Vágólapra másolva!
Napra pontosan 25 évvel ezelőtt történt a magyar futball egyik nagy csodája. Az akkor NB III-as Dunaszekcső 1996. október 2-án Magyar Kupa-mérkőzésen 1-0-ra legyőzte a sztárokkal felálló Ferencvárost, amely ráadásul Varga Zoltán első veresége is volt a zöld-fehér együttes kispadján. Nem csoda, hogy akkoriban a fél ország felkapta a fejét az eredményre.

„A dunaszekcsői ellentámadás végén Martinov sarkalt hátra a jobb oldalon Péterhez, akinek az előreívelését Pankovics kapta. A hazaiak csatára balról,

kisodródott helyzetben 13 méterről, szép mozdulattal a jobb alsó sarokba lőtt"

– számolt be az NS a 25 évvel ezelőtti csoda egyetlen találatáról.

Igazi népünnepély volt Dunaszekcsőn a magyar bajnok látogatása miatt. A hazai csapat egy szezonnal korábban még a megyei másodosztályban játszott, az NB II-es Mohács visszalépésével kerülhetett az NB III-ba.

Minden eddiginél több néző látogatott ki a szőlőhegyek közötti göröngyös, kissé lejtős pályára. A rendkívüli rendőri biztosítás és az alkoholtilalom némi meglepetést okozott a helyiek számára,

legalább akkorát, mint a Ferencváros teljesítménye.

A Fradi hatalmas meglepetésre kikapott Dunaszekcsőn Forrás: Nemzeti Sport

Az első félidőben nyomasztó mezőnyfölényben játszott a Ferencváros, és ahogyan az ilyenkor lenni szokott,a hazaiak mindent megtettek annak érdekében, hogy ne kapjanak gólt. A meccs elején kicsit lámpalázasan, aztán egyre magabiztosabban tették ezt a szekcsőiek, hiszen láthatták, hogy

a Fradi afféle állófocival próbálkozik: kényszerítőpasszokkal próbál túljutni a kétségtelenül kevésbé jó felépítésű hazai védelmen.

à Ferencváros próbálkozásai ebben az időszakban azért sem lehettek eredményesek, mert nagyon keveset mozogtak a zöld-fehér játékosok, ritkán változtatták a helyüket. (A szünetben egyébként árverést tartottak, egy ferencvárosi labdarúgók által aláírt labda talált gazdára húszezer forintért.)

Az öltözőben Varga Zoltán, mint később elmondta, alaposan megdorgálta játékosait, ám ez a folytatásban nem nagyon látszott.

Pankovics gólja után beállt a Fradiba a kezdőcsapatból kissé érthetetlenül hiányzó Telek és Miriuta, ám a fővárosiak ez után is képtelenek voltak a kapuba találni. A mérkőzés harmadik harmadában

négy kapufát lőtt a Ferencváros, játékosai rengeteg ziccert elhibáztak. Érthetetlennek tűnt, hogy miért dekocentráltak ennyire az FTC labdarúgói. Varga Zoltán ferencvárosi edzősködése alatt először kapott ki a Fradi.

A vereséget egy harmadosztályú gárdától szenvedte el a magyar bajnok, és erre a kudarcra az sem lehet mentség, hogy tíz-tizenöt százszázalékos gólhelyzetet hibáztak el a Fradi játékosai. Nem féltétlenül azért történt ez, mert nagy mellénnyel játszottak volna Horváthék, sokkal inkább arról lehet szó, hogy a csupa szív és lelkes hazaiaknak többször szerencséjük volt.

A dunaszekcsőiek minden bizonnyal örökké emlékezni fognak a mérkőzés valamennyi momentumára.

De lehet, hogy a ferencvárosiak is.

Vargával szembejött a nagy magyar futballvalóság Forrás: Tempófradi

– mondta a meccs után Kresz László, a Dunaszekcső edzője, aki azt is elárulta, hogy a prémium egy közös vacsora volt, hogy a játékosok együtt ünnepelhessenek.

– mondta Varga Zoltán, a Ferencváros edzője, így reagált arra a kérdésre, hogy a játékosok számíthatnak-e büntetésre.

„Nem is értem a kérdést. A futball játék, amelyben a győzelem és a vereség is benne van."

A visszavágót egyébként 7-0-ra nyerte a Fradi az Üllői úton, így 7-1-es összesítéssel lépett tovább.

Visszatérve az odavágóra, a dunaszekcsőiek öltözőjében a hangulat nemcsak a győzelem miatt volt remek, hanem azért is, mert éppen a Fradit, a bajnokot sikerült meglepni a 2500 lakosú Duna-parti városban.

A győztes találat szerzője, Pankovics Róbert elmondta, hogy a gól előtt a labdát mindenképp megpróbálta megjátszani, de maga sem gondolta, hogy kisodródva ilyen jól sikerülhet a lövés.

A meghökkentő vereség után a lap természetesen kíváncsi volt a ferencvárosi játékosok véleményére is. A Budapest felé buszozó fradisták közül Jagodics Zoltán mondta el, mi történt velük Dunaszekcsőn.

„Az első félidőben rendkívül fáradtan mozogtunk. Őszintén szólva, nem erre a meccsre készültünk, ezért az edzésadag sem volt 'kímélő'. Hétfőn is tréningeztünk, aztán kedden még kétszer. Ráadásul elég komoly edzéseken vettünk részt. Ez persze nem mentség, mondom. A második játékrészben

nem tartott fejmosást, sőt, magára vállalta a vereséget. Azt a vereséget, amelyet végül is mi, játékosok értünk el."

Magyar Kupa, 1996-97-es szezon, a legjobb 32 között, 1. mérkőzés
Dunaszekcső-Ferencváros 1-0
Gólszerző: Pankovics (56.)
Dunaszekcső, 2000 néző. V: Vágner (Tompos, Koch Gy.)

Dunaszekcső: Gill – Rácz – Tóth Attila, Péter J. – Kresz B., Péter R., Schleich, Martinov, Tóth Antal – Szijas, Pankovics.
Csere: Szingler, Muhari, Scháb
Edző: Kresz László

Ferencváros: Szeiler – Hrutka – Kuznyecov, Szűcs M. – Arany, Jagodics, Touati, Nagy N. – Horváth F., Nicsenko, Zavadszky
Csere: Haselbach, Telek, Miriuta
Edző: Varga Zoltán