Vágólapra másolva!
Első ránézésre nem sok minden változott az olasz bajnokságban az előző idényhez képest: az Internazionale ismét nagy fölénnyel vezet, mögötte pedig az AC Milan és a Juventus áll. Mindez azonban csak a felszín, hiszen a három nagyágyú mögött nagy a változás, ráadásul a dobogós csapatoknál is sok minden történt a legutóbbi bajnokság vége óta. Meglepő az újoncok (Parma, Bari) remeklése, s nagy kérdés, hogy mire lesz képes a negyedik AS Roma Luca Toni érkeztével.

A listavezető Internazionalénál például a játékoskeret változott jelentősen, ennek köszönhetően a csapat játéka is más lett. Zlatan Ibrahimovic távozásával a támadások már sokkal kevésbé épülnek egyetlen játékosra, így a taktika is módosult, José Mourinho a legtöbb esetben 4-4-2-es rendszerben küldte pályára együttesét. Ehhez persze az is kellett, hogy a támadó részleg teljesen kicserélődjön: érkezett Samuel Eto'o és Diego Milito, irányítónak pedig Wesley Sneijdert szerződtették. Mind a hárman remek igazolásnak bizonyultak, igaz, a holland sérülékenysége néha problémát okozott Mourinhónak, erre a posztra ugyanis nincsen más játékosa az egyébként kifejezetten bő keretben.

Az Inter fölénye így is jelentős a bajnokságban, jelenleg nyolc pont (jóllehet, a mögötte álló AC Milan egy mérkőzéssel kevesebbet játszott), és olykor úgy tűnt, hogy szinte félgőzzel gyűjtötte be a győzelmeket. Mourinho személye természetesen megosztotta az olasz közvéleményt, de mindez már megszokott a portugál mestertől, aki sohasem rejti véka alá véleményét - legyen szó akár valamelyik másik csapatról, vagy a saját játékosairól.

Az Inter fő vetélytársainak számító két másik sztárklubnál egyaránt egy fiatal, rutintalan edző ül a kispadon, és az év végére kettejük megítélése teljesen megváltozott. Az első fordulókban még a Juventus, illetve Ciro Ferrara szakmai munkáját dicsérték: a torinóiak szintén jelentősen változtattak keretükön, és eleinte úgy tűnt, hogy az új igazolásokkal versenyben lehetnek az Interrel. A két brazil, Diego és Felipe Melo teljesítménye azonban az év végére jelentősen visszaesett, és ebben a szakértők szerint nagy szerepe volt Ferrarának, aki például Melót amolyan előirányítónak képzelte el a védelem előtt. Novemberre azonban kiderült, hogy ő alkalmatlan erre a feladatra, Diego pedig hiába igyekezett, képtelen volt beváltani a hozzá fűzött reményeket. Ferrara dolgát persze a csapatot sújtó elképesztő sérüléshullám sem segítette, ami miatt fél idény alatt kénytelen volt 26 játékost bevetni.

A nyáron kinevezett Milan-szakvezetőnek, Leonardónak kellett egy kis idő, amíg megtalálta az ideális taktikát és csapatot, de az év végére összeállt a kép. A szezon elején ő is a 4-4-2-vel próbálkozott, azonban ebben a szisztémában sem Pato, sem pedig Ronaldinho nem tudta azt nyújtani, amire képes, a 4-3-3-as felállás azonban mindkettejüknek kedvez. Főleg Ronaldinhónak, aki hasonló szerepkörben futballozhat, mint karrierje csúcsán, az FC Barcelonában, és láthatóan jól érzi magát a pályán, márpedig nála ez elengedhetetlen a jó teljesítményhez. A piros-feketék támadójátékán így is van mit javítani, elvégre 16 mérkőzés alatt csak 23 gólt ért el a csapat, a védekezésre viszont nem lehet panasz: az Alessandro Nesta-Thiago Silva belső duó az idény egyik nagy meglepetése. A szélsőhátvédekkel már nem lehettek ennyire elégedettek a szurkolók, akik azonban így is bizakodva várták 2010-et.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Juve kirúgott edzője közel sem tudta kihozni a maximumot Diegóból

A dobogósok mögött rendkívül tömör a mezőny: a következő kilenc csapatot mindössze négy pont választja el egymástól. Nagy meglepetésre két újonc is jól áll, sőt a Parma jelenleg ötödik. A patinás egyesület csak egy évet töltött a második vonalban, és a feljutás után kiválóan erősített: a Sienától megvett középpályása, Daniele Galloppa például a La Gazzetta dello Sport osztályzatai alapján posztján a második legjobb volt az ősszel, de a veterán védő, Christian Panucci megszerzése is maximálisan bevált. A parmaiak már most szinte biztosak lehetnek benne, hogy első számú céljukat, a bennmaradást elérik, és hasonló a másik remeklő újonc, a Bari helyzete. Koman Vladimir együttese elsősorban fantasztikus védelmének köszönheti, hogy - egy meccsel kevesebbet játszva - 24 pontja van: a klubnál csak az Inter kapott kevesebb gólt eddig. A magyar középpályás az év végére került közel a kezdő tizenegyhez, azonban nincs könnyű helyzetben, hiszen posztján több rutinos játékos is az edző rendelkezésére áll.

