagált a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében hozott döntéseivel szembeni kritikákra – ugyanakkor mivel azok mindkét félnek kedveztek, nem értette a franciák felháborodását.

A döntő 108. percében Lionel Messi 3-2-re alakította az eredményt, ám az interneten megjelent felvételek alapján érvényteleníteni kellett volna a találatot, ugyanis két argentin cserejátékos a pályán volt, mielőtt a labda áthaladt volna a gólvonalon.

Ez rengeteg francia szurkolót felháborított, a kritikák középpontjában pedig a 41 éves lengyel játékvezető, Szymon Marciniak állt.

Marciniak – akit a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) dicséretben részesített a teljesítményéért – egy sajtótájékoztatón reagált az őt ért vádakra. Ugyan elismerte, hogy nem kellett volna megadnia az argentinok harmadik gólját, a telefonján megmutatta, hogy Kylian Mbappé második, a rendes játékidő végén született egyenlítő találata sem volt szabályos. A felvételen ugyanis látszik, ahogy több francia cserejátékos is a pályán tartózkodott, mielőtt a labda a hálóban landolt.