A francia miniszterelnökben bízhat a Barca

Lionel Messi (Barcelona) Zlatan Ibrahimovic (PSG), foci)
SPAIN, Barcelona : Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi (L) and Paris Saint-Germain's Swedish forward Zlatan Ibrahimovic embrace eachother before the UEFA Champions League quarter-finals second leg football match FC Barcelona vs Paris Saint-Germain at the Camp Nou stadium in Barcelona on April 21, 2015. AFP PHOTO/ QUIQUE GARCIA
Vágólapra másolva!
Amennyiben egy esetleges népszavazás során Katalónia függetlenné válna, és a La Liga kitenné az FC Barcelonát, úgy a labdarúgócsapatot nagyon szívesen látná a francia élvonalban Manuel Valls francia miniszterelnök.

A spanyol Hivatásos Labdarúgó Liga elnöke, Javier Tebas korábban jelezte, hogy egy esetleges szakadás arra kényszerítené a ligát, hogy a Barcelonát kizárja a spanyol bajnokságból. "Ha Katalónia függetlenné válik, akkor a sporttörvény értelmében a Barcelona nem játszhat a La Ligában” - jelentette ki Tebas.

Manuel Valls francia miniszterelnök ugyanakkor úgy nyilatkozott, ha bekövetkezne ez az áldatlan állapot, akkor a francia első osztály örömmel fogadná a Barcelonát.

"Ha a Monaco játszhat a Ligue 1-ben, akkor a Barca miért ne tehetné?"

- hozta példaként Valls a városállamnyi hercegség szereplését.

Lehet, hogy Messi (Barcelona) és Ibrahimovic (PSG) nem csupán a BL-ben találkoznak Forrás: AFP/Quique Garcia

A Telegraph szerint Valls invitálása nem meglepő, a politikus ugyanis kőkemény Barca-drukker hírében áll.

UEFA vs Barcelona

A Bajnokok Ligája-címvédője az utóbbi időben többször is összeütközésbe került az Európai Labdarúgó Szövetséggel. Az UEFA fegyelmi bizottsága legutóbb 40 ezer eurós bírságot szabott ki, mert a drukkerek katalán zászlókat lengettek a Bayer Leverkusen elleni szeptemberi mérkőzésen.

A katalán klub jelezte, fellebbezett az UEFA-nál, de ha kell, a nemzetközi Sportdöntőbíróságon át az emberi jogok strasbourgi bíróságáig is elmegy, mert nem hagyja, hogy az emberek véleménynyilvánítás szabadságához való jogát korlátozzák.

A spanyolok nem engednének

A katalán parlament függetlenségi pártjai kedden egy határozati javaslatot nyújtottak be a törvényhozásnak, amelyben kinyilvánítják, hogy elkezdik az önálló köztársaság létrehozásához vezető folyamatot. A parlament november 9-én szavaz először Katalónia elnökének személyéről, és legkésőbb jövő január 9-ig kell megválasztania az új vezetőt. Ha ez nem sikerül, új választásokat kell kiírni Katalóniában.

A spanyol kormány többször hangsúlyozta, hogy az ország törvényeinek értelmében Katalónia nem nyilváníthatja ki egyoldalúan elszakadását Spanyolországtól.