Kezdeti gyengélkedése után az AS Roma is összekapta magát, a fővárosiak immáron a negyedik helyen állnak. A klub a második forduló után elküldte korábbi sikeredzőjét, Luciano Spallettit, akinek a helyére Claudio Ranieri érkezett, és vele lassan, de biztosan megindult felfelé a gárda. Nagy kérdés, hogy Luca Toni kölcsönvétele mekkora változást jelent majd, hiszen eddig tulajdonképpen középcsatár nélkül játszott a Roma, legelöl Francesco Tottival - aki valószínűleg tavasszal hátrébb lép majd. A Romával kapcsolatban éveken keresztül emlegették, hogy egy vérbeli középcsatár nagyon hiányzik az együttesből, most majd kiderül, hogy valóban így volt-e.

Az élmezőnyből nem a Roma az egyetlen csapat, amely edzőt váltott a szezon közben: a Napoli és a Palermo kispadján is más mester ül, mint az idény kezdetén. A nápolyiaknál Roberto Donadoni menesztése bejött, hiszen amikor elküldték, a csapat a 15. helyen állt hét ponttal - most pedig a hatodik pozíciót foglalja el 27-tel. Walter Mazzarri elődjénél sokkal több szabadságot adott a kreatív játékosainak, és ez főleg Fabio Quagliarella teljesítményén látszott meg. A Palermónál egyelőre nehéz megítélni, hogy az edzőcsere jó döntés volt-e, hiszen Delio Rossi még csak három mérkőzésen irányította a csapatot, de a szicíliai együttes Walter Zengával a kispadon is versenyben állt az európai kupaszereplésért. Más kérdés, hogy az egykori kiváló kapus az idény elején arról beszélt, hogy csapata az aranyért küzd majd, márpedig ezt az ígéretét tényleg nem tudta beváltani.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Mutuéknak eddig a BL-ben jobban ment, mint a Serie A-ban

Az edzőcserék egyébként a központi témát jelentették a Serie A-ban az ősszel, hiszen a 20 klub közül kilencnél váltottak. A Lazio viszont nincs köztük, pedig a római együttes messze elmarad a várakozásoktól, a kiesés ellen küzd. Az semmiképpen sem tett jót, hogy a keret két, talán legjobb játékosát, Goran Pandevet és Cristián Ledesmát a bajnoki rajt előtt a tartalékok közé száműzték, mert nem tudtak megegyezni a vezetőséggel a szerződéshosszabbításról, de a csapat nélkülük is többre hivatott. A Fiorentina sem úgy teljesített, ahogy a drukkerek szerették volna, de a firenzeiek esetében azért nem ilyen nagy a baj, ráadásul a BL-ben remekeltek, továbbjutottak a csoportjukból. A támadójátékuk alaposan megsínylette, hogy Adrian Mutu és Stevan Jovetic is sokat hiányzott sérülés miatt, ugyanakkor a balszélső Juan Vargas kimagaslóan teljesített: a La Gazzetta dello Sport osztályzatai alapján ő volt az ősz legjobb mezőnyjátékosa.

Az állás:
1. Internazionale 17 36-14 39
2. AC Milan 16 23-17 31
3. Juventus 17 30-21 30
4. AS Roma 17 27-22 28
5. Parma 17 22-22 28
6. Napoli 17 26-24 27
7. Palermo 17 22-20 26
8. Sampdoria 17 21-25 25
9. Bari 16 19-15 24
10. Fiorentina 16 18-15 24
11. Genoa 16 28-27 24
12. Chievo 17 20-19 24
13. Cagliari 16 25-21 23
14. Udinese 16 19-21 18
15. Livorno 17 10-19 18
16. Lazio 17 10-16 16
17. Bologna 16 17-24 16
18. Atalanta 16 15-25 13
19. Catania 17 16-26 12
20. Siena 17 17-28 12

Január 20-án, illetve 27-én pótolják a 17. fordulóból a rossz időjárás miatt elhalasztott mérkőzéseket. Előbb a Bologna-Atalanta és a Genoa-Bari találkozókra, egy héttel később pedig a Fiorentina-Milan és az Udinese-Cagliari meccsekre kerül sor.

www.global-soccer.eu