Az UEFA a következő szezonra is fenntartja az orosz csapatok kizárását

FIFA, UEFA And Russia Photo Illustrations russia russian flags emblem brand sports federation soccer international federations Horizontal FINANCE ECONOMY FLAG LOGO BOARD COMPANY SPORT EVENT FIFA UEFA FOOTBALL EUROPEAN
UEFA logo displayed on a phone screen and Russian flag displayed on a phone screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on February 28, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a következő szezonra is fenntartotta az orosz klubcsapatok és válogatottak kizárását a nemzetközi sorozatokból.

Az UEFA hétfői bejelentése szerint a végrehajtó bizottság által az oroszok ukrajnai háborúja miatt meghozott szankció érinti a július 1-3-án sorra kerülő női futsal Európa-bajnokságot, amelynek négycsapatos mezőnyében éppen Magyarország váltja az oroszokat. A selejtező második szakaszában a magyarok végeztek a második helyen az orosz válogatott által megnyert csoportban. A négyes döntőben előbb a házigazda portugálokkal találkoznak az elődöntőben, a másik ágon spanyol-ukrán meccset rendeznek.

Az orosz férfi felnőtt labdarúgó-válogatott nem léphet pályára a Nemzetek Ligája B osztályában, ahonnan ki fog esni, és az utánpótlás-válogatottak sem játszhatnak nemzetközi tétmérkőzéseket.

A női válogatott a júliusban Angliában sorra kerülő Európa-bajnokságon, valamint a jövő évi világbajnokság selejtezősorozatában sem szerepelhet, a kontinenstorna mezőnyébe Portugália kerül be a helyére.

A Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában, a Konferencia-ligában, az UEFA Ifjúsági Ligában és a női Bajnokok Ligájában sem lesznek orosz klubcsapatok a következő szezonban.

A férfi futsal Bajnokok Ligája következő idényében sem lehetnek orosz együttesek, a válogatottat pedig kizárták a 2024-es világbajnokság európai selejtezőjéből.

Az UEFA visszautasította az oroszok pályázatát a 2028-as vagy a 2032-es férfi labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére.

Az európai szövetség február 28-án zárta ki az orosz válogatottakat és klubcsapatokat minden nemzetközi sorozatból, de az a döntés csak a jelenlegi szezonra vonatkozott.