Veszélybe került Szoboszlai Dominikék nyitókörös meccse a Német Kupában

RB Leipzig - 1. FC Cologne Sports soccer Bundesliga Single Surprise Associations Horizontal
13 August 2022, Saxony, Leipzig: Soccer: Bundesliga, RB Leipzig - 1. FC Köln, Matchday 2, Red Bull Arena. Leipzig's Dominik Szoboszlai (r) discusses with the officials after his sending-off. Photo: Hendrik Schmidt/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by HENDRIK SCHMIDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Veszélybe került a Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominikot és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig első fordulós mérkőzése a labdarúgó Német Kupában.

A címvédő lipcseiek a negyedik ligás Teutonia Ottensen vendégeként kezdik meg a 2022/23-as kupaidényt, amely - mivel saját műfüves pályája alkalmatlan az ilyen találkozókra - Dessauba tette át a jövő kedden esedékes mérkőzést. A dessaui stadion gyepét azonban ismeretlen tettesek vélhetően mérgező anyaggal szennyezték be, aminek következtében a két büntetőterület barnára színeződött, és használhatatlanná vált.

Veszélyben a címvédő Leipzig nyitókörös meccse Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

A pályaválasztási jog felcserélése a szabályzat szerint nem lehetséges, a szintén hamburgi illetőségű egyesületek közül a Hamburger SV és a szintén másodosztályú St. Pauli pedig már közölte, hogy nem adja kölcsön a stadionját a Leipzig ellen. A lépés oka, hogy nem értenek egyet a lipcsei klubmodellel, amely szerintük szembemegy az 50+1-es szabállyal.

Ez a szövetségi előírás megakadályozza a külső befektetők "hatalomátvételét" az egyesületekben azáltal, hogy a szavazati jogok többségét a klubtagoknál tartja. A Leipzig azonban - amelyet 2009 óta az osztrák milliárdos Dietrich Mateschitz emelt fel az ötödosztályból - a bírálók szerint megkerüli ezt a szabályt azzal, hogy nem a szurkolóknak, hanem a Red Bull anyavállalathoz kötődő személyeknek adja a szavazati jogokat.