Egy eltűnt videojáték miatt zuhant le a brazil csapat gépe

Chapecoense Kolumbia repülőgép szerencsétlenség
Rescue teams work in the recovery of the bodies of victims of the LAMIA airlines charter that crashed in the mountains of Cerro Gordo, municipality of La Union, Colombia, on November 29, 2016 carrying members of the Brazilian football team Chapecoense Real. A charter plane carrying the Brazilian football team crashed in the mountains in Colombia late Monday, killing as many as 75 people, officials said. / AFP PHOTO / STR / Raul ARBOLEDA
Vágólapra másolva!
A The Sun azt írja, a Chapecoense tragédiáját az okozta, hogy az egyik játékos a feladott poggyászában felejtette a videojátékát, és a keresgéléssel túl sok idő ment el, ezért nem tudott tankolni a Kolumbiában lezuhant gép. Közben előkerült egy hangfelvétel a torony és a gép közti utolsó mondatokról.  

Demerson Costa, a csapat sérült hátvédje elmondta, hogy a csapatnak volt egy saját Snapchat-csatornája, ahol folyamatosan kommunikáltak egymással. Az oldalon közzétett utolsó üzenetben a technikai vezető, Chincho Di Domenico azt írta, 20 percre késnek a felszállással,

mert a személyzet az egyik játékos videojátékát keresi,

amit véletlenül feladott a poggyászával együtt.

Az Avro RJ85 típusú gépet nem ilyen hosszú utakra tervezték, ezúttal is az volt a terv, hogy a cobijai repülőtéren leszállnak tankolni, de a húszperces késés miatt a reptér bezárt, mire a közelébe ért a szerencsétlenül járt járat.

71 halálos áldozatba került az elveszett videojáték Forrás: AFP/Raul Arboleda/Raul Arboleda

A Sun hiteles forrásokra hivatkozva azt írja, még így is átérhetett volna Medellínbe a gép, de

a pilóta valamiért nem szólt a repülésirányítóknak, hogy fogytán van az üzemanyaga,

így nem biztosítottak neki egy rövidebb, szabad folyosót.

Lezuhant egy focicsapatot szállító repülő

Miguel Quiroga pilóta hibája végül 71 ember életébe került, a gép a kolumbiai város közelében csapódott a hegyek közé.

Pánikba esve rádiózott a gép kapitánya

Nyilvánosságra került egy egyelőre nem tisztázott hitelességű felvétel, amin az irányítótorony és a szerencsétlenül járt gép pilótája hallható. A beszélgetés azért is nagyon furcsa, mert bár érződik, hogy a pilóta már tudja, hogy bajban vannak, mégsem kér elsőbbségi leszállást, csak elektronikai gondokról magyaráz.

A hangfelvétel itt hallgatható meg:

Colombia air crash: Pilot audio shows plane was 'without fuel'

A légi irányító közli vele, hogy éppen egy másik műszaki hibás gép landol, ezért hét percet várnia kell, majd mire (magától) rájön, hogy nagy a baj, és biztosít egy leszállópályát az Avro RJ85-ös gépnek, már késő.

A szakértők most azt vizsgálják,

nem az volt-e a baleset oka, hogy Quiroga (aki egyébként a Lamia légitársaság részvényese volt) kiengedte az üzemanyagot a gépből.

Ez standard eljárás kényszerleszállásnál, hogy a becsapódó gép ne kaphasson lángra, mivel azonban a gép mindössze 10-12 km-re volt a medellíni repülőtértől, könnyen lehet, hogy ez volt a végzetes hiba